На главную страницу
Обговорення етичного кодексу лікаря
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу




Курсы валют

Повені на Закарпатті тепер під контролем сучасної техніки

Версия для печати Версия для печати

15.04.2009 08:27:49 |  
Про наближення повені закарпатців попереджатиме інформаційно-аналітична система "Тиса". На річках усієї області встановлено сорок автоматизованих вимірювальних станцій. Вони стежать за рівнем води, температурою повітря та кількістю опадів. Деякі визначають ще й вологість повітря, напрям і швидкість вітру, температуру води і ґрунту.

За допомогою супутникового зв’язку кожні п’ять хвилин ці дані автоматично надходять до інформаційного центру в Ужгороді. Там їх опрацьовують фахівці. Система може спрогнозувати зони затоплення з точністю до кількох десятків метрів.

Віктор Дуркот, начальник відділу експлуатації автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи "Тиса": "Ми бачимо цілу картину, яка є в області. Крім того, крім цих станцій, ми користуємося даними радара, даними метеопрогнозу, і на основі всіх цих комплексних даних уже може прогнозуватися, але лише за допомогою спеціального програмного забезпечення і геоінформаційних систем можливе прогнозування зон затоплення".

Майже половина автоматизованих станцій на річках обладнані сонячними батареями. Інші – спеціальними генераторами, які гарантують безперебійну роботу високотехнологічних датчиків.

Водники кажуть: закарпатська інформаційна система для прогнозування повеней – єдина в Україні. Її почали створювати ще 20 років тому. Вона об’єднана із такою ж системою в Угорщині. Там у басейні річки Тиси діє 12 станцій. Фахівці двох країн постійно обмінюються даними, щоб злагоджено діяти в надзвичайних ситуаціях.

Володимир Чіпак, начальник Закарпатського обласного виробничого управління з меліорації і водного господарства: "Завдяки цій системі ми отримуємо ці дані, маємо кожні 15 хвилин у себе. Гідрометеоцентр спрогнозував цю надзвичайну повінь, ми змоделювали, облводгосп цю ситуацію, ми зуміли завчасно попередити населення в тому що буде такий паводок".

Вартість автоматизованої системи – майже 15 мільйонів доларів. Водогосподарники підрахували: одна гривня, вкладена у неї, заощадить 7 гривень, які витратили б на ліквідацію наслідків повені. На вже зробленому фахівці не зупинятимуться. Кажуть: чим більше вимірювальних станцій на річках – тим точніший прогноз. До кінця цього року планують встановити дві нові автоматизовані конструкції та обладнати всі решта веб-камерами, щоб візуально спостерігати за повеневою ситуацією.
Світлана Ковбиця 
Источник:  ICTV
Ссылка:  http://ictv.ua/ukr/news_ukraine.php?news_id=127144

Возврат к списку



АНОНСЫ

ДАЙДЖЕСТ СМИ

Цей день в історії - події та люди. 17 квітня
Просмотров: 4

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА


Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua