На главную страницу
Перша фабрика думок
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

Аналитические статьи
Прогнозы экспертов
Юридические консультации
Консультации экспертов
Библиотека экспертов

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Курсы валют

Ціни на продовольчі товари знизяться?

Версия для печати Версия для печати

12.10.2007 14:34:42 |  

Премьер-министр Украины Виктор Янукович призвал Генеральную прокуратуру и Антимонопольный комитет навести порядок с ажиотажными ценами на продовольственные товары.

Янукович поручил Минагрополитики совместно с облгосадминистрациями решить проблему завышенных цен на продукты питания.

Следует отметить, что по данным Госкомстата за 9 месяцев 2007 г, инфляция в Украине достигла 8,6% и превысила годовой прогноз в 7,5%

http://news.finance.ua/ru/~/1/0/all/2007/10/10/108068


Чи слід найближчим часом очікувати зниження цін на продовольчі товари, якщо інфляція вже перевищила річний прогноз і ціни невпинно зростають?

Свій прогноз надав кандидат економічних наук, перший віце-президент Асоціації суднобудівників України «Укрсудпром» Віктор Лисицький:

- Жоден уряд не матиме успіху у боротьбі з інфляцією протягом найближчих 5-10 років. Наша нестабільність цін, сплески інфляції (2,2 % у вересні) коріняться в тому, що через часті зміни урядів ми ніяк не завершимо ключові трансформаційні перетворення на шляху від соціалізму до сучасної ринкової економіки. До того ж Росія, безперечно, буде піднімати ціни на газ. Це чинник, на який впливати майже неможливо, хіба якщо уряд визначить більш-менш прийнятну траєкторію – тільки тоді його можна враховувати у прогнозах.

Ринку землі у нас теж фактично немає. Річ в тім, що якщо все ж таки земля переходить у власність, то це означає, що ціноутворення є закритим, і гроші, які йдуть на хабарі, теж входять до офіційної вартості продукції, піднімаючи ціни. Якби на ринку землі була конкуренція і зрозуміле ціноутворення, то такої ситуації не було б.

Наші внутрішні ціни суттєво нижчі за ціни європейських країн та Росії, адже наприклад, в Москві ціни на харчові продукти набагато вищі за українські. Ми увійшли на світові ринки, маємо відкриту економіку, і ми маємо бути готові до того, що ціни будуть повзти вгору, наближаючись до світових показників. Вартість головного ресурсу нашої економіки – робочої сили – також нижче європейської. Наші люди їздять за кордон працювати. Звідти вони привозять не тільки нові знання та навички, а й гроші. Вони привозять і більші вимоги до оплати праці – роботодавці змушені підвищувати зарплату, аби наші трудящі не розбіглися.

Існують деякі види економічної діяльності, де ми не можемо підвищувати ціни, бо включилися у світову конкурентну боротьбу, – це інформаційні технології.

В Україні не відбулися необхідні ключові зміни, тому маємо поганий регуляторний простір, наше законодавство не стимулює впровадження різних інновацій, оновлення технічних засобів. Тобто у нас не відпрацьовані механізми, що комплексно вирішували б проблеми підвищення ефективності нашої економіки.

Щодо цін на продукти харчування, зокрема на хліб, то говорять, що вони підвищуються через світове підвищення, через різні політичні чинники, але, я вважаю, що тут просто повинен працювати Антимонопольний комітет. Якщо уряд час від часу буде зустрічатися з роботодавцями по видам економічної діяльності, то це вирішить багато проблем. Ціни на хліб, безперечно, будуть підвищуватися ще років з десять, допоки ми радикально не підвищимо ефективність роботи економіки.

Возврат к списку

  средний балл: 4.24 (голосов: 21)

1 2 3 4 5  



Всеукраинская экспертная сеть
Разработано в «ЦИРТ»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Центр интеллектуальных ресурсов и технологий. © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua