На главную страницу
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу






Цей день в історії - події та люди. 25 липня

Версия для печати Версия для печати

25.07.2013 16:37:12 |  

День пам’яті Володимира Семеновича Висоцького (1938-1980), радянського актора, поета, автора і виконавця пісень.

Події дня:

1898 – як повідомляє "Укрінформ", 115 років тому війська США висадилися на о. Пуерто-Рико і протягом 19 днів окупували його. За Паризьким мирним договором (грудень 1898 р.) Пуерто-Рико разом з прилеглими островами відійшов до США.

1943 – відбулось падіння фашистського режиму в Італії, арешт Муссоліні.

1963 – Велика Британія, СРСР і США підписали договір про заборону ядерних випробувань у повітрі, відкритому космосі та під водою.

1978 – в Кембріджському медичному центрі в результаті унікальної технології екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) на світ з’явилась Луїз Джой Браун – перша у світі дитина з пробірки. Роберт Едвардс, який провів перше успішне ЕКЗ, у 2010 році отримав Нобелівську премію в галузі фізіології і медицини.

1980 – у Москві помер Володимир Семенович Висоцький, видатний радянський актор, співак і поет (бард), класик жанру авторської пісні, автор низки прозаїчних творів, заслужений артист РРФСР (1986, посмертно) і лауреат Державної премії СРСР (1987, посмертно). Висоцький написав близько 700 пісень і віршів, з великим успіхом гастролював у СРСР і за кордоном. Самостійно й у співавторстві створив кілька прозаїчних творів. Як актор зіграв близько тридцяти ролей у фільмах (зокрема "Місце зустрічі змінити не можна", "Вертикаль"). Учасник постійної трупи театру Драми і комедії на Таганці.

Висоцький особливо прославився виконанням своїх авторських пісень під акустичну гітару. У роки суворої цензури він зачіпав цілу низку заборонених тем, чому і сам багато в чому був під забороною,
в радянські часи його записи розповсюджувалися майже виключно на магнітоальбомах, заборонялися зйомки у низці фільмів, виїхати за кордон стало можливим тільки завдяки активним діям дружини французької актриси Марини Владі.

Помер артист 25 липня 1980 року о 4:10 ранку у своїй квартирі на Малій Грузинській, 28. Висоцький не впорався із власним ритмом життя, не витримало серце. 28 липня 1980 року Висоцького ховала, здавалося, вся Москва, хоча офіційного повідомлення про смерть не було
в цей час проходила московська Олімпіада. Тільки над віконцем театральної каси було вивішене скромне оголошення: "Помер актор Володимир Висоцький".

1983
– було завершено будівництво трансконтинентального газопроводу "Уренгой – Помари – Ужгород" завдовжки 4451 км.


Цього дня народились:


1828 – Іван Гнатович Малишевський (помер 1897), український богослов, історик. Професор Київської духовної академії, член Історичного товариства Нестора-літописця, Київської археографічної комісії, Російського археологічного інституту в Константинополі. Досліджував історію Київської Русі, християнської церкви, зокрема уніатства. Малишевському належать праці про культуру західних і південних слов’ян часів Кирила і Мефодія та їхніх учнів, про Нестора-літописця, першодрукаря Івана Федорова.

1883 – Альфредо Казелли (помер 1947), італійський композитор, піаніст, диригент, музикознавець, представник неокласицизму. В 1917 р. заснував у Римі Національне музичне товариство (з 1923 р. – Корпорація нової музики – секція Міжнародного товариства сучасної музики). Автор опер "Жінка-змія", "Оповідь про Орфея", балету "Чаша", сюїти для фортепіано і 32 струнних інструментів "Скарлаттіана". Своїми численними транскрипціями сприяв відродженню інтересу до старовинної італійської музики. З 1952 р. в Неаполі проводиться міжнародний конкурс піаністів його імені.

1893 – Борис Володимирович Йогансон (помер 1973), російський радянський живописець, народний художник СРСР.

1923 – Марія Гріпе (померла 2007), шведська дитяча письменниця. Автор трилогії "Йозефіна", "Хуго і Йозефіна" і "Хуго", книг "Діти склодува", і "В епоху дзвонів", а також відомої серії про симпатичного малюка на ім’я Ельвіс. Марія Гріпе є лауреатом премії Нільса Хольгерсона, премії Астрід Ліндгрен, а також удостоєна Золотої медалі Х.К. Андерсена. Твори письменниці надзвичайно популярні у Скандинавських країнах.

1923 – Олександр Олексійович Ясников (помер1999), український хімік, член-кореспондент НАН України. В 1947–1987 рр. працював в Інституті органічної хімії НАН України; з 1987 – завідувач відділу Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України. Досліджував динаміку та механізми фотофосфорилювання хімічних реакцій, які моделюють окремі етапи фотосинтезу, що привело до розробки моделей ферментів, які беруть участь у фотосинтезі.

1928 – Юлія Семенівна Ткаченко (померла 2008), українська актриса, народна артистка УРСР. Дружина відомого українського актора Михайла Задніпровського. З 1950 р. – актриса Національного драматичного театру ім. І. Франка. Лауреат Державної премії ім. Т.Г. Шевченка. Знімалася в кіно.


Источник:  ВЕМ
Ссылка:  http://www.experts.in.ua/

Возврат к списку




Дайджест по разделам
АПК (106) 
Демография (284) 
День в истории (375) 
Здравохранение (1175) 
Книжный мир (92) 
Культура (1420) 
Лица эпохи (869) 
Наука и технологии (980) 
Образование (1664) 
Общество (3263) 
Политика (6857) 
Право (612) 
Социология (228) 
Экология (417) 
Экономика (5469) 
Энергетика (797) 

Загрузка...

НОВОСТИ

Новий етап еволюції? Як ґаджети деформують наші руки
Просмотров:

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua