На главную страницу
Обговорення етичного кодексу лікаря
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу




Курсы валют

В Україні запрацювала програма порятунку будівельної галузі

Версия для печати Версия для печати

15.04.2009 08:46:03 |  
Добудова незавершеного житла все ж таки реальна, запевняють вітчизняні чиновники. Нині в Україні почала працювати спеціальна програма, яка має реанімувати будівельний ринок – галузь, яка одна з перших відчула наслідки світової кризи. За лічені тижні будівельники втратили доступ до дешевих кредитів, банки заморозили іпотеку, а люди залишились без грошей і без житла. Сьогодні рятуватимуть новобудови з високим ступенем готовності – майже 70 відсотків. На всі об’єкти грошей поки не вистачить, однак експерти сподіваються, що навіть незначні вливання здатні оживити будівельні майданчики в Україні.
Бездомні власники квартир – у такій парадоксальній ситуації опинилися понад мільйон українців. Ніна Самсонова – одна з них: з народженням другої дитини в старенькій хрущовці стало тісно. Квартиру продали, взяли кредит і вклали гроші в новобудову. Здати її мали через рік, до цього часу вирішили пожити у батьків.

Ніна Самсонова, власниця недобудованої квартири: "Ну, а потом началось все: сначала подняли процентную ставку в банке, потом не прошло и пару месяцев - начал доллар скакать, вырос в 2 раза, ну а потом и застройщики сюрприз преподнесли – сказали, что стройка откладывается на неопределенный период".

Тепер родина Ніни Самсонової, як і тисячі інших інвесторів, щомісяця сплачує гроші за неіснуюче житло. Для захисту таких людей держава ще наприкінці минулого року почала розробляти програму завершення недобудов. Тепер механізм запустили - НБУ виділяє 1 мільярд гривень Державній іпотечній установі, яка перекаже гроші в банки. Ті ж відновлять кредитування інвесторів новобудов. Щоправда, поки йде мова лише про майже завершені об’єкти, ступінь готовності яких не менше 70%. Однак навіть на них грошей не вистачає.

Дмитро Ісаєнко, заступник міністра регіонального розвитку та будівництва України: "Там где 50% готовности, таких строек действительно оказалось 856, общая сумма достройки около 20 млрд грн, а что касается объектов 70% готовности, там речь идет о 7,5 млрд".

Володимир Яцуба, голова підкомітету з питань будівництва та архітектури комітету Верховної Ради України: "Для того чтобы мы сейчас закрутили этот маховик строительный, который вращался до 2007 года, надо порядка 35 млрд грн. Поэтому уважаемые журналисты и те, кто ждут жилья, миллиард этот - как мертвому припарки. Как отработка механизма и спасения и начала работы – я с этим согласен".

Головне, кажуть експерти, щоб програма почала працювати. Тоді гроші знову повернуться на ринок і будівельні майданчики оживуть. Чиновники переконують: люди все-таки братимуть кредити, адже завершення будівництва гарантує держава. До того ж ці гроші для позичальників значно дешевші за ринкові.

Сергій Волков, заступник голови правління Державної іпотечної установи: "Благодаря относительно дешевому привлечению и благодаря госгарантиям, у нас есть возможность рефинансировать банки под относительно невысокие ставки. На сегодня ставка рефинасирования составляет 13%, причем в гривнах".

Наразі точного переліку об`єктів немає, їх визначатиме спеціальна комісія. Чиновники обіцяють: розподіл буде справедливим: усі гроші в столиці не залишаться, адже в регіонах також багато недобудов (причому ціна квадратного метра там значно нижча). Вони сподіваються, що відновлення будівництва відродить довіру: для компаній це означає гроші, а для інвесторів – довгоочікуване житло.
Олена Скобало
Источник:  ICTV
Ссылка:  http://ictv.ua/ukr/news_economics.php?news_id=127143

Возврат к списку



АНОНСЫ

ДАЙДЖЕСТ СМИ

Цей день в історії - події та люди. 17 квітня
Просмотров: 5

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА


Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua