На главную страницу
Положення про ВГНО "Експерти України"
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

Аналитические статьи
Прогнозы экспертов
Юридические консультации
Консультации экспертов
Библиотека экспертов

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Курсы валют

База знаний / Прогноз эксперта

Коаліція - прем’єр - уряд (експертне опитування)

Версия для печати Версия для печати

28.11.2007 10:43:43 | Олексій Голобуцький 

Громадська організація «Соціополіс» разом з Агентством моделювання ситуацій провело дослідження: «Розвиток політичної ситуації в Україні в контексті формування правлячої коаліції у Верховній Раді VI скликання». В цьому дослідженні брали участь 28 експертів: політологів, аналітиків, журналістів, які компетентні в цьому питанні. Предметом дослідження були експертні оцінки впливу на політичну ситуацію в Україні альтернативних сценаріїв формування правлячої коаліції, прогноз різних можливостей формування Кабінету Міністрів.



Про результати дослідження розповів заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький:

- Основною метою нашого дослідження був аналіз політичної ситуації, що склалася за останній місяць в Україні. Ми запитали експертів про склад майбутньої коаліції, які будуть головні напрямки діяльності можливих коаліційних урядів, про ймовірність появи нових політичних діячів тощо.

Отже, більшість експертів вважає найбільш ймовірним формування коаліції демократичних сил у складі БЮТ та НУ-НС (з Прем’єр-міністром Тимошенко), або «прагматичної» коаліції за участі БЮТ, НУ-НС, Блоку Литвина при ситуативній підтримці Партії регіонів. Менш за все шансів на реалізацію має варіант поновлення діяльності «антикризової» коаліції в новообраному парламенті. Якщо буде реалізовано сценарій «широкої» коаліції ПР та НУ-НС, ймовірність якої експерти вважають невеликою, то прем’єром коаліційного кабінету стане Віктор Балога.

Незалежно від того, хто переможе у коаліційній боротьбі, навряд чи українців чекають ще одні дострокові вибори.

На думку експертів, тільки коаліція демократичних сил разом з урядом Юлії Тимошенко буде спроможна здійснити радикальні реформи політичної системи та економіки України. Всі інші варіанти коаліцій будуть більш менш консервативними.

Якщо уряд очолить Тимошенко, скоротиться кількість віце-прем’єрів, міністерство транспорту та зв’язку, можливо, буде поділено на два різних міністерства; буде реформовано Фонд держмайна; створено Антикорупційне бюро або комітет; деякі міністерства, наприклад, регіонального розвитку та вугільної промисловості можуть бути ліквідовані. В уряді «широкої» коаліції все, скоріш за все, залишиться без змін. Ймовірно буде створено ще кілька міністерств «під своїх людей»; можливо, буде ліквідовано посаду «силового» віце-прем’єра.

В якості найбільш ефективного (але найменш стабільного) експерти розглядають уряд Юлії Тимошенко. Менш ефективними можуть бути уряди «широкої» та «прагматичної» коаліції, відносно найменш ефективним – уряд другої антикризової коаліції, а також діючий склад кабміну Януковича. Для уряду Тимошенко, на думку експертів, головним фактором ефективності стане захист національних інтересів, для уряду «широкої» коаліції – стабільність та тривалість існування, для «прагматичного» кабінету – професіоналізм команди.

А ось щодо посад, то, на думку експертів, в майбутньому уряді можуть з’явитися міністри, яких вважають компромісними фігурами: Ю.Павленко (гуманітарний віце-прем’єр), А.Гриценко (міністр оборони), В.Бондар (міністр транспорту), Д.Жванія (міністр з надзвичайних ситуацій), Ю.Костенко (міністр охорони навколишнього середовища), В.Брюховецький або В.Кремень (міністр освіти і науки).

На думку експертів, для того, щоб потрапити у центральні органи виконавчої влади, політик повинен у першу чергу бути особисто відданим лідеру партії, яку він представляє та мати зв’язки у середовищі впливових політиків. А от його професіоналізм грає мінімальну роль. Цим можна пояснити провали широко розрекламованих кампаній по боротьбі з корупцією, бо сама політична система базується на корупційному фундаменті.

Возврат к списку

  средний балл: 5 (голосов: 2)

1 2 3 4 5  



Всеукраинская экспертная сеть
Разработано в «ЦИРТ»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Центр интеллектуальных ресурсов и технологий. © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua