На главную страницу
Электронные книги, виртуальная библиотека
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу










Змінити батьківщину

Версия для печати Версия для печати

24.04.2013 13:05:17 | Олексій Грибановський, Дар’я Марчак 

Якщо зателефонувати до приймальні Едуарда Прутніка або Віталія Гайдука, можна почути: «Його немає в Україні». Навряд чи підприємці на відпочинку: за межами країни вони вже не перший місяць. Прутнік і Гайдук далеко не єдині вітчизняні бізнесмени, котрі тримаються подалі від батьківщини

«Люди стали частіше звертатися з проханням допомогти з видом на проживання», – констатує власник компанії Honest&Bright Ltd Ярослав Ломакін, який займається офшорним плануванням. Генеральний директор інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа більш категоричний. «Це повальна тенденція, – запевняє інвестбанкір. – Таке відчуття, що, якби могли продати бізнес, виїхали б усі».

Куди вирушають українські бізнесмени?

«Особливим попитом користується Австрія. Кілька людей хотіли оформити громадянство в Канаді та Новій Зеландії», – говорить Ломакін. Учасники списку Forbes вподобали Великобританію. За останній рік з запитом про так звану візу для мільйонерів до Британії звернулося на 78% більше іноземців – майже половина з 419 заявок надійшли з Китаю та Росії, свідчать дані британського прикордонного агентства. Українські бізнесмени в Лондоні також не рідкість. Там збирається осісти колишній віце-прем’єр Валерій Хорошковський, який продав у лютому свій основний актив в Україні – телегрупу «Інтер». Сумувати за багатими співвітчизникам йому не доведеться. Він може запросити на cup of tea Костянтина Жеваго або Геннадія Боголюбова, які проводять у столиці Англії більшу частину часу.

У період передвиборної кампанії 2012 року країну покинув власник заводу «Стальканат Силур» Володимир Немировський і луганський бізнесмен Ігор Ліскі. Обидва очолювали обласні осередки політичної партії «Фронт змін», обидва заявляли про тиск фіскальних органів на їхній бізнес. Немировський виїхав до Ізраїлю. «По-перше, за національністю я єврей. По-друге, у мене там багато знайомих і друзів, – пояснює Немировський. – Ну і по-третє, Ізраїль – це центр комунікації з усім світом, починаючи від держдепу США і закінчуючи офісами ЗМІ. Це могло стати в нагоді». Ліски не розголошує, куди виїжджав. Після завершення виборів обидва повернулися в Україну.

Втікають навіть "свої"

У розпал боротьби за контроль над кількома вуглезбагачувальними фабриками колишній народний депутат від Партії регіонів Андрій Орлов також вирішив триматися подалі від України. «Він більшу частину часу перебуває в США», – говорить один з профспілкових лідерів вуглепрому Михайло Волинець. Чи повернувся Орлов в Україну, невідомо.

До 2015 року точно не збирається повертатися на батьківщину колишній власник компанії ProstoPrint Денис Олейников. «А може, і довше», – написав він Forbes. Його компанія після історії зі скандальними футболками «Спасибо жителям Донбасса…» припинила існування. Підприємець з родиною вже півтора роки живе в Хорватії. «Ми опинилися тут виключно тому, що Хорватія – одна з небагатьох країн, яка дозволяла українцям безвізовий в’їзд», – розповідає Олейников. Там же перебуває один із засновників мережі ресторанів «Козирна карта» Андрій Задорожний, екстрадиції якого домагається Україна.

Forbes з’ясував, що необхідно для отримання посвідки на проживання в деяких європейських країнах.

Автор:  Олексій Грибановський, Дар’я Марчак
Источник:  Finance.ua
Ссылка:  http://news.finance.ua

Возврат к списку




Дайджест по разделам
АПК (94) 
Демография (267) 
День в истории (359) 
Здравохранение (1153) 
Книжный мир (31) 
Культура (1392) 
Лица эпохи (863) 
Наука и технологии (947) 
Образование (1610) 
Общество (2629) 
Политика (6031) 
Право (529) 
Социология (167) 
Экология (408) 
Экономика (4765) 
Энергетика (695) 

Загрузка...

НОВОСТИ

Україна стала купувати менше нафти
Просмотров: 3

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Експерти МОП
Покоління безробітних: в ООН розповіли про шанси молоді на працевлаштування
Просмотров: 6

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua