На главную страницу
Положення про ВГНО "Експерти України"
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Новости
Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Курсы валют

Зелене світло «помаранчевій» коаліції

Версия для печати Версия для печати

30.11.2007 10:18:22 |  

Увечері в середу прес-служба Президента урочисто повідомила, що угоду про створення демократичної коаліції підписали всі члени фракції «Наша Україна – Народна Самооборона», які раніше відмовлялися це зробити.

За словами керівника Секретаріату Президента Віктора Балоги, в середу Глава держави Віктор Ющенко зустрівся з народними депутатами - членами фракції НУ-НС, які заздалегідь не погоджувалися підписувати коаліційну угоду з БЮТ, а саме – Віктором Тополовим, Ігорем Крілем, Миколою Оніщуком, Юрієм Єхануровим, Василем Петьовкою і Станіславом Довгим. З Іваном Плющем Президент провів телефонну розмову, повідомив Балога.

Глава Секретаріату зазначив, що результатом цієї зустрічі стало підписання всіма вищезазначеними народними обранцями угоди про створення коаліції між НУ-НС і БЮТ.

Балога підкреслив, що Президент навів вичерпні аргументи і доклав всіх зусиль, щоб зняти ті принципові зауваження депутатів, які заважали їм підписати коаліційну угоду.

Глава Секретаріату зауважив: у Президента існує чітка впевненість, що відтепер не існує ніяких перешкод на шляху створення демократичної коаліції та формування дієвого уряду.

Нагадаємо, 23 листопада, після завершення першого засідання ВР VI скликання, планувалося підписання угоди про створення коаліція демократичних сил.

Проте головуюча того дня на засіданні ВР представник Партії регіонів Раїса Богатирьова оголосила, що наступне пленарне засідання відбудеться в четвер, 29 листопада.

Після цього депутати з фракції НУ-НС повідомили журналістам, що 8 народних депутатів від блоку не підписали угоду про створення демократичної коаліції. За їх словами, угоду не підписали Іван Плющ, Юрій Єхануров, Микола Оніщук, Іван Кріль, Василь Петьовка, Станіслав Довгий, Віктор Тополов і Ігор Палиця.

Пізніше член фракції НУ-НС Володимир Ар’єв повідомив, що ПАЛИЦЯ підписав угоду про створення коаліції між БЮТ і НУ-НС.

Крім того, вирішено, що фракція блоку «Наша Україна - Народна самооборона» запропонує на пост спікера кандидатуру Арсенія Яценюка. Про це заявив один з лідерів НУ-НС В’ячеслав Кириленко перед початком засідання фракції у четвер.

«Я зараз пропонуватиму фракції ту кандидатуру, яка підтримується Президентом України, і пропонуватиму членам фракції підтримати її при голосуванні. Це кандидатура Арсенія Яценюка», - сказав він.

Крім того, Кириленко зазначив, що не бачить перешкод для підписання у четвер лідерами блоків «Наша Україна - Народна самооборона» і Блоку Юлії Тимошенко угоди про створення коаліції демократичних сил, передає «Інтерфакс-Україна».

«У нас є всі 72 підписи народних депутатів фракції НУ-НС і сьогодні ми не бачимо перешкод, щоб голови двох фракцій підтримали угоду про створення коаліції демократичних сил», - сказав Кириленко.

Яценюк наразі – в.о. міністр закордонних справ України. Він пройшов до парламенту під третім номером списку НУ-НС.

Коментарі

Михайло Погребинський, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології:

- Мені здається, що у «помаранчевої» коаліції є шанс проіснувати протягом року. Річ у тому, що потрібна тільки формальність. Далі ключові голосування, з яких може відбуватися розкол, зовсім не обов'язково приведуть до розвалу коаліції. Наприклад, в голосування за бюджет є можливість домовлятися і з Литвином, і з Партією регіонів. За інших обставин завжди можна шукати спосіб зберегти статус «кво».

Збереження Тимошенко на посту прем'єр-міністра залежить від того, які інші варіанти для Президента гірші. Я вже неодноразово говорив про те, що Ющенку доводиться вибирати між «поганим» і «дуже поганим» варіантом. Тимошенко – це «поганий» варіант для Ющенка. Але ще гірше, для нього Тимошенко в опозиції, коли він піде на якусь форму змови з «регіоналами». При чому, не обов'язково створювати широку коаліцію. Збереження ситуації, коли фактично в Кабміні залишається Янукович – це і є змова. Тимошенко легко б пояснила це електорату. Тому в її стратегії показати, що всі грабують, а вона чесна, - це був би найкращий варіант. Ющенко, при всьому моєму скептичному вставленні до інтелектуальних здібностей його радників, це розуміє. Зараз реалізовується «поганий», але не «найгірший» варіант. Доти, доки він таким буде, Тимошенко утримуватиметься на посту міністра.

Можна гадати, при якому типі поведінки Тимошенко, Ющенку здасться, що це вже занадто. Я можу передбачити ще одну фазу кризи в той момент, коли визначатиметься питання, хто ж стане кандидатом у президенти і з якими повноваженнями. Я думаю, що на якийсь час це питання буде відкладене, але воно все одно виникне максимум через рік. Тут ми побачимо нову кризу, коли Презенту знову потрібно буде вибирати між «поганим» і «дуже поганим». Він вирішуватиме, що йому гірше, домовлятися з ПР і зберегти шанс на другий термін чи поступатися Тимошенко президентське крісло. Третій варіант – внести зміни до Конституції, коли президентський пост залишиться чисто декоративним, а Тимошенко відстоюватиме своє подальше прем'єрство. Як висновок можна сказати, що ця криза може зруйнувати коаліцію. Доти, я вважаю, нова коаліція цілком може жити.

Анатолій Матвієнко, народний депутат VI скликання, фракція «Наша Україна»:

- Угода про створення коаліції демократичних сил вже підписана. Зараз її віддали на реєстрацію для того, щоб провели перевірку ідентичності підписів депутатів і правильності оформлення документа. Тому до 12.00 оголошена перерва.

Стосовно посади спікера, то це питання вирішиться сьогодні-завтра. Це проблема «Нашої України» оскільки саме ми, згідно з коаліційною угодою, пропонуємо кандидатуру на цей пост. Була внесена ще кандидатура Яценюка, але зараз його немає у ВР, і це питання було відкладене до його повернення. Якщо сьогодні він з'явиться, ми обговоримо його кандидатуру, і вже завтра почнеться голосування по спікеру.

Ігор Воротнюк, народний депутат України V скликання, фракція БЮТ:

- З нашого боку підписання коаліційної угоди пройшло дуже легко. Звичайно, під час підписання були деякі дебати, але загалом все пройшло спокійно.

Я вважаю, що прогнозувати, хто займе крісло спікера, - справа невдячна. Це кандидатура НУ-НС, і вони повинні самі вирішувати, кого вони хочуть бачити на цій посаді. Якщо вони оберуть Яценюка, значить, це буде фігура, яка влаштує всіх у «Нашій Україні». У будь-якому випадку, БЮТ підтримає будь-яку кандидатуру на посаду спікера, яку запропонує НУ-НС.

Стосовно термінів голосування по спікерові, то тут можна тільки припускати. Я сподіваюся, що це буде завтра.

Олександр Голуб, народний депутат України VI скликання, фракція КПУ:

- Було оголошено, що було зібрано 228 голосів для створення так званої демократичної коаліції. Зараз йде оформлення цієї коаліції у відповідних службах Верховної Ради.

Стосовно спікера, то в кулуарах називають кандидатуру пана Яценюка. Я думаю, що він може бути компромісною фігурою. Принаймні, за нього можуть проголосувати представники БЮТ і НУ-НС 228 голосами.

Безумовно, зараз вже можна прогнозувати майбутнє «помаранчевої» коаліції. Ми бачили, в яких муках вона народилася, як зріс рівень недовіри, обманів і «підстав» між учасниками цієї коаліції, тому абсолютно очевидно, що вона не в змозі буде забезпечувати консолідоване голосування в 228 голосів з усіх принципових питань.

Я думаю, буде проголошена одна коаліція, а при голосуванні існуватиме інша. Основою для голосування стануть, швидше за все, домовленості між ПР і НУ-НС.

Андрій Сенченко, народний депутат України VI скликання, фракція БЮТ:

- Зараз закінчилося засідання БЮТ і НУ-НС, ми підписали коаліційну угоду і тепер можна говорити про те, що коаліція демократичних сил відбулася.

Стосовно посади спікера, ми підтвердили свою позицію: ми підтримаємо будь-яку кандидатуру, яку запропонує НУ-НС. Президент пропонує Яценюка, але ця кандидатура у фракції НУ-НС ще не обговорювалася.

Михайло Чечетов, народний депутат України VI скликання, фракція Партії регіонів:

- Зараз БЮТ і НУ-НС узяли перерву для того, щоб нібито завершити оформлення протоколів по створенню коаліції. Хоча, це малоймовірно. Все-таки там дуже різношерсті політичні сили, і в тексті самої коаліційної угоди є непримиренні позиції, які розводять у різні боки політиків. До того ж між двома цими силами відсутня цементуюча ідеологія.

З іншого боку, перевага в два голоси говорить про те, що це буде хистка, недієздатна коаліція. Це означає, що і влада буде неефективною. Якщо вони думають, що їм дозволять голосувати чужими картками, то цього не буде.

У самій «Нашій Україні» є партія «війни» і партія «миру». Партія «миру» розуміє, що коаліція повинна бути широкою тому, що вона може вирішити не вузькопартійні завдання, а принести в країну стадіальність. Партія «війни» реалізовує «одноколірну» коаліцію і таким чином веде до розколу країни.

Володимир Малінкович, політолог, директор Української філії Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень:

- У нас не можна бути впевненим в чомусь на всі сто відсотків, але, я думаю, на 98% можна говорити, що буде створена «помаранчева» коаліція. Питання зараз полягає в тому, чи буде спікером Кириленко чи хтось інший. На це питання я не беруся відповісти. Кандидатура Яценюка на пост спікера – це непоганий варіант. Але я хочу підкреслити, що роль спікера в умовах, коли в коаліції є тільки 228 голосів, вторинна. На засідання сесії виноситимуться заздалегідь проговорені і узгоджені в коаліції законопроекти. Коаліція не ризикуватиме і не виноситиме законопроекти без упевненості, що за них всіх дружно проголосують. Тому спікер не відіграватиме тієї ролі, яку він відігравав за часів Мороза або раніше. Але те, що Тимошенко стане прем'єром, без сумніву.

Звичайно, Ющенко не хоче призначати Тимошенко прем'єром, але тягти вже нікуди, і він піде на такий крок. Всі розмови про те, що це підступи Балоги, на мій погляд, смішні. Я не сумніваюся, що волю Президента озвучив глава Секретаріату. Якби це інакше, Ющенко б давно сам ухвалив подібне рішення.

Источник:  ForUm
Ссылка:  http://ua.for-ua.com/comments/2007/11/29/100659.html

Возврат к списку



Дайджест по разделам
Демография (9) 
Здравохранение (188) 
Культура (94) 
Лица эпохи (10) 
Научные исследования (7) 
Образование (61) 
Политика и общество (859) 
Экология (33) 
Экономика (394) 
Энергетика (37) 

НОВОСТИ

Харківські лікарі знайшли дешевий спосіб захисту від грипу
Просмотров: 9

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА

Фондовий ринок у грудні 2007 року
Просмотров: 47

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработано в «ЦИРТ»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Центр интеллектуальных ресурсов и технологий. © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua