На главную страницу
Положення про ВГНО "Експерти України"
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной собственности
Новости
Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Курсы валют

Цей день в історії

Версия для печати Версия для печати

08.11.2007 13:40:01 |  

Непал відзначає День королеви. США - День ветеранів (1954). Китай - День журналіста. Ще сьогодні можна відзначити день народження бурбона. В 1789 Елія Крейг з містечка Бурбон (штат Кентуккі) вперше приготував різновид віскі, який сьогодні називають просто «бурбон».

8-9 листопада 1923 у Мюнхені прихильники Гітлера намагалися здійснити державний переворот, який названо в історії «Пивним путчем». Увечері 8 листопада близько 3000 людей зібралися в приміщенні «Бюргербраукеллер» - величезної пивної зали в Мюнхені, щоб послухати виступ члена уряду Баварії Густава фон Кара. Поки Кар виступав перед присутніми, близько 600 штурмовиків непомітно оточили залу. Члени СА встановили на вулиці кулемети, націливши їх на вхідні двері. Лідер нацистів Адольф Гітлер, оточений своїми прихильниками, швидко пробіг у темноті між столами, став на стілець, вистрілив у стелю і в повній тиші прокричав: «Національна революція почалася!» Потім він звернувся до здивованої публіки: «В залі було 600 озброєних людей. Нікому не дозволяється виходити. Баварський і берлінський уряди відтепер позбавлені влади. Зараз буде сформовано новий уряд. Казарми рейхсверу і поліції захоплені. Всі повинні знову піднятися на боротьбу під прапорами з свастикою!» Обернувшись до трибуни, Гітлер грубо наказав фон Кару, фон Лоссову і фон Шайссеру йти за ним до сусідньої кімнати. Тут він оголосив їх арештованими і повідомив, що він разом з генералом Еріхом Людендорфом, героєм війни, формує новий уряд. Відчуваючи ентузіазм публіки, Гітлер, звернувшись до зали, заявив про свою перемогу: «Нарешті прийшов час виконати клятву, дану мною п'ять років тому, коли я поранений лежав у військовому госпіталі».

Коли про те, що відбулося в Мюнхені стало відомо в Берліні, командувач рейхсвером генерал Ханс фон Зєєкт заявив, що якщо місцева влада ні на що не здатна, то він сам придушить повстання.

Хоча «Пивний путч» і провалився, але певних політичних результатів він все ж таки досяг. За лічені години мало кому відомий гітлерівський рух, який не мав ніякої значущості, став надбанням перших газетних шпальт, і став відомим не тільки по всій Німеччині, але і всьому світу. Крім того, Гітлер засвоїв важливий урок: відкриті дії - не кращий спосіб досягнення політичної влади. Щоб отримати серйозну перемогу, необхідно привернути на свій бік широкі верстви населення і заручитися підтримкою якомога більшого числа фінансових і промислових магнатів. Тільки таким чином можна було забезпечити собі дорогу до політичного олімпу законними методами.

Православні: Опанас, Дмитро, Феофіл.

Католицькі: Віктор, Готфрид, Клавдій, Северин.

Цього дня:

1568 Опричники Івана Грозного мітлами вигнали з храму московського митрополита Філіпа.
1623 Вперше опубліковано зібрання творів Шекспіра.
1793 Відкрився для відвідувачів Лувр.
1895 Вільгельм Конрад Рентген відкрив проміння, назване його ім'ям.
1923 Гітлер влаштував невдалу спробу путчу в Мюнхені («пивний путч»).
1961 В телеефірі вперше з'явився Клуб веселих і кмітливих - КВК.
1968 Сінтія Леннон розлучилася з Джоном.
2002 Учасники 73-го конгресу Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ), який відбувся в Словенії, одноголосно переобрали президентом цієї міжнародної шахової організації главу Калмикії Кірсана Ілюмжинова.

8 листопада народилися:

1770 Іван Федорович Крузенштерн (1770-24.8.1846), мореплавець.
1847 Брем Стокер (1847-20.4.1912), англійський письменник. В ранньому дитинстві був інвалідом: не міг не тільки ходити, але навіть стояти. Зумів все подолати і в Дублінськом університеті вже вважався прекрасним атлетом і футболістом. Славу Стокеру приніс роман «Дракула», опублікований в 1897 році.
1891 Олесь Досвітній /Олександр Федорович Скрипаль/(1891-9.06.1934, розстріляний), український письменник.
1900 Маргарет Мітчелл (1900-16.8.1949), американська письменниця («Унесені вітром»).
1935 Ален Делон, французький кіноактор.
1951Стас Намін, музикант, продюсер.
1961Олег Меншиков, актор. («Смуга перешкод», «Мій улюблений клоун», «Капітан Фракас», «Сходи», «Моонзунд», «Покровські ворота», «Схід-Захід, «Статський радник»).

Источник:  ForUm
Ссылка:  http://ua.for-ua.com/ukraine/2007/11/08/080018.html

Возврат к списку



Дайджест по разделам
Демография (9) 
Здравохранение (175) 
Культура (89) 
Лица эпохи (9) 
Научные исследования (6) 
Образование (57) 
Политика и общество (792) 
Экология (29) 
Экономика (370) 
Энергетика (35) 

НОВОСТИ

Литвин підтримає Тимошенко, якщо вона прислухається до його пропозицій
Просмотров: 11

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Тетяна Веберова
Вакцинація – загроза здоров’ю нації?
Просмотров: 50

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработано в «ЦИРТ»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Центр интеллектуальных ресурсов и технологий. © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua