На главную страницу
Электронные книги, виртуальная библиотека
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу







Цей день в історії - події та люди: 25 вересня

Версия для печати Версия для печати

25.09.2013 10:54:40 |  

Свято:

У Мозамбіку - День збройних сил.

Православні: Семен, Федір, Юліан.
Католицькі: Аврелія, Амелія, Владислав, Святополк.

Події дня:

1066 – битва біля Стамфорд Брідж – останній бій у 200-річній історії вторгнення скандинавських вікінгів у Англію. Війська короля Норвегії Харальда III Суворого розгромлені англосаксонською армією короля Гарольда Годвінсона, Харальд норвезький загинув. Спроба завоювання Норвегією Англії завершилася провалом.

1392 – Помер Сергій Радонежський, засновник і ігумен Троїцько-Сергієва монастиря.

1493 – Колумб вирушив у свою 2-у подорож до Америки.

1513 – іспанський завойовник Васко Бальбоа із загоном зі 190 іспанців та 600 індіанців-носіїв перетнув Панамський перешийок і став першим європейцем, який сягнув Тихого океану.

1555 – імператор Священної Римської імперії Карл V та німецькі князі уклали Аугсбурзький релігійний мир, що поклав край низці війн між католиками й протестантами. У імперії була визнана лютеранська віра, князі отримали право визначати віросповідання своїх підданих. Міста отримали особливий статус: на їх території могли існувати обидві конфесії. У результаті князі зміцнили свою владу, а вплив імператора послабився. 

1608 – нідерландський учений Ханс Ліпперсгей створив "інструмент для бачення на відстані", оснований на використанні випуклої та увігнутої лінз, який став основою сучасних телескопів, і подав заявку на свій винахід.

1763 – за наказом імператриці Катерини ІІ в Москві відкрили Павлівський госпіталь – першу публічну лікарню в Росії.

1794 – Катерина II наказала заснувати Одесу.

1818 – англійський лікар Джеймс Бландел провів першу у світі операцію з переливання крові від людини до людини.

1829 – заснована Одеська державна наукова бібліотека ім. М. Горького. Це була друга в Російській імперії (після імператорської у Санкт-Петербурзі) і перша в Україні публічна бібліотека. Оскільки в Одесі в кінці 1829 р. спалахнула епідемія чуми, відкриття бібліотеки відбулося лише 15 (27) квітня 1830 р. До цього часу зібрання нараховувало вже 5 тис. книг.

1838 – У Петербурзі на Неві пройшли випробування першого в світі електроходу, створеного російським електротехніком Борисом Якобі.

1854 – під час Кримської війни 1853–1856 рр. почалась героїчна 349-денна оборона Севастополя.

1883 – у Женеві Георгій Плеханов разом з іншими росіянами – колишніми членами народницької організації "Чорний переділ" – створив першу російську марксистську групу "Звільнення праці".

1888 – відкрився Лондонський королівський палацовий театр у Слоан-сквер.

1909 – у Парижі відкрилася Перша міжнародна авіаційна виставка (з 1924 р. міжнародна).

1910 – американський журналіст Уолтер Уеллман спробував перетнути Північну Атлантику на водневому дирижаблі "Америка". Через дві доби екіпаж дирижабля – п'ятеро людей і собака – були з великими труднощами врятовані англійським судном "Трент".

1919 – українські частини армії УНР залишили Умань. До міста увійшли денікінські війська.

1924 – у Львові член Української військової організації Степан Федак здійснив невдалий замах на маршала Польщі Юзефа Пілсудського.

1924 – Симон Петлюра в листі до генерала Сальського започаткував створення Товариства вояків Армії УНР.

1929 – 25 вересня – 25 жовтня в Україні проводилася акція "Антирелігійний єврейський культпохід". Зокрема планами передбачено закликати єврейські трудящі маси у день святкування 6 жовтня Рош-гашана (Нового року) вийти на роботу й перерахувати денний заробіток у фонди індустріалізації та колективізації сільського господарства. Для проведення антирелігійної роботи серед містечкового єврейства було мобілізовано 60 письменників, політичних, громадських діячів.

1935 – РНК СРСР і ЦК ВКП(б) прийняли ухвалу про зниження цін на хліб і скасування карткової системи на основні продукти харчування.

1936 – телеграмою з Сочі Йосип Сталін наказав замінити Генріха Ягоду на посаді глави НКВС Миколою Єжовим (початок "єжовщини").

1938 – завершено переліт літака "Батьківщина" з екіпажем у складі Валентини Гризодубової, Поліни Осипенко і Марії Раскової за маршрутом Москва – Далекий Схід. За 26 год. 29 хв. літак, що приземлився у районі Комсомольська-на-Амурі, подолав відстань 6450 км (5908,61 км по прямій – світовий рекорд для жінок). Учасницям перельоту, поміж яких – дві уродженки України (Гризодубова й Осипенко), присвоїли звання Героїв Радянського Союзу.

1939 – у Львові, окупованому радянськими військами, керівництво УНДО офіційно припинило діяльність партії. Напередодні подібні рішення ухвалили політичні проводи Української соціал-демократичної партії і Української соціалістично-радикальної партії.

1939 – у Німеччині запроваджені обмеження на торгівлю хлібом і борошном.

1940 – американські дешифрувальники зламали японські воєнні коди.

1940 – у Норвегії німці заборонили всі партії, крім фашистської.

1943 – радянські війська зайняли Смоленськ у Росії, районні центри Бровари Київської області, Кобеляки Полтавської області, Петриківка Дніпропетровської області. Війська Степового фронту почали форсування Дніпра на південний схід від Кременчука, війська Південно-Західного фронту форсували Дніпро в районі Дніпропетровська та захопили плацдарм на правому березі.

1949 – ТАРС підтвердив повідомлення про проведення в СРСР випробування атомної бомби.

1960 – на 15-й асамблеї ООН радянський лідер Микита Хрущов промовив знамениту фразу "Ми ще покажемо вам Кузькіну мать".
Вона вельми збентежила американців, що не зрозуміли дослівного перекладу "We’ll show you Kuzma’s mother".

1966 – польська телевізія почала показ серіалу "Чотири танкісти і собака" про пригоди під час ІІ Світової війни екіпажу польсько-радянського танка "Рудий" із псом Шариком. Автор сценарію – Януш Пшимановський, режисер – Конрад Наленцький, у головних ролях – Януш Гайос (Янек), Франтішек Печка (Густлік), Пола Ракса (санітарка Маруся Огоньок), Влодзімеж Пресс (грузин Григорій Саакашвілі).

1974 – журнал "Сайєнс" уперше навів дані досліджень, які свідчать, що аерозолі сприяють руйнації озонового шару Землі.

1982 – прем'єр-міністр Індіра Ганді стала почесним доктором Київського університету.

1985 – у Москві відбулася установча конференція Всесоюзного добровільного товариства боротьби за тверезість. На 1 січня 1987 р. у його лавах налічувалося вже 13,5 мільйона осіб.

1986 – Президія Верховної Ради СРСР видала укази про присвоєння звання Героя Радянського Союзу Вікторові Кибенку і Володимирові Правику (посмертно) і Леонідові Телятникову за мужність і героїзм, виявлені ними під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

1992 – Введено в експлуатацію канал Рейн – Майн – Дунай (завдовжки 3400 км), що зв'язав Чорне море з Північним. Проходить по території 13 держав Європи.

1992 – Азербайджан і Вірменія припинили воєнні дії у Нагірному Карабасі.

2000 – Президенту Іраку Саддаму Хусейну вручено Коран, написаний протягом трьох років його кров'ю. Таким чином Хусейн вирішив віддячити аллаху за те, що він дозволив йому уникнути небезпек у житті.

2000 - президент України Леонід Кучма видав указ про заходи, пов'язані із закриттям Чорнобильської атомної електростанції. Створено організаційний комітет з підготовки та проведення заходів, пов'язаних з актом закриття ЧАЕС 15 грудня 2000 р.

2008 – біля берегів Сомалі місцевими піратами було захоплене судно "Фаїна", на борту якого був вантаж зброї, яку Україна продала Кенії. Майже 5 місяців екіпаж судна, серед яких були й 17 громадян України, перебував у заручниках сомалійських піратів. Довгоочікуване звільнення стало можливим лише після виплати викупу у 3,2 млн. дол. Це сталося в ніч з 4 на 5 лютого 2009 р.

Цього дня народились:

1599 – Франческо Борроміні , італійський архітектор.

1644 – Оле Крістенсен Ремер, данський астроном, професор Копенгагенського університету. Він винайшов низку астрономічних інструментів (меридіанне коло, екваторіал із годинниковим колом тощо). Спостерігаючи супутники Юпітера, Ремер зробив висновок щодо кінечності швидкості поширення світла й уперше визначив її величину – 214 000 км/сек. (до нього швидкість світла вважали безкінечною).

1711 – Цяньлун, імператор маньчжурської династії Цин у Китаї.Його правління (1735–1796) було одним із найтриваліших у китайської історії. Цяньлун значно розширив володіння своєї імперії, зокрема, змусив Бірму і В'єтнам визнати васальну залежність від Китаю.

1766 – Арман Емманюель дю Плессі, герцог (дюк) де Рішельє, французький і російський державний діяч, прем'єр-міністр Франції (у 1815–1818 і 1820–1821 рр. – після реставрації Бурбонів повернення з російської еміграції). Мер Одеси з 1803 р., через два роки призначений херсонським військовим губернатором і керуючим цивільною частиною в Катеринославській і Таврійській губерніях, а також начальником військ кримської інспекції. За одинадцять років його правління Одеса виросла з малого селища до значного торгового міста.

1771 – Микола Раєвський, російський військовий і державний діяч. Герой вітчизняної війни 1812 р., генерал від кавалерії, член Державної ради Росії.

1792 – Іван Іванович Лажечніков, письменник("Останній Новік", "Крижаний будинок"). Йому ми зобов'язані висловом "как пить дать". За роки фраза повністю змінила своє первинне значення. 

1839 – Карл Циттель, німецький геолог і палеонтолог, автор "Основ палеонтології" і "Керівництва з палеонтології", які сприяли розвитку палеонтології як самостійної науки.

1866 – Томас Хантів Морган, американський біолог, генетик, президент Академії наук США, Нобелівський лауреат 1933 року "за відкриття, пов'язані з роллю хромосом у спадковості". Хромосомну теорію спадковості Морган експериментально обґрунтував за допомогою плодових мушок-дрозофіл.

1880 – Михайло Муравйов, російський військовий діяч, полковник Червоної гвардії. У царській армії ще юнкером за вбивство товариша був засуджений до півтора року у штрафній частині і позбавлений офіцерського звання. У січні 1918 р. очолював більшовицькі частини, які брали участь у захопленні Харкова, Полтави і Києва. 4 лютого 1918 р. у Дарниці під Києвом видав наказ про "безпощадне знищення всіх офіцерів, гайдамаків, монархістів і всіх ворогів революції". Слідуючи цьому наказу, більшовицькі війська розстріляли у Києві близько 5 тис. мешканців, тероризували українське населення. Влітку 1918 р. – командуючий більшовицькими військами Східного фронту. У липні 1918 р. приєднався до виступу лівих есерів і був розстріляний більшовиками у Симбірську.

1897 – Уїльям Фолкнер, американський письменник, Нобелівський лауреат 1949 року "за його визначний і з художнього погляду унікальний внесок у розвиток сучасного американського роману" ("Світло в серпні", "Місто", "Особняк"). 

1903 – Марко Ротко (Маркус Роткович), американський художник, один з найвизначніших майстрів мистецтва абстракціонізму. Творець теорії живопису кольорового поля, один із найвідоміших американських художників 2-ї половини ХХ ст. Його полотна б’ють усі аукціонні рекорди: картина "Помаранчеве. Червоне. Жовте", у минулому 2012 році, була продана за неймовірно високу суму (майже 87 мільйонів доларів) і стала найдорожчим твором післявоєнного мистецтва, будь-коли проданого на торгах. 

1906 – Дмитро Дмитрович Шостакович, видатний російський композитор, піаніст, педагог і громадський діяч, один з найзначніших композиторів XX століття. Сьогодні він входить в перелік композиторів XX століття, твори яких найчастіше виконують, і в п'ятірці російських композиторів, твори яких найчастіше виконують на Заході. Автор 15 симфоній, опер «Нос», «Леди Макбет Мценского уезда», «Игроки» (не закінчена), 15 струнних квартетів, кантат, музики до кінофільмів.

1919 – Федір Захарович Захаров, український живописець, народний художник УРСР. Після закінчення Московського художнього інституту ім. В. І. Сурикова приїхав до Криму, жив спочатку у Сімферополі, потім у Ялті. Працював у жанрі пейзажу (“Бузок”, “Після шторму”, “Весна на Чернігівщині”, “Останній сніг”, “Море не штормить" та ін.). Лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка.

1920 – Сергій Бондарчук, актор, режисер, сценарист. Режисерським дебютом Бондарчука стало знайомство з творчістю М. О. Шолохова. Зняв фільми "Война и мир", за який йому присудили премію "Оскар" за кращий закордонний фільм, "Судьба человека", "Ватерлоо", "Они сражались за Родину", "Степь", "Красные колокола", "Борис Годунов", "Тихий Дон".

1925 – Пол Маккріді, американський винахідник. Створив перший літальний апарат, що приводився в рух за допомогою сонячних батарей і мускульної сили людини.

1930 – Ніно Черутті, італійський модельєр. Для його характеристики достатньо сказати, що він створив костюми для фільмів "Бонні і Клайд", "Красуня", "Основний інстинкт", Джорджіо Армані – його учень.

1932 – Анатолій Борисович Солов’яненко, український співак (лірико-драматичний тенор), народний артист СРСР. Народився у Донецьку, в сім’ї шахтаря. Після школи вступив у Донецький політехнічний інститут на гірничий факультет. 1952 р. спробував вступити до Ленінградської консерваторії, та після відбіркового прослуховування до екзаменів не був допущений. Йому порадили звернутися до співака Донецької опери Олександра Коробейченка. Саме він відіграв визначальну роль у становленні Солов’яненка як оперного співака. Десять довгих років продовжувалися заняття. Результат цієї копіткої праці був блискучий. 1962-й став роком відліку сценічної кар’єри Анатолія Солов’яненка. Невдовзі його обирають для стажування в міланському театрі "Ла Скала". З 1965 р. він є солістом Київського театру опери та балету. Вже будучи добре знаним і популярним співаком, А. Солов’яненко вступив до Київської державної консерваторії ім. Чайковського (нині Національна музична Академія) в клас професора Є. Чавдар. Після аварії на ЧАЕС Солов’яненко неодноразово давав концерти в Чорнобилі та Славутичі. В середині 90-х років почалися непорозуміння з дирекцією Національної опери і співак змушений був покинути театр і займатися виключно концертною діяльністю. Помер артист 30 липня 1999 року. 9 грудня 1999 р. його ім’я присвоєно Донецькому державному академічному театру опери та балету.

1938 – Лідія Миколаївна Федосєєва-Шукшина, кіноактриса. Дебют в кіно 1955 року – лаборантка у фільмі Анатолія Граника "Максим Перепелиця". Великим успіхом актриси став її творчий союз з В. М. Шукшиним, у фільмах якого вона створила яскраві образи простих російських жінок: "Дивні люди" (1969), "Пічки-лавочки" (1972), "Калина червона" (1973).

1939 – Дмитро Миколайович Миргородський, український актор, заслужений артист України. Був актором російського драматичного театру ім. Лесі Українки, працював на кіностудії "Мосфільм", у МХАТі. З 1970 р. – актор Київської кіностудії художніх фільмів ім. О.П. Довженка. Грав у стрічках: "Мир хатам, війна палацам", "Назад дороги немає", "Будні карного розшуку", "Як гартувалась сталь", "Дума про Ковпака", "В бій ідуть тільки старики", "Народжена революцією", "Тачанка з півдня", "Вавилон-ХХ" та ін.

1944 – Майкл Дуглас, американський кіноактор. Володар премій "Оскар" 1975 р. як продюсер фільму "Пролітаючи над гніздом зозулі" та 1987 р. – за головну чоловічу роль у фільмі "Уолл-стріт" (також – "Роман із каменем", "Перлина Нілу", "Основний інстинкт").

1969 – Кетрін Зета-Джонс, валлійська кіноактриса, дружина Майкла Дугласа.

Источник:  ВЕМ
Ссылка:  http://www.experts.in.ua

Возврат к списку




Дайджест по разделам
АПК (95) 
Демография (270) 
День в истории (374) 
Здравохранение (1161) 
Книжный мир (68) 
Культура (1400) 
Лица эпохи (868) 
Наука и технологии (961) 
Образование (1626) 
Общество (2689) 
Политика (6091) 
Право (539) 
Социология (176) 
Экология (410) 
Экономика (4874) 
Энергетика (704) 

Загрузка...

НОВОСТИ

Сьогодні відзначають Всесвітній день посмішки
Просмотров: 2

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Експерти
Людство стане частиною Інтернету
Просмотров: 5

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua