На главную страницу
Рус Укр
Перша фабрика думок
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной собственности
Новости
Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Курсы валют

Газ пішов від нас

Версия для печати Версия для печати

11.10.2007 11:02:05 | Зоряна Кріт 

Україна більше нічого не винна Росії — принаймні з того боргу, який днями несподівано сплив у газових відносинах між двома державами. Причому, як заявив позавчора російський прем’єр­міністр Віктор Зубков, насправді сума заборгованості перед «Газпромом» на початок жовтня становила 2 мільярди доларів (а не 1,3 мільярда, як повідомлялося раніше). І це, нагадаємо, борг не держави Україна, а трьох господарюючих суб’єктів: «Росукренерго», «Нафтогазу України» та їхнього спільного дочірнього підприємства «Укргаз­енерго». Що найабсурдніше, одним із засновників зареєстрованого у Швейцарії «Росукренерго» є саме «Газпром», якому належить виплатити борг.

Власне, питання погашення цього боргу вже врегульоване. Як повідомив журналістам у вівторок увечері, перед поверненням в Україну з Росії, Прем’єр­міністр Віктор Янукович, раніше того ж дня між господарюючими суб’єктами був підписаний протокол, відповідно до якого «Газпрому» передається 8 мільярдів кубометрів газу з українських сховищ (загалом, за словами В.Я., у наших сховищах є 32 млрд. кубометрів). «І цього боргу як такого сьогодні не існує», — пояснив Янукович. А його російський колега Зубков «розшифрував»: згідно з підписаними угодами, українські боржники мають погасити заборгованість перед «Газпромом» у повному обсязі до 1 листопада. Обидва прем’єри зійшлися на тому, що найефективніше врегулювання таких економічних проблем відбувається на рівні господарюючих суб’єктів, а не держав, але, на думку Зубкова, влада обов’язково повинна контролювати виконання цих рішень.

Та навіть якщо наразі питання з «газовим» боргом і можна вважати розв’язаним, то у глобальному сенсі воно залишається відкритим. Як наголошує заступник секретаря РНБО, один із лідерів Блоку Тимошенко Олександр Турчинов, «країна стоїть на порозі опалювального сезону, а уряд не контролює ситуацію в енергетичній галузі й не має жодних пропозицій щодо впорядкування стану справ». Аби Україна посеред зими не залишилася без енергоресурсів, Турчинов пропонує скликати засідання РНБО, на якому розглянути питання подолання газової кризи. БЮТівець вважає, що уряд Януковича намагається «залишити Україну без газу» спробами повернути борг із підземних газосховищ напередодні опалювального сезону.

Не довіряючи уряду, на Банковій сумніваються і в тому, що питання із двохмільярдним боргом закрите економічно правильно. Представник глави держави в Кабміні Олександр Шлапак повідомив, що секретаріат Президента запросив у Мінпаливенерго підписані позавчора в Росії документи — для вивчення.

Автор:  Зоряна Кріт
Источник:  Україна Молода
Ссылка:  http://www.umoloda.kiev.ua/number/1017/116/36777/

Возврат к списку



Дайджест по разделам
Демография (9) 
Здравохранение (166) 
Культура (82) 
Лица эпохи (9) 
Научные исследования (6) 
Образование (55) 
Политика и общество (758) 
Экология (27) 
Экономика (357) 
Энергетика (33) 

НОВОСТИ

Проект закону, за яким змінюється розмір нарахування пенсії педагогам
Просмотров: 14

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Костянтин Ващенко
Як допомогти підприємцю?
Просмотров: 13

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработано в «ЦИРТ»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Центр интеллектуальных ресурсов и технологий. © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua