На главную страницу
Положення про ВГНО "Експерти України"
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Новости
Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Курсы валют

Ой, ця крихка коаліція!

Версия для печати Версия для печати

04.12.2007 14:23:50 |  

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко переконана, що у разі створення демократичного уряду політичні опоненти робитимуть все можливе, щоб перешкодити його конструктивній роботі.

«Я майже впевнено вам можу сказати, що цей уряд знищуватимуть з усіх боків і робитимуть так, щоб зайвий раз довести, що в Україні нічого змінити не можна», - відзначила Тимошенко.

Лідер БЮТ відзначила, що вона не наївний політик для того, щоб не розуміти, що перемога демократичної коаліції в три голоси є дуже крихкою.

«Але ми все ж таки вважаємо, що наша демократична команда подумає не про кулуарні розклади, а про очікування людей», - сказала Тимошенко.

За словами лідера БЮТ, для неї було великим політичним ударом, що сім чоловік від НУ-НС відмовлялися підписати коаліційну угоду. «Коли є перевага всього в три голоси, серйозно будувати владу і реформувати країну можна тільки за умови повної єдності і відсутності подвійних стандартів», - сказала Тимошенко.

За її словами, оптимізму сьогодні не дуже багато, оскільки у будь-який час хтось з коаліціантів може відкликати свій підпис.

Коментарі

Андрій Єрмолаєв, президент Центру соціальних досліджень «Софія»:

- Я думаю, тут ми вже зіткнулися з політико-правовою проблемою, пов'язаною з тим, що коаліція формально вже існує, а ситуація, в якій коаліція втрачає більшість, чітко невизначена. Грубо кажучи, прямого розпаду коаліції тут не буде. Я думаю, це чудово розуміють засновники коаліції, тому і велася тривала інтрига з елементами політичного шантажу по збору підписів до початку роботи парламенту і після початку роботи ВР по збору підписів для реєстрації депутатів. Організатори коаліції добре розуміють, що їм від учасників потрібно лише дві дії: перше – це підтримати реєстрацію для того, щоб з'явилася коаліція, і друге – всіма можливими зусиллями, включаючи і неформальні, примусити їх проголосувати по керівництву парламенту і по керівництву уряду.

Потім виникає нова проблема, вже не пов'язана із стійкістю коаліції. Її суть у тому, що юридично вона існуватиме до тих пір, поки одна з фракцій не опиниться в кризі і не ухвалить рішення через голосування більшості про вихід з коаліції.

Що стосується тривог Тимошенко і інших політиків, що претендують на високі державні пости, то вони турбуються тільки про те, щоб коаліція виконала другу свою місію – стала приводним ременем при формуванні керівних структур, тому що тут немає ніяких гарантій. Для кандидатів на пост спікера і для кандидатів на пост прем'єра принципово важливо, щоб більшість була коаліційною. Поясню чому. Ми зараз, сміються над цим політичні опоненти чи ні, живемо в реаліях нової політичної системи, сформованої після 2004 року, в основі якої лежить механізм політичної відповідальності. Партії, створюючи коаліцію, беруть на себе відповідальність у реалізації своїх обіцянок через виконавчу владу. Вони є правлячою силою в парламенті. Логічно, що цей механізм працює тоді, коли виконавча влада формується коаліцією, і коаліція забезпечує більшість. Колізія, в якій керівник уряду і міністри підтримуються коаліцією, де не вистачає голосів для більшості і вирішальні голоси привернуті із сторони, створює напівлегітимне керівництво.

З погляду влади, кандидатам на керівництво виконавчої влади навіть вигідно, щоб коаліція була «рідкою». Тому що «рідка, нестійка коаліція», яка не має більшості, ламає, руйнує механізм політичної відповідальності і робить позицію Кабінету міністрів вільною. Можна не брати до уваги те, що відбувається в коаліції, тому що вона не здатна ухвалювати рішення більшістю. У такому разі уряд фактично стає автономною системою. З одного боку, вона підзвітна, але не управляється Президентом, а, з іншого боку, система, яка повинна контролювати і управляти, знаходиться в стані розвалу. Повторюся, принципово важливо, щоб на момент формування керівництва парламенту голосувала більшість саме від коаліції для політичної легітимності.

Як висновок можу сказати, що тут все залежить не стільки від стійкості коаліції, скільки від реалізації двох задач: реєстрації правлячої сили і перетворення в опозицію всіх, хто не взяв участь у її формуванні, і у формуванні виконавчої влади. Мені здається, що подальша ж доля коаліції непокоїть її засновників набагато менше.

Алла Александровська, народний депутат України VI скликання, фракція КПУ:

- Я думаю, що деякі коаліціанти можуть відкликати свої підписи, тому що у них немає єдиної позиції з досить багатьох серйозних питань внутрішньої і зовнішньої політики. На першому місці вони ставлять кадрові питання, тобто, хто яку посаду займатиме. Тоді, коли немає внутрішнього стержня, немає єдиної думки з питань будівництва держави, виходить, немає нічого стримуючого. Якщо на першому плані стоять тільки особисті амбіції, вони беруть гору. Тому, я вважаю, що перспективи у союзу «рудих» немає.

Сьогодні з дуже серйозних питань Партія регіонів голосує разом з НУ-НС і БЮТ. Отже конкретне голосування вже показує позицію кожної фракції.

Володимир Фесенко, політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»:

- Теоретично і практично коаліціанти можуть відкликати свої підписи. Але, наскільки мені відомо, Юлію Тимошенко цей варіант не дуже страхає. БЮТ вже підготував своє юридичне обґрунтування, за яким відгук підписів не є обов'язковою умовою припинення існування коаліції. На їхню думку, коаліція припиняє своє існування тільки в тому випадку, якщо розривають свої коаліційні угоди фракції, що склали коаліцію. Позиція окремих депутатів, на їхню думку, повинна бути узаконена. Якщо депутат виходить з фракції, він позбавляється депутатського мандата.

Тут є юридична колізія. У випадку, якщо такий прецедент виникне, то, напевно, це буде предметом суперечки між юристами БЮТ і їх опонентами, аж до звернення в Конституційний Суд. Але БЮТ вже зараз заявив свою позицію: навіть якщо після офіційного створення коаліції відбудеться відгук декількох підписів тими або іншими коаліціантами, юридично це не означатиме припинення існування коаліції. Тому, я думаю, стосовно цього БЮТ вже підстрахувався. Інша справа, чи надовго спрацює цей юридичний захист.

Олесь Доній, народний депутат України VI скликання, фракція НУ-НС:

- Технологічно 227 голосів абсолютно вистачає для створення коаліції. Цього достатньо і для обрання голови Верховної Ради. Тому я не бачу тут великої проблеми. Те, що зараз відбувається величезний опір коаліції, і існує можливість відгуку підписів коаліціантів, це означає, що із сторони виникають спокуси або загрози, які можуть вплинути на деяких людей з коаліції. Але люди, які йдуть у політику, повинні враховувати державні інтереси, які вони зобов'язуються виконувати, коли стають депутатами України. Тому мені хотілося б вірити, що наші політики дотримуватимуться своїх моральних засад.

Якщо говорити про технологічну стійкість коаліції, то, звичайно, в майбутньому можуть виникати певні проблеми, пов'язані з можливими відрядженнями і хворобою депутатів. Зрозуміло, що парламентська більшість зараз зацікавлена в пошуку шляхів певних точок зіткнення з тими або іншими фракціями щодо деяких законопроектів. Вже неодноразово заявлялося, що передусім ця співпраця можлива з Блоком Литвина.

Олександр Стоян, народний депутат VI скликання, Партія регіонів:

- Про те, що ця коаліція не буде стійкою, я говорив ще до виборів. Перевага в три голоси сумнівна навіть тоді, коли всі коаліціанти ніколи не відмовляться від своїх домовленостей, але коли в самій коаліції є внутрішні проблеми, її майбутнє вже зараз викликає сумнів. БЮТ «продавлює» відкрите голосування по спікеру для того, щоб підглянути і проконтролювати хто, як проголосує.

Навіть якщо коаліція зараз вибере спікера і прем'єра, як вони працюватимуть далі? Не прийде 226 депутатів, засідання не відбудеться, просто не буде кому голосувати з серйозних питань. Члени коаліції зараз самі розуміють свою нестійкість і крихкість, але поки що не хочуть шукати шляхи для домовленостей з Партією регіонів. Я впевнений, що після свого швидкого провалу, вони прийдуть до нас і вестимуть переговори про співпрацю.

Що стосується сьогоднішнього голосування по спікеру, я впевнений, що він вибраний не буде.

Анатолій Семинога, народний депутат України VI скликання, фракція БЮТ:

- Сьогодні у нас є дуже багато розмов щодо стійкості нової коаліції. Але давайте дивитися на реальні факти. Коаліція демократичних сил створена, підтверджена підписами і починає свою роботу. Тому говорити про те, що коаліція нестійка, сьогодні немає ніяких підстав.

Ніхто з коаліціантів свої підписи не відкликав і, наскільки я знаю, не збирається цього робити. Я впевнений, що процес формування коаліції пройшов, і починається абсолютно нормальна робота парламенту. Підтвердженням цьому стане голосування сьогодні за главу Верховної Ради, де, я впевнений, більшість депутатів проголосує за кандидатуру Арсенія Яценюка.

Лілія Григорович, народний депутат України VI скликання, фракція «Наша Україна»:

- Зараз у ВР виступає лідер нашої фракції Кириленко, який закликає і парламентську більшість, і парламентську меншість надати українському суспільству парламентаризм у новій якості, відповідальний і незаангажований. Він говорить, що сьогодні парламент може представити таку владу, тому що вибори пройшли чесно і демократично.

Після виступу фракцій буде представлена кандидатура на пост спікера від коаліції, а саме Арсеній Яценюк. Очевидно, буде зроблена спроба змінити спосіб голосування на відкрите, тобто в парламенті картками, за умови, що за це проголосує 226 депутатів. Якщо ж ні, ми голосуватиме таємно за кандидатуру Яценюка.

Леонід Грач, народний депутат України VI скликання, фракція КПУ:

- Зараз у Верховній Раді йде «розминка», виступають представники фракцій. Далі, як я розумію, ми рухатимемося по шляху обрання або не обрання голови Верховної Ради. Комуністи кандидатуру на пост спікера, яку запропонує Президент, НУ-НС і БЮТ, підтримувати не збираються.

Що стосується відгуків підписів коаліціантів, то якщо Юлія Тимошенко про це говорить, їй видніше. Подібна заява свідчить про те, що фракція НУ-НС знайшла їй заміну, і Тимошенко робитиме розділяючий крок, який приведе до остаточного «розлучення» між НУ і БЮТ.

Источник:  ForUm
Ссылка:  http://ua.for-ua.com/comments/2007/12/04/101532.html

Возврат к списку



Дайджест по разделам
Демография (9) 
Здравохранение (188) 
Культура (94) 
Лица эпохи (10) 
Научные исследования (7) 
Образование (61) 
Политика и общество (859) 
Экология (33) 
Экономика (394) 
Энергетика (37) 

НОВОСТИ

Харківські лікарі знайшли дешевий спосіб захисту від грипу
Просмотров: 9

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА

Фондовий ринок у грудні 2007 року
Просмотров: 47

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработано в «ЦИРТ»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Центр интеллектуальных ресурсов и технологий. © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua