На главную страницу
Положення про ВГНО "Експерти України"
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

Аналитические статьи
Прогнозы экспертов
Юридические консультации
Консультации экспертов
Библиотека экспертов

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Курсы валют

База знаний / Прогноз эксперта

Ліки для українців: порятунок чи небезпека?

Версия для печати Версия для печати

20.11.2007 14:12:02 | Валерій Івасюк 

19 листопада 2007 року відбувся круглий стіл «Ліки для українців: питання якості й корупції». Метою заходу було обговорення проблеми корупції в системі закупівель медичних препаратів в Україні та пошуку шляхів порятунку українців, які потерпають від неякісних ліків, що надаються державою. Сьогодні система держзакупівель орієнтована на «своїх» постачальників, вона унеможливлює реальну конкуренцію.



Про ситуацію, що склалася на ринку медпрепаратів та про шляхи подолання кризи та корупції в цій галузі розповідає заступник Міністра охорони здоров’я у зв’язках з Верховною Радою України та іншими органами державної влади Валерій Івасюк:

- Сьогодні в Україні склалася дуже небезпечна ситуація в системі закупівель медичних препаратів, коли за наші з вами гроші купують непотріб, якість якого можна порівняти тільки з товарами зі стихійних ринків. Минулого тижня я мав довготривалу зустріч з послом США і з послом ООН в Україні, під час якої звернувся до них з власною ініціативою, з кількома проханнями.

По-перше, я хочу повернути в Україну якісну діагностику СНІДу та інфекцій, що передаються з кров’ю. Це те, що було зруйновано системою Міністерства охорони здоров’я впродовж 1998-2006 років. Нам минулого року вдалося повернути на ринок України для забезпечення безпеки донорської крові американські найкращі в світі Т-системи і посунути Т-системи, яким наші фахівці не довіряють, так званого вітчизняного виробництва. Те саме я хочу зробити в сфері забезпечення якісними ліками українського споживача. Це зовсім не означає, що я лобіюю іноземного виробника, я лобіюю якісне.

Друге, про що я просив посла ООН – це здійснити під протекторатом ООН, за рішенням директорату ВООЗ міжнародну незалежну експертизу процедур визначення якості ліків, процедур реєстрації лікарських препаратів. І третє, здійснити експертизу процедур державних закупівель. Представник ООН мені пообіцяв, що це буде доведено до вищого керівництва ООН і така експертиза обов’язково буде.

Президент України прийняв рішення найближчим часом скликати нараду з питань виконання указів у сфері боротьби з соціально-небезпечними хворобами, такими як СНІД, туберкульоз, виконання указів щодо створення дитячого центру СНІДу, який досі не створений, референс-лабораторії зі СНІДу, яка не створена в повному обсязі, дитячого національного центру туберкульозу, інститутів, комітету соціально-небезпечних захворювань.

Всі ці інститути, які мали створити в Україні і які перевіряють якість медичних препаратів, повинні виступати альтернативними інституціями щодо політики чиновників. Нинішній міністр охорони здоров’я намагається навести якийсь лад, але у нього не вистачає компетенції і сил, оскільки всі реформи блокуються чиновниками різного рівня.

В Україні не буде створено дієвих механізмів закупівлі та контролю якості медичних препаратів до тих пір, поки двоє осіб в нашій державі, а саме - Президент і прем’єр-міністр, не змусять політичні сили включити до коаліційних угод, питання, які нарешті зроблять нашу медицину безпечною.

Возврат к списку

  средний балл: 2.75 (голосов: 4)

1 2 3 4 5  



Всеукраинская экспертная сеть
Разработано в «ЦИРТ»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Центр интеллектуальных ресурсов и технологий. © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua