На главную страницу
Перша фабрика думок
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

Аналитические статьи
Прогнозы экспертов
Юридические консультации
Консультации экспертов
Библиотека экспертов

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Курсы валют

Чи готовий уряд долати бюрократію?

Версия для печати Версия для печати

24.10.2007 12:27:39 | Ксенія Ляпіна 

Щоб посилити конкурентоспроможність держави, потрібні не лише якісні закони, але й їхнє наполегливе впровадження. Забюрократизовані відомства вже фактично заблокували дозвільну реформу. Секретаріат Президента висунув низку прогресивних ініціатив, спрямованих на подолання бюрократії та поліпшення роботи у бізнес-середовищі. Це зокрема: внесення змін до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», «Про ринковий нагляд» та інші.

Чи вдасться втілити в життя ініціативи Секретаріату Президента України? Яке майбутнє чекає на ці законопроекти?

Про це нам розповіла народний депутат України Ксенія Ляпіна:

- Так сталося, що в державі багато років неможливо було провести адміністративну реформу. І ми фактично обхідними шляхами намагалися врятувати підприємницьке законодавство від адміністративної сваволі. Без тиску Президента, без його політичної позиції, без підтримки провідними політичними силами цієї позиції, ми ніколи не зможемо подолати цього шаленого опору, який ми сьогодні буквально фізично відчуваємо.

Закони, які ми сьогодні презентуємо - це лише перший пакет, який ми готові буквально вже зараз представити у Верховній Раді. Нам потрібні ще десятки законів, для того, щоб змусити адміністративну систему виконувати всі пункти законодавства. Ми нещодавно вирішили дізнатися, що ж відбувається на місцях з видачею дозволів. Відбувається повна профанація, бо цю нову філософію не хоче сприймати адміністративна система. Вона працює тільки там, де є потужна воля, наприклад, мера. Якщо він хоче, він може змусити всі свої служби працювати в форматі єдиного віка. А якщо він не бачить в цьому пріоритету, то все так і залишиться на папері. Тому досить вже спиратися виключно на добру волю, мусять бути якісь зрозумілі процедурні речі, які б змусили місцеві ради все ж таки працювати у відповідному форматі. Бо інакше ми ще довго будемо чекати від них політичної волі.

Хотілося б докладніше зупинитись на Законі «Про ринковий нагляд». Це дійсно революційний закон. Навколо нього буде ще багато дискусій, зокрема і в підприємницькому середовищі. Фактично в цьому законі йдеться про те, що держава на споживчому ринку буде здійснювати певний контроль. Він фактично заміняє різні види контролю, які занадто неформалізовані, часом абсолютно неефективні, але до них підприємці вже звикли. Це буде нормальний європейський рівень моніторингу і контролю споживчого ринку. Не всім він сподобається, бо це дійсно буде жорсткий контроль, який дасть змогу простежити джерело походження товару. Тобто, це буде реальний крок до покращення нашого споживчого ринку. Законом передбачено процедуру закупівлі товару для проведення відповідних випробувань і тестувань. І поки не буде доведено, що товар є контрабандним - підприємець нічого не винний державі. А от якщо виявлено контрафакт, от тоді вже підприємець нестиме відповідальність по повній програмі. Тобто, це буде резонансний закон, до якого спочатку буде дуже насторожене ставлення, а може й відвертий супротив чи саботаж. Але це треба робити.

Коли Верховна Рада шостого скликання почне працювати, ми будемо продовжувати роботу нашої робочої групи із залученням ширшого кола експертів. В наших планах дуже серйозні, революційні речі в сенсі нової філософії державного управління: це питання реєстрації нерухомого майна, питання дозволів в системі будівництва. Жоден уряд не спромігся на реальні дії, бо внутрішня система, внутрішня бюрократія весь час зупиняла будь-які сміливі кроки у реформуванні цієї системи. Тому тільки через законодавчу ініціативу Президента ми можемо зробити цей революційний крок. Плани у нас великі, я думаю, нам вдасться їх реалізувати.

Возврат к списку

  средний балл: 3.75 (голосов: 16)

1 2 3 4 5  



Всеукраинская экспертная сеть
Разработано в «ЦИРТ»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Центр интеллектуальных ресурсов и технологий. © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua