На главную страницу
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

О ВЭС
Продукты сети
Партнёры
Отзывы
Мероприятия сети
Фотогалерея
Информация для рекламодателей
Контакты

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу






- Є такий знаменитий вислів про "первый блин"...Микола Ожеван

Версия для печати Версия для печати

15.02.2006 13:02:19 | Микола Ожеван 

Микола Ожеван
Керівник відділу Інституту проблем міжнародної безпеки, професор Інституту міжнародних відносин при КНУ імені Тараса Шевченка, доктор філософських наук, професор:
 

- Є такий знаменитий вислів про "первый блин". Я б сказав, що він не зовсім перший, тому що люди підібрані досить вдало, люди, які знають, що таке професійна експертиза, політична експертиза, аналітика. Тут є багато і старих і нових знайомих, і сьогоднішнє спілкування ще раз переконало, що такі заходи потрібні, тому що більшість з нас сидить сам на сам з персональним комп’ютером, і добре, коли з’являється можливість обмінюватися думками через мережу, де є якісь публікації колег.

Сам проект, як мені здається, має велику цінність як комунікативний. Перш за все, форма мережевої комунікації, оперативного обміну думками і пошуку колег, які б могли забезпечити конкретний експертний проект (тобто так звана проектна культура за допомогою мережі) – це досить перспективна ідея. Тільки все залежатиме від того, як ми будемо тримати зв’язок з людьми, які приймають рішення, наскільки ми будемо залучати самих людей до експертизи. Я думаю, нам треба буде в майбутньому комплектувати конкретні групи під конкретні проблеми. І причому десь fifty-fifty: людей, які мають схильність до теоретичного мислення, і людей, які мають схильність до практичного мислення. Причому ті люди, які раніше були у владі, а сьогодні з якихось причин звідти пішли, мають бути у складі цих експертних груп, тому що вони знають такі больові точки, про які інші (хто не сидів у кабінетах) тільки здогадуються. Ну, наприклад, сьогодні, якщо я не помиляюсь, у нас дванадцятий Прем’єр-міністр. Тих одинадцять, які були раніше (починаючи з Вітольда Фокіна і Віталія Масола), хіба не можна сьогодні залучати в якості експертів? Більшість з них (практично всі) мають що сказати. У всіх є своя точка зору, яка часто розходиться з офіційною. Ними не можна нехтувати, це ж величезний управлінський досвід! Я би взяв на облік всіх людей, які колись керували різними галузями на обласному, республіканському рівнях. Дорогоцінний досвід цих людей сьогодні розтринькується в Україні. Цими людьми мало хто цікавиться, їх, можна сказати, «списали з цього корабля». Я орієнтуюсь на американський досвід. Там і колишніх президентів не забувають, їм знаходять роботу. Наприклад, Біл Клінтон опікується тими, хто постраждав від цунамі, займається проблемами ВІЛ-інфікованих. Залишити просто так, для приватного життя, його колосальний управлінський досвід прийняття і реалізації рішень – це було б великим марнотратством.

Возврат к списку




ЭКСПЕРТЫ
Сіденко Володимир Романович
ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА

БИБЛИОТЕКА

Придністровський дайджест № 59

Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua