На главную страницу
Положення про ВГНО "Експерти України"
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной собственности
Новости
Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Курсы валют

«Чому ПР, БЮТ і Блок Литвина ігнорують засідання робочої групи?» (експерт-опитування)

Версия для печати Версия для печати

09.11.2007 11:09:55 |  

7 листопада, через відсутність кворуму не відбулося засідання робочої групи з організації і підготовки першого засідання Верховної Ради VІ скликання. У зв’язку з цим «Центр досліджень політичних цінностей» звернувся до політичних експертів з питанням: «Чому ПР, БЮТ і Блок Литвина ігнорують засідання робочої групи?»

Володимир ФЕСЕНКО (голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»):

- На мій погляд це прояв тактики затягування процесу формування нового складу ВР. Робиться все можливе для того, щоб відтягнути дату відкриття першої сесії ВР VI скликання. Така ж тактика буде застосовуватись і під час роботи парламенту. Буде максимально затягуватись коаліційний процес, а також розгляд коаліційних питань, зокрема вирішення кадрових питань. Це спрямовано на те, щоб підживити внутрішні проблеми, які є в коаліції демократичних сил. Можливо ставка робиться на те, щоб ця коаліція розвалилась сама по собі.

А з іншого боку можливо йде гра і на певних коливаннях Президента, який прекрасно розуміє ризики, пов’язані з прем’єрством Юлії Тимошенко. Ризики, які для нього асоціюються з майбутніми президентськими виборами.

Олесь ДОНІЙ (голова Центру досліджень політичних цінностей):

- Якби йшла мова про суто технічну перешкоду, то серйозних проблем через затримку на пару днів першої сесії новообраної Верховної Ради по ідеї не повинно було бути. Але цілком очевидно, що біло-блакитні сили цілеспрямовано використовують легітимну процедуру затримки зі сподіванням на виникнення все нових протиріч всередині помаранчевої команди. Не було б підстав сподіватися на такі конфлікти, то регіонали і не зволікали б. БЮТ та НУНС потрібно не так боротися за якнайшвидше відкриття сесії, як основні зусилля прикласти на зняття внутрішніх протиріч та конфліктів.

Вадим КАРАСЬОВ (директор Інституту глобальних стратегій):

- ПР, КПУ і Блок Литвина ігнорують засідання робочої групи разом, хоча про причини кожної з цих сил можна говорити окремо.

Для ПР можна виділити коротку і більш довготривалу ціль. Тактична ціль полягає в тому, що затягування засідання робочої групи як і затягування реєстрації депутатів від Партії Регіонів в ЦВК, а також і затягування роботи ВР в цілому покликані загострити внутрішні протиріччя між потенційними партнерами потенційної коаліції, а також і в середині самих коаліціоутворюючих політичних сил. Довгострокова ціль полягає в тому, щоб уже на ранній стадії запуску роботи ВР заблокувати модель «коаліція-опозиція» і заблокувати створення коаліції демократичних сил. Це створить умови для пролонгації діяльності нинішнього уряду як мінімум на декілька місяців, а максимально на цілий рік до терміну, коли у Президента з`являться ґрунтовні правові підстави для оголошення дострокових виборів. В цьому сенсі КПУ є надійним партнером регіоналів.

Що стосується резонів Блоку Литвина, то тут теж можна виділити дві основних мети. Блок Литвина вже зараз хоче створити прецедент володіння і управління золотою акцією. Інша мета – сприяти безкоаліційному формуванню керівних органів ВР, голів комітетів і т.д., а також сприяти безкоаліційному обранню спікера. В такому безкоаліційному форматі у Литвина з`являється шанс бути обраним спікером. Адже в коаліційному варіанті спікерство означає залежність від коаліції.

Віктор НЕБОЖЕНКО (керівник Центру розширення можливостей):

- Действия этих политических сил можно понять. Их объявили проигравшими и не предлагают какого-то серьезного участия в парламентской политике. В отместку за это, ПР, КПУ и Блок Литвина не хотят создавать благоприятных условий для работы победителей – так называемой демократической коалиции. Пока лидеры демократической коалиции не найдут каких-то компромисных решений с теми, кого они считают проигравшими, работа Верховной Рады будет очень и очень затруднительной. Даже если пройдет заседание рабочей группы, будет сформирован рабочий президиум и повестка дня, никто не сможет спрогнозировать как дальше будут развиваться события.

Я всегда говорил, что демократическая коалиция сделала ошибку, начав с распределения должностей и указания на премьер-министра Тимошенко вместо того, чтобы сделать все для начала работы парламентского органа - Верховной Рады Украины. Теперь эти проблемы приходится поднимать, потому что они не были решены в первые десять дней после выборов.

Володимир МАЛИНКОВИЧ (директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень):

- Потому что эти партии, особенно Партия Регионов, уверенны, что чем дольше будет тянуться процесс формирования коалиции, тем больше шансов, что коалиция будет не «оранжевая», а с их участием. Надеется она на это, потому что со стороны президентской команды к ним постоянно поступают импульсы подобного рода – судьба коалиции не решена и все еще можно изменить.

Главный ответственный за затягивание кризиса – Президент. Если бы он четко и ясно сказал, что никакой другой коалиции, кроме оранжевой не будет, то все бы на этом закончилось. Все интриги идут из дома на Банковой. К сожалению, это характерная черта, по видимому, всей украинской политики – интриги вместо политики. В свое время это привело к Руине. Как бы не получилось что- то подобное и сегодня.

Андрій ЄРМОЛАЄВ (президент Центру соціальних досліджень «Софія»):

- Така поведінка - результат кількох чинників. По-перше, майбутні депутати поки що не отримали посвідчення. Це формальна причина.

По-друге, не всі переможці ще готові запропонувати і наполягати на власному баченні порядку денного першої сесії. Від того, хто нав`яже порядок денний буде залежати динаміка, атмосфера і хід подій. Не виключаю також, що серед важливих елементів гри буде «спікеріада». Не залежно від того які будуть коаліції чи політичні союзи, використання процедури обрання спікера це серйозний майданчик для політичної конкуренції. Політична логістика роботи ВР – це нова конкурентна зброя. Для ПР, КПУ і Блока Литвина оприлюднення плану роботи може стати серйозною політичною зброєю. Можливо до останнього кожна з цих сил буде затягувати з оприлюдненням ініціатив, щоб зберегти інтригу.

По-третє, час зараз працює на критиків коаліції «БЮТ-НУНС». Адже час показує, що насправді БЮТ і НУНС не готові до гарантованого створення коаліції, що кожного дня з`являються нові протиріччя, що конфлікти, які закладені в стосунки лідерів цих блоків, ідеологічні конфлікти в складі НУНС вони лише набирають силу. Затягування у часі дозволяють виявити ці конфлікти.Не виключено, що і для Президента, який декілька разів давав сигнали про необхідність більш широкого формату коаліції, нинішня ситуація досить комфортна.

Підсумовуючи, я б не драматизував цю ситуацію. Парламент почне працювати. Катастрофічних наслідків в цьому не вбачаю. Інша справа, що звужується час для продуктивної роботи над бюджетом.

Источник:  Центр досліджень політичних цінностей
Ссылка:  http://rep-ua.com/78007.html

Возврат к списку



Дайджест по разделам
Демография (9) 
Здравохранение (175) 
Культура (89) 
Лица эпохи (9) 
Научные исследования (6) 
Образование (57) 
Политика и общество (792) 
Экология (29) 
Экономика (370) 
Энергетика (35) 

НОВОСТИ

Литвин підтримає Тимошенко, якщо вона прислухається до його пропозицій
Просмотров: 11

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Тетяна Веберова
Вакцинація – загроза здоров’ю нації?
Просмотров: 50

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработано в «ЦИРТ»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Центр интеллектуальных ресурсов и технологий. © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua