На главную страницу
Сучасні інформаційні війни
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу






Ціна Конституції: Голосування за зміни до Основного закону перейшло в побоїще під Радою

Версия для печати Версия для печати

01.09.2015 15:42:59 | Максим Каменєв, Тетяна Шпайхер 
Один загиблий боєць Національної гвардії, десятки поранених правоохоронців і мітингувальників – такий результат зіткнень, причиною яких стало прийняття Верховною Радою у першому читанні змін до Конституції в частині децентралізації та самоврядування на Донбасі

Шлях до трибуни

Кілька сотень протестувальників з прапорами “Свободи” і Радикальної партії Олега Ляшко прийшли під будівлю парламенту близько десятої ранку.

Там їх уже чекали кілька сотень добре обмундирування правоохоронців, які оточили будівлю з усіх боків, залишивши тільки невеликі проходи для депутатів і журналістів.

У самій сесійній залі лідер Радикальної партії Олег Ляшко з колегами з самого ранку заблокував президію, через що спікер Володимир Гройсман довго не міг розпочати засідання Ради.

Він зібрав у себе в кабінеті керівників фракцій коаліції і намагався переконати Ляшко розблокувати президію парламенту. За словами голови Фракції “Блок Петра Порошенка” (БПП) Юрія Луценка, Ляшко відмовлявся Вести Переговори з ким-небудь крім ПРЕЗИДЕНТА Петра Порошенка.

“Я йому сказав, Олег, Президент твою позицію знає, він же читає твій facebook”, – розповів Луценко.

Зрештою, керівники фракцій домовилися, що Гройсман буде вести засідання Ради з трибуни для виступів, а “радикали” залишаться сидіти в президії.

При цьому перед початком засідання перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко прогнозував, що зміни до Основного закону підтримає близько 270 нардепів.

Методи переконання

Для того, щоб забезпечити необхідний результат, команда Президента працювала всі вихідні. У суботу 29 серпня Петро Порошенко особисто зустрічався з 20 нардепами від різних фракцій, яких намагався переконати підтримати зміни до Конституції.

“На зустрічі були переважно молоді депутати: .. Леонід Ємець, Сергій Висоцький, Остап Еднак, Тетяна Острикова, Павло Кішкарь, Сергій Лещенко та інші Все було у формі запитань і відповідей Ми сиділи і задавали питання і нам пояснювали ті чи інші речі”, – розповів РБК-Україна один з нардепів, який був присутній на зустрічі. Спілкування не пройшло дарма – за результатами зустрічі частина нардепів вирішила все ж Підтримати Зміни до Конституції.

Тим часом у фракції “Самопоміч”, яка виступала проти запропонованих змін до Конституції, намагалися переконати своїх окремих членів не голосувати за проект документа.

У суботу ввечері на засіданні “Самопомочі” було прийнято рішення, що якщо хтось із соратників Андрія Садового проголосує за зміни до Конституції, буде виключений з фракції. Розібратися з депутатами за результатами Голосування обіцяли і в Фракції БПП.

Так, Ігор Кононенко розповів, що у фракції дозволили нардепам голосувати, як вони хочуть, але з тими, хто не підтримає зміни до Конституції, буде “серйозна розмова”.

Проте нардепи фракції прем’єр-міністра Арсенія Яценюка “Народний фронт” (НФ) напередодні засідання вирішили підтримати зміни до Конституції. Однак, за словами нардепа від НФ Остапа Семерака, це ще не означає, що фракція підтримає зміни до Основного закону у другому читанні. “Фронтовики” наполягають, щоб до другого читання і в частині Мінських домовленостей, і в частині децентралізації були виконані певні умови. Зокрема, депутати мають напрацювати законопроекти про префекта, про місцеве самоврядування.

“Щодо умов, які потрібні для отримання 300 голосів, що стосується мінської частини – це зупинка війни та обстрілів, виведення російської армії з території України і третє, найважливіше, це відновлення контролю над усією Україною лінії державного кордону”, – заявив Семерак.

За його словами, якщо ці умови виконанні не будуть, то в цілому за зміни до Конституції проголосує тільки частина нардепів НФ.

Причому, один з нардепів БПП відзначив РБК-Україна, що в змінах до Основного закону навмисне з’єднали реформи і мінські домовленості, тому що інакше останні протягнути через парламент не вдалося б. Висувалися й інші умови для забезпечення результативного голосування.

Так, деякі депутати погоджувалися голосувати тільки в тому випадку, якщо в статтю 18 Конституції, в якій йдеться про особливий порядок місцевого самоврядування будуть внесені зміни, інші пропонували прийняти ще один закон, в якому був би повний список міст з особливим статусом.

Під прицілом ЄС

В Адміністрації Президента стверджують – голосування за зміни до Конституції, в тому числі закріплення в перехідних положеннях Основного закону пункту про особливості здійснення самоврядування в окремих районах Донбасу, вимагають від Порошенка канцлер Німеччини Ангела Меркель і Президент Франції Франсуа Олланд.

Як розповіла високопоставлена особа АПУ, в серпні на Банковій отримали ноту міністра закордонних справ Росії Сергія Іванова. У документі йшлося про те, що Україна не виконує зобов’язання, зафіксовані в Мінських домовленостях.

Зокрема, що Верховна Рада досі не прийняла нову редакцію Конституції.

Перспективи на грудень

Результат голосування за зміни до Конституції – 265 голосів “за”. Таким чином документ є прийнятим у першому читанні. Однак для остаточного ухвалення нової редакції Основного закону потрібно 300 голосів. За словами Юрія Луценка, президент повідомив депутатам, що наступне голосування має відбутися в грудні цього року.

Нагадаємо, згідно з Мінськом домовленостями Україна повинна затвердити нову редакцію Конституції не пізніше 1 січня 2016. Однак проект змін до Конституції підтримало на 23 нардепи менше ніж у липні, коли парламент направив проект змін Основного закону до Конституційного суду.

У першу чергу це пояснюється тим, що свою позицію змінила фракція “Батьківщина” Юлії Тимошенко. “Ми завжди голосуємо за те, щоб проекти законів направляли в КСУ, проте проект змін до Конституції ми не підтримуємо”, – пояснив поведінку фракції заступник голови “Батьківщини” Сергій Соболєв.

Замість цього керівники фракції БПП назвали іншу версію того, чому “Батьківщина” не підтримала проект. “Юлія Тимошенко дуже уважно стежить за рейтингами її електорального ядра - Західна і Центральна Україна. І вона не хоче, щоб під час місцевих виборів народ питав у неї, чому вони проголосували за ці зміни до Конституції”, – заявив Юрій Луценко.

У той же час за зміни до Конституції проголосували п’ятеро нардепів від “Самопомочі”: Ганна Гопко, Павло Кішкарь, Вікторія Пташник, Віктор Кривенко та Остап Еднак.

Згодом їх всіх виключили з фракції. Пізніше один із нардепів “Самопомочі” розповів РБК-Україна, що депутати, яких виключили з фракції планують створити в парламенті власну групу. “Вони швидше за все створять у парламенті власну депутатську групу, як це зробив Віталій Хомутинник з “Відродженням”, якщо в них набереться достатньо депутатів”, – зазначив нардеп. Серйозні проблеми з дисципліною виявилися і в двох найбільших фракціях парламенту – БПП і “Народному фронті”. Адже проект змін підтримали 115 з 143 нардепів від БПП, хоча ще в липні за направлення документа до КСУ голосував 121 соратник президента. Не краща ситуація і в НФ – зміни підтримали 69 з 81 “фронтовика”, хоча в липні за документ проголосувало 71 нардеп від НФ. У НФ не приймала участь у голосуванні, або утрималися в першу чергу частина групи першого віце-спікера Андрія Парубія.

Проте в БПП не підтримували зміни до Конституції представники абсолютно різних груп. Це і протеже групи “Приват” Тарас Батенко, і близька до Дмитра Фірташа Марія Матіос, і молоді нардепи Мустафа Найєм і Світлана Заліщук, і колишня Ударовка Наталія Новак, і політик зі стажем Микола Томенко.

Втім, зміни до Конституції підтримав “Опозиційний блок”. За словами одного з лідерів Сергія Льовочкіна, в обмін на голоси на підтримку Конституції він з колегами домігся від президента обіцянки провести місцеві вибори в Маріуполі і Лисичанську.

Як відомо, минулого тижня Порошенко заявив, що вибори в Маріуполі мають відбутися, хоча закон про місцеві вибори не передбачає їх проведення на звільненій території Донбасу. Однак у БПП інформацію Льовочкіна спростували. “…Вони дійсно хотіли торгуватися Зокрема вимагали призначення своїх людей губернаторами Харківщини та Запоріжжя Однак президент чітко сказав, що Конституція – не предмет для політичних торгів”, – заявив Луценко.

Кривавий понеділок

Відразу після того, як Гройсман завершив засідання парламенту близько 50 осіб з боку протестувальників, які зранку зібралися на площі біля парламенту, пішли на штурм правоохоронців. Всі вони були в балаклавах, дехто тримав прапор свободи.

У той час охорона будівлі парламенту вже перекрила всіх входи і виходи, тому журналісти і депутати виходили підземним коридором через будівлю комітетів.

Штурм правоохоронців тривав близько 20 хвилин. Спочатку молоді люди почали кидати димові шашки, а потім хтось жбурнув у міліцію бойову гранату.

У результаті був важко поранений молодий нацгвардієць. Десятки правоохоронців отримали поранення різного ступеня. Незважаючи на це бійка між нападниками та правоохоронцями тривала.

Остаточно мітингувальники під Радою розійшлися тільки близько п’ятої вечора. Приблизно в той же час стало відомо, що під парламентом були поранені 124 людини, а тяжкопоранений в серце боєць Нацгваріі помер.
Автор:  Максим Каменєв, Тетяна Шпайхер
Источник:  Finance.ua
Ссылка:  http://news.finance.ua/

Возврат к списку




Дайджест по разделам
АПК (102) 
Демография (277) 
День в истории (374) 
Здравохранение (1170) 
Книжный мир (92) 
Культура (1415) 
Лица эпохи (869) 
Наука и технологии (977) 
Образование (1659) 
Общество (3167) 
Политика (6718) 
Право (601) 
Социология (227) 
Экология (415) 
Экономика (5344) 
Энергетика (777) 

Загрузка...

НОВОСТИ

Світовий банк вперше за 25 років перегляне планку бідності
Просмотров: 10

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua