На главную страницу
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

О проекте
Руководитель проекта
Рабочая группа
Рабочие материалы
Документы проекта
Партнёры проекта
Технологии
Товары

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу






Фабрика думок «Енергозберігаючі технології в ЖКГ»


28.08.2007

Фабрика думок «Енергозберігаючі технології в ЖКГ»

Основним видом діяльності ВЕМ є створення фабрик думок – тимчасових науково-творчих колективів для вирішення стратегічних проблем загальнонаціонального спрямування. До таких проблем ми відносимо й впровадження енергозберігаючих технологій в будівництві та житлово-комунальному господарстві України.

Нажаль, на сьогодні проблему енергетичної безпеки більшість експертів розглядають лише в політичному та міжнародно-економічному аспектах. Системність цього питання вимагає від нас якомога більш широкого вивчення. Ми вважаємо, що детальне вивчення енергозберігаючих технологій в будівництві та житлово-комунальному господарстві України надасть не тільки корисні наукові результати, а й вплине на процес розвитку регіонів нашої держави.

Через це рішенням Президії нашої організації було затверджено тему фабрики думок «Впровадження енергозберігаючих технології в будівництві та житлово-комунальному господарстві України», результатом роботи якої повинна стати концепція державної програми «Енергозберігаючі технології для всіх». За нашим планом фабрика думок складатиметься з робочої групи (15 осіб, включаючи керівника групи) та експертної мережі, що формується на громадських засадах.

Розуміючи те, що Міністерство житлово-комунального господарства України є головним (провідним) органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики у сфері житлово-комунального господарства та житлової політики, ми звернулись до нього для укладення меморандуму про науково-практичне співробітництво у напрямку знаходження шляхів для вирішення проблем, пов’язаних з впровадженням енергозберігаючих технологій в будівництві та житлово-комунальному господарстві України. Усвідомлюючи важливість цього напрямку діяльності, ми беремо на себе зобов’язання щодо фінансування науково-творчого колективу (фабрики думок), а також щодо пошуку коштів у недержавних фондах для фінансування реалізації концепції державної програми «Енергозберігаючі технології для всіх». Також наша організація спрямовуватиме свої сили на роботу з громадськістю з метою інформування населення України про важливість цієї проблеми.

Для цього ми плануємо дослідити ринок енергозберігаючих технологій для ЖКГ, відібрати найкращі з точки зору технічної можливості та економічної доцільності їх впровадження, і внести їх до меню „Енергозберігаючі технології для всіх”. Також ми плануємо зайнятися пошуком ринкових механізмів впровадження відібраних технологій: лізингових схем та кредитних ресурсів. Отримані матеріали ми плануємо поширити серед населення України, представників центральної та місцевої влади.

Методологія збору й обробки інформації для меню енергозберігаючих технологій в ЖКГ

Робочою групою фабрики думок «Енергозберігаючі технології в ЖКГ» визначено наступний план роботи по збору й обробці інформації:

1.Класифікація енергозберігаючих технологій в ЖКГ.
2.Аналіз економічних параметрів товарів, представлених на ринку, які входять в товарні групи – технології.
3.Опитування експертів з метою виявлення найкращих технологій.
4.Пошук ринкових механізмів – лізингових схем та кредитних ресурсів для впровадження енергозберігаючих технологій в існуючу систему ЖКГ.
5.Поширення отриманої інформації серед населення України, представників центральної та місцевої влади.

Інформація про технології буде класифікуватися за такими пунктами:

1.Назва
2.Опис
3.Основне обладнання
4.Умови впровадження
5.Принцип дії
6.Присутність на ринку серійних моделей
7.Кліматичні обмеження
8.Технологічні обмеження
9.Техніко-економічне обґрунтування
10.Тип будинку: приватний, багатоквартирний.
11.Тип господарства: індивідуальне, комунальне.
12.Галузь ЖКГ.
13.Тип джерела енергії.
14.Види енергозберігаючих технологій.

Форми з вищевказаною класифікацією будуть розсилатися виробникам з тим, аби вони вносили інформацію про свої технології в базу даних. Інтерактивна форма буде представлена на порталі Всеукраїнської Експертної Мережі. База даних також буде поповнюватися співробітниками робочої групи фабрики думок.

Після збору інформації про товарні групи – технології планується збір наступної інформації про товари:

1.Назва
2.Технологія
3.Ціна
4.Термін поставки
5.Гарантійний термін
6.Амортизаційний термін.
7.Експлуатаційні затрати.
8.Очікуваний термін самоокупності.
9.Габарити
10.Контакти продавця
11.Діючий в системі ЖКГ товар-субститут.

Ця інформація буде збиратися таким же чином, як і інформація про технології. Очікуваний термін самоокупності буде отримуватися як з даних продавця, так і з розрахунків робочої групи. Для цього будуть використані параметри: ціна, амортизаційний термін, експлуатаційні затрати товару з енергозберігаючих технологій і діючого в системі ЖКГ товару-субституту.

Приклад:


Далі планується опитування експертів з таких питань:

1.Актуальність використання в кліматичних умовах регіону.
2.Можливість впровадження в існуючу систему ЖКГ.
3.Чи потрібні навички для експлуатації споживачу?
4.Здатність персоналу ЖКГ обслуговувати технологію
5.Ергономічність технології.

Після цього планується опитування банків і лізингових компаній про можливість і умови використання кредитних ресурсів для впровадження енергозберігаючих технологій в ЖКГ.

Отримана і оброблена таким чином інформація буде поширюватися серед населення України, буде передана Міністерству ЖКГ, представникам інших органів центральної і місцевої влади.




Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua