На главную страницу
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

О проекте
Руководитель проекта
Рабочая группа
Рабочие материалы
Документы проекта
Партнёры проекта

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу






Протокол першого засідання ФМ «Медичні аспекти демографічної кризи в Україні»


23.08.2007

Протокол першого засідання ФМ «Медичні аспекти демографічної кризи в Україні»

ПРОТОКОЛ

Першого засідання фабрики думок «Медичні аспекти демографічної кризи в Україні»

Присутні:

1. Бабушкін Олександр Аврамович, Всеукраїнська експертна мережа
2. Бобров Олег Євгенович, НМАПО ім. П.Л.Щупика, Всеукраїнський проект захисту прав лікарів
3. Віхренко Ольга Анатоліївна, ВГО „Експерти України”
4. Волос Богдан Омельянович, Головне управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації
5. Глумчер Фелікс Семенович, Головний спеціаліст МОЗ України з анестезіології
6. Зімін Володимир Петрович, Всеукраїнська експертна мережа
7. Карлін Микола Іванович, Волинський державний університет ім. Лесі Українки
8. Крушинська Зоя Григорівна, Харківський Департамент обласного медичного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики
9. Лисенко Григорій Іванович, НМАПО ім. П.Л. Щупика, Українська асоціація сімейної медицини
10. Лозовицький Олександр Станіславович, ВГО „Експерти України”
11. Найштетик Євген Володимирович, ВГО „Експерти України”
12. Найштетик Михайло Ігорович, Центр мікрохірургії ока
13. Новіков Валерій Миколайович, Інститут Демографії та соціальних досліджень НАН України, завідувач відділу соціальної інфраструктури
14. Розанов Всеволод Анатолійович, Одеський національний медичний університет ім. Мечникова
15. Сердюк Віктор Григорович, Всеукрїнська рада захисту прав т а безпеки пацієнтів
16. Сіренко Юрій Миколайович, Головний спеціаліст МОЗ України з кардіології
17. Федоренко Зоя Павлівна, Інститу онкології АМН України
18. Чайковська Віра Володимирівна, Головний спеціаліст МОЗ України з геріатрії
19. Шуляк Олександр Владиславович, Всеукраїнський проект із захисту прав лікарів, Конфедерація вілних профспілок, Львівський медичний університет ім. Данила Галицького, Всеукраїнська експертна мережа, ВГО „Експерти України”

Порядок денний:

1. Вступне слово керівника експертної групи Лисенка Григорія Івановича.
2. Доповідь менеджера проектів ВГНО «Експерти України» Найштетіка Євгена Володимировича по фабрикам думок.
3. Презентація Лисенка Г.І.«Медичні аспекти демографічної кризи в Україні».
4. Презентація Сіренка Юрія Миколайовича, Головного спеціаліста МОЗ України з кардіології.
5. Презентація Чайковської Віри Володимирівни, Головного спеціаліста МОЗ України з геріатрії.
6. Презентація Волоса Богдана Омельяновича, начальника управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації.
7. Презентація Глумчера Фелікса Семеновича, Головного спеціаліста МОЗ України з анестезіології.
8. Презентація Розанова Всеволода Анантолійовича, професора кафедри клінічної психології Одеського національного медичного університету ім. Мечнікова.
9. Презентація Федоренко Зої Павлівни, керівника науково-організаційного відділу Інституту онкології АМН України
10. Обговорення.
11. Поділ на групи.
12. Круглий стіл.

Слухали:

1. Лисенка Г.І., який оголосив порядок денний і окреслив завдання засідання.

2. Привітання кожного учасника семінару:

  • Лисенко Г.І., професор, завідую кафедрою сімейної медицини НМАПО, з 1997 року функціонує Асоціація сімейних лікарів, яку я маю за честь представляти як президент, є членом Всесвітньої асоціації лікарів загальної практики.
  • Євген Найштетик, координатор проекту Всеукраїнська експертна мережа, керівник київського міського відділення ВГО „Експерти України” і за сумісництвом координатор Всеукраїнського проекту із захисту прав лікарів.
  • Чайковьска Віра Володимирівна, завідувач лабораторії соціальної геронтології Інституту геронтології АМН України, професор кафедри терапії та геріатрії факультету сімейної медицини, головний спеціаліст з геріатрії МОЗ України.
  • Новіков Валерій Миколайович, Інститут Демографії та соціальних досліджень НАН України, напрямок роботи - економіка, в тому числі і економіка охорони здоров’я. Цими питаннями я займаюсь все життя.
  • Карлін Микола Іванович, Волинський державний університет, доктор економічних наук, професор і завідувач кафедрою державних фінансів, спеціалізація - фінансування і стимулювання соціальної сфери, в тому числі і в охороні здоров’я, в останні роки цікавлюсь такими питаннями: фінансова система України, фінанси зарубіжних країн, країн ЄЕС. Прошу розглянути не тільки медичні аспекти, а й економічні.
  • Розанов Всеволод Анатолійович, доктор медичних наук, професор кафедри біохімія, займаюсь проблемами нейробіології та психогенетики, проблемами самогубства, працюю на кафедрі клінічної психології Одеського національного медичного університету ім. Мечникова. У складі асоціації Європейських нейрохімії, працюю в міжнародній євромережі Всесвітньої організації охорони здоров’я з питань попередження самогубств.
  • Федоренко Зоя Павлівна, я керівник науково-організаційного відділу Інституту онкології АМН України, сфера моїх інтересів це онкологія раку в Україні, ураження різних верств населення, в тому числі і репродуктивних вікових груп, організація онкологічної допомоги населенню.
  • Бабушкін Олександр Аврамович.
  • Шуляк Олександр Владиславович, професор кафедри урології Львівського медичного університету ім. Данила Галицького, Всеукраїнський проект із захисту прав лікарів, Всеукраїнська експертна мережа.
  • Віхренко Ольга Анатоліївна, юрист ВГО „Ексерти України”.
  • Професор Глумчер Фелікс Семенович, завідувач кафедрою анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім.О.Богомольця, займаюсь невідкладними станами, травмами.
  • Сердюк Віктор Григорович, віце-президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів. Знаходжусь тут із особистих спонукань, щоб зрозуміти наскільки безпечна наша медицина.
  • Бобров Олег Євгенович, представляю Всеукраїнський проект захисту прав лікарів і комітет охорони здоров’я при Верховній Раді України.
  • Найштетік Михайло Ігорович, лікар-офтальмолог київської міської клінічної лікарні „Центр мікрохірургії ока”.
  • Професор Сіренко Юрій Миколайович, завідувач відділом НДІ кардіології АМН України, Головний спеціаліст МОЗ України з кардіології.
  • Волос Богдан Омельянович, начальник головного управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації

3. Найштетіка Євгена Володимировича з доповіддю про історію створення фабрик думок у світі і про їх діяльність в Україні.

4. Лисенка Г.І. з презентацією фабрики думок „Медичні аспекти демографічної кризи в Україні”, аналізом статистики Всесвітньої організації охорони здоров’я. Було окреслено коло питань, на які необхідно дати відповідь протягом проходження всієї фабрики думки, а саме:

  • від чого помирають українці;
  • чому не народжуються українці;
  • від чого українці втрачають здатність до народження.

Після презентації в ході питань до Лисенка професор Шуляк окреслив ряд проблем із впровадження інституту сімейних лікарів, що існують випадки примусового направлення на роботу в райони. А взагалі відмінності між терапевтами того часу і сімейними лікарями теперішнього – практично не має. Виникає питання : „Чи правильно витрачаються державні кошти?”

Карлін М.І. задав питання стосовно відношення Лисенка Г.І. до такого питання як перенаправлення державних ресурсів по-перше: з фінансування лікарень на поліклініки, на поліклінічне лікування, а не на лікарняне, по-друге: на лікування відносно здорових і здорових замість лікування хворих?

Лисенко Г.І. наголосив, що необхідно робити акцент на направленість профілактичного лікування.
Сердюк В.Г. задав питання як потрібно готувати сімейних лікарів, яким обсягом знань має володіти сімейний лікар?

Лисенко Г.І. зазначив, що відмінність сімейного лікаря від терапевта в тому, що він повинен вести всю сім’ю в цілому, не залежно від віку і статі, а тому він повинен мати інтегровані знання.
(дати ссилку)

5. Сіренка Юрія Миколайовича, Головного спеціаліста МОЗ України з кардіології з презентацією про деякі аспекти серцево-судинної патології і її вплив на демографічну ситуацію.

6. Чайковську Віру Василівну з презентацією про проблеми людей похилого віку і як це відображається на демографічній ситуації в цілому в Україні.

Після промови професор Шуляк задав питання стосовно того, чи є можливість змінити освіту лікарів, щоб ми готували якісніше наших спеціалістів. Чайковська В. В. виказала бажання, щоб у всіх програмах освіти – дипломних та після дипломних, у всіх клінічних програмах був включений стандартизований курс з геріатрії. Але проблема в тому, що Мінздрав погоджується з цією проблемою, видає накази, але не має в системі контролю.

Сіренко Ю.М. зазначив, що при збільшенні часу в учбовій програмі на геріатрію необхідно буде жертвувати іншими дисциплінами, тому що учбова програма кінцева.

Шуляк запропонував провести реформу післядипломної освіти лікарів.

7. Сердюка Віктора Григоровича, з доповіддю „Чому вмирає Україна”, якою зазначив, що без проведення чітких методологічних досліджень (на що витрачаються гроші, від чого вимирає нація...) не можливо визначити що необхідно робити.

8. Волоса Богдана Омельяновича, який в своїй доповіді зазначив, що в нашій системі охорони здоров’я відсутнє інформаційне забезпечення медиків і населення, також мотивація медика до здійснення профілактичної роботи. Волос Б.О. зазначив, що в харківській області вони напрацювали таку систему інтегрованої профілактики, яка базується на дуже простих підходах.

Новіков В.М. задав питання про диференційовану оплату праці медиків, але Богдан Омельянович підкреслив, що цю систему необхідно опрацювати з економістами.

Лисенко Г.І. задав питання про систему попереджувальної медицини, який лікар буде впроваджувати цю систему. Волос Б.О. зазначив, що це буде покладатись, в першу чергу, на медика первинного контакту, не обов’язково лікаря (можливо і медична сестра, і медики санаторію) (дати ссилку)

9. Глумчера Фелікса Семеновича з доповіддю „Актуальні питання охорони здоров’я”. Він зазначив, що дійсно в країні є проблема зі статистикою, вона не відповідає дійсності і з цим досить складно боротися, тому в деяких медичних закладах головні лікарі забороняють давати правдиві дані. Наявність же об’єктивних даних може бути лише при страховій медицині.

10. Федоренко Зою Павлівну з доповіддю про статистику онкологічних хворих в Україні.

11. Новікова Валерія Миколайовича Інституту демографії АМН України з доповіддю.

Чайковська Віра Володимирівна задала питання чи можливе в Україні у разі переходу на страхову медицину об’єднання Міністерства праці і соціальної політики та Міністерства охорони здоров’я?

13. Розанова Всеволода Анатолійовича з доповіддю „Самогубства в Україні, їх тенденції і вплив на демографію в Україні”.

Вирішили:

Поділитися на такі робочі групи:

1) Фінансово-економічні питання охорони здоров’я;
2) Правові питання охорони здоров’я;
3) Медичні питання охорони здоров’я;
4) Профілактичні питання охорони здоров’я;

До складу цих груп із присутніх на засіданні увійдуть:

Фінансово-економічний напрямок охорони здоров’я – Волос Богдан Омельянович, Новіков Валерій Миколайович, Федоренко Зоя Павлівна.

Нормативно-правовий напрямок охорони здоров’я – Сердюк Віктор Григорович, Крушинська Зоя Григорівна, Волос Богдан Омельянович.

Медичний напрямок охорони здоров’я – Глумчер Фелікс Семенович, Сіренко Юрій Миколайович.

Профілактичний напрямок охорони здоров’я - Розанов Всеволод Анатолійович, Сердюк Віктор Григорович, Найштетик Михайло Ігорович, Волос Богдан Омельянович, Чайковська Віра Володимирівна.




Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua