На главную страницу
Презентація нової книги Володимира Арєнєва
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу






США відвели Україні ще три місяці на боротьбу з піратством

Версия для печати Версия для печати

16.12.2013 09:51:41 |  

Американське торгове представництво продовжило розслідування стосовно України як "пірата №1" до 28 лютого. Про це йдеться в повідомленні відомства.

Згідно з Торговим актом 1974 р., відомство може піти на такі заходи, якщо розслідування пов’язане з "складними питаннями". Які саме труднощі змусили американську компанію переглянути терміни, в повідомленні не уточнюється.

Спочатку американська сторона планувала завершити розпочате в травні розслідування до кінця листопада поточного року. До цього моменту Державна служба інтелектуальної власності України мала вжити низку заходів для захисту правовласників.

Зокрема, легалізувати частину програмного забезпечення в державних органах, а також вибрати уповноважену організацію колективного управління (ОКУ), яка збиратиме з українських компаній гроші на користь американських співаків і режисерів.

Але жодної з цих вимог не було виконано вчасно. Минулого тижня Держслужба скасувала тендер із закупівлі програм Microsoft і ABBYY, бо він був проведений з порушеннями. Процес обрання уповноваженої ОКУ заблокував суд за позовом одного з претендентів на цю роль – "Всеукраїнського агентства з авторських і суміжних прав".

У підсумку американська сторона не помітила поліпшення з боку України, розповідав минулого тижня генеральний директор компанії "Майкрософт Україна" Дмитро Шимків. За його словами, держдепартамент США якраз вирішував, які санкції застосувати до України. "Це можуть бути обмеження у експорті або спеціальні ставки податку", – припускав він.

Відстрочка дозволить українській стороні хоча б частково виконати зобов’язання по боротьбі з порушенням прав інтелектуальної власності американських правовласників і, можливо, уникнути цих санкцій.

Зараз "Майкрософт Україна", яка вже понад півроку доповідає держдепартаменту про ситуацію із захистом прав інтелектуальної власності в країні, налаштована більш оптимістично.

Справа в тому, що 6 грудня Держслужба оголосила новий тендер з легалізації ПЗ. Згідно з даними на сайті держзакупівель, відомство збирається придбати за процедурою закупівлі у одного учасника понад 68 тис. примірників Windows і понад 6 тис. комплектів Microsoft Office.

За кілька днів до цього Держслужба також оголосила тендер на постачання ПЗ ABBYY. "Наша пропозиція вже навіть пройшла акцепт", – розповів генеральний директор "ABBYY Україна" Віталій Тищенко. Дмитро Шимків повідомив, що з державними органами, що відповідають за легалізацію програмного забезпечення, ведеться активний діалог і робота.

"Зараз все залежить від держави – уряд України повинен почати дієвий процес легалізації, згідно з обіцянками, даними протягом 2013 року на найвищому рівні", – вважає він. Заявлена легалізація ПЗ, нагадаємо, обійдеться державі в 100 млн грн, з яких 80% піде на програми Microsoft.

Що стосується вибору ОКУ, то цей процес поки не зрушився з мертвої точки. І трьох місяців для його завершення буде недостатньо, вважає юрист «Української ліги авторських і суміжних прав» Олександр Нікін, яка також претендує на роль уповноваженої.

За його словами, спочатку потрібно внести зміни до закону про дозвільну систему, а "парламенту зараз не до цього". Разом з тим він упевнений: якщо вирішиться питання з легалізацією програмного забезпечення, претензії США відразу відпадуть.

Источник:  Finance.ua
Ссылка:  http://news.finance.ua

Возврат к списку




АНОНСЫ

Загрузка...

ДАЙДЖЕСТ СМИ
Джеймс Шерр
Україна—Росія—Європа: отруєний трикутник
Просмотров: 3

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине

Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua