На главную страницу
Сучасні інформаційні війни
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу






Цей день в історії - події та люди. 13 жовтня

Версия для печати Версия для печати

13.10.2009 10:31:25 |  

День пам’яті Святителя Михайла, першого митрополита Київського. Існує переказ, що коли 988 року Великий князь Володимир прибув до Києва з Царгороду, з ним був Святитель Михаїл Сирін, який став першим Київським митрополитом і приймав безпосередню участь у хрещені киян.

Православні: Григорій, Михайло.
Католицькі: Теофіл, Едуард.

Події дня

54 –  в Римі помер 64-річний римський імператор Клавдій I, отруєний своєю дружиною Агріппіною.


1307 – французький король Філіпп IV Красивий наказав заарештувати всіх членів католицького духовно-лицарського ордену тамплієрів (храмовників) і конфіскувати їхнє майно. Тамплієри були звинувачені в єресі, багатьох піддали жорстоким тортурам, щоб домогтися від них фальшивих зізнань.

1492 – Христофор Колумб уперше висадився на берег Нового Світу (острів Сан-Сальвадор на Багамах).

1781 – імператор Священної Римської імперії Йосиф II видав Толерантний едикт, яким була припинена кампанія закриття монастирів.

1792 – закладено перший камінь в основу резиденції президента США, яка з 1809 р. стала називатися "Білим домом".

1805 – у бою біля Ельхінгена (неподалік Мюнхена) французька армія Наполеона розбила австрійців.

1819 – російський купець Микола Синєбрюхов заснував першу в Фінляндії броварню. Нині його ім’я носить один із найбільших у Скандинавії пивоварних заводів, що випускає знамените пиво “КОФФ”, а день 13 жовтня відзначається у Фінляндії як День фінського пива.

1827 – російські війська під керівництвом генерала Паскевича взяли м. Ерівань (Єреван), яке утримували іранці.

1843 – в Нью-Йорку була створена найстаріша в Америці єврейська організація – "Діти обітниці".

1884 – Грінвіч затверджений як місце проходження нульового меридіана.

1900 – вийшла основна книга Зигмунда Фрейда – "Тлумачення сновидінь".

1894 – у Пенсільванії (США) засновано Український народний союз.

1917 – Фатімське диво: у Фатімі (Португалія) групі дітей вкотре явилася Діва Марія, і цього разу же близько 70 тисяч людей, які прийшли сюди, стали свідками припинення дощу та дивних рухів і перетворень сонячного диску. Богородиця нібито провістила швидкий кінець війни.

1919 – більшовики на один день захопили Київ.

1921 – Карсскій договір про дружбу між Вірменською, Азербайджанською та Грузинською РСР з одного боку, і Туреччиною - з іншого, укладений за участю РРФСР.

1923 – столиця Туреччині перенесена зі Стамбула в Анкару.

1938 – російський поет Осип Мандельштам був доставлений в трудовий табір.

1943 – Італія, позбувшись режиму Муссоліні, вступила у війну на боці антигітлерівської коаліції.

1944 – радянськими військами була звільнена Рига – столиця Латвії.

1944 – указом президії Верховної ради РРФСР Тува включена до складу Російської Федерації.

1948 – Рада міністрів СРСР прийняла постанову про виселення сімей "бандитських і націоналістичних елементів".

1948 – в УРСР завершено будівництво газопроводу Дашава – Київ.

1958 – трудовий колектив станції Москва-Сортувальна запропонував почати всесоюзное змагання за звання бригад комуністичної праці.

1960 – у результаті аварії ядерної установки підводного човна K-8 Північного флоту 13 членів екіпажу зазнали радіоактивного опромінення. Це була перша аварія на радянських атомних підводних човнах.

1964 – президія ЦК КПРС терміново викликала Микиту Хрущова з відпустки на Чорному морі для відставки.

1972 – літак Іл-62 авіакомпанії "Аерофлот" розбився в районі Красної Поляни (Краснодарський край) при заході на посадку, загинуло 174 особи.

1975 – на екрани СРСР вийшла комедія Георгія Данелії "Афоня", в якій зіграли Леонід Куравльов, Євгенія Симонова, Євген Леонов, Савелій Крамаров, Борислав Брондуков. У фільмі фоном вперше прозвучала музика групи "Машина часу".

1992 – на посту прем'єр-міністра України був затверджений Леонід Кучма (другий Президент України).

1994 – шотландка Фіона Кемпбел стала першою жінкою, яка здійснила кругосвітню подорож пішки. Упродовж 11 років вона здолала 31 519 кілометрів дорогами п’яти континентів.

1999 – на острові Хортиця в Запоріжжі відзначено День Українського козацтва за участю Президента України Л. Кучми. Було відкрито пам’ятний знак Д. Вишневецькому (Байді) – засновнику Запорозької Січі. Здійснено урочистий підйом на поверхню козацької чайки XVIII ст.

Цього дня народилися:

1869 – Володимир Леонтійович Комаров, російський ботанік і географ, академік АН СРСР; 1936–1945 – президент АН СРСР. Лауреат Державної премії СРСР (1941, 1942), Герой Соціалістичної Праці. З 1930 р. очолював головний ботанічний сад РРФСР (тепер Ботанічний інститут ім. В. Л. Комарова АН Російської Федерації). Його ім’я носить Усурійський державний природний заповідник.

1880 – Саша Чорний (Олександр Глікберг), російський поет-сатирик.

1885 – Роман Михайлович Волков, український фольклорист і літературознавець, професор. Працював в Одеському, Львівському та Чернівецькому університетах. Автор праць з фольклористики – про російські та українські казки, стиль і композицію казок, народну драму.

1887 – Лев Васильович Громашевський, український епідеміолог, академік АМН СРСР, заслужений діяч науки УРСР. Закінчив медичний факультет Новоросійського університету в Одесі. В 1918–28 рр. працював в Одеському медичному інституті (асистентом, професором, завідувачем кафедри епідеміології, ректором). У 1928–1963 рр. був директором ряду інститутів епідеміології і мікробіології. З 1951 р. очолював кафедру епідеміології Київського медичного інституту. Автор праць з питань епідеміології висипного та черевного тифів, дизентерії, холери та ін.; розробив класифікацію інфекційних хвороб тощо.

1892 – Софія Андріанівна Мануйлович, українська актриса, режисер, драматург. Одна з фундаторів київського Молодого театру, театру "Березіль". Працювала в драматичних колективах Одеси, Миколаєва, Москви. Софія Мануйлович є автором спогадів про Л. Курбаса, В. Василька.

1899 – Олексій Олександрович Сурков, поет, автор пісень ("Бьется в темной печурке огонь").

1921 – Ів Монтан (справж. ім’я і прізв. – Іво Ліві), французький кіноактор, співак. Більше сорока років він був володарем французької публіки і на естраді і в кіно. І не лише французької – для наших співвітчизників на початку 60-х він став послом і живим символом французької культури. Співак, танцюрист, актор.

1923 – Михайло Сікорський, український учений-етнограф, організатор і директор історико-культурного заповідника (музейного комплексу) в Переяславі-Хмельницькому, член правління Українського товариства охорони пам'яток історії та культури, лауреат Держпремії ім. Т. Шевченка (1989), Герой України (2005).

1925 – Маргарет Тетчер, британська політична діячка (консерваторка), "залізна леді", яка першою з жінок стала прем'єр-міністром у Європі та очолювала уряд Великої Британії в 1979-1990 рр. Ставши першою жінкою прем'єр-міністром Британії, Тетчер, як і чекала, добилася не дуже багато, постійно зустрічаючи на своєму шляху блокування і перешкоди, – звичайний набір опору будь-якому жіночому лідеру, що проник в бастіон традиційно чоловічої влади. Але, як незабаром з‘ясувалося, Тетчер, творчо використовуючи законодавство, добилася більшого, ніж три її попередники разом взяті.

1927 – Тургут Озал, президент Туреччини в 1989-1993 рр.

1933 – Марк Захаров, радянський і російський режисер театру й кіно, головний режисер театру "Ленком" у Москві (фільми "Дванадцять стільців", "Звичайне диво", "Той самий Мюнхгаузен", "Дім, який збудува Свіфт", "Формула кохання”, "Убити дракона").

1934 – Савелій Крамаров, радянський і російський комедійний кіноактор ("Невловимі месники", "Джентльмени удачі", "Трембіта", "Іван Васильович міняє професію", "Афоня", "Велика перерва", "Червона спека"), заслужений артист РРФСР (з 1981 р. – у США).

1941 – Роберт (Боб) Хантер, канадський журналіст, співзасновник "Грінпісу".

1941 – Пол Саймон, американський рок-музикант, поет і композитор, володар трьох "Греммі" за кращий альбом (1970, 1975, 1986).

1949 – Нана Александрія, грузинська шахістка, триразова чемпіонка СРСР.

1956 – Кріс Картер, американський сценарист і продюсер, автор і продюсер телесеріалу "Цілком таємно" ("X-files”).

1963 – пройшов концерт "Бітлз" в Лондоні, в залі "Palladium". Перед екранами телевізорів у Великобританії виступ "бітлів" зібрав 5 мільйонів телеглядачів, а після концерту музиканти пробиралися до машини в оточенні поліції. Цю дату прийнято вважати початком "бітломанії".

Источник:  ВЕМ
Ссылка:  http://www.experts.in.ua

Возврат к списку




Дайджест по разделам
АПК (102) 
Демография (277) 
День в истории (374) 
Здравохранение (1170) 
Книжный мир (92) 
Культура (1415) 
Лица эпохи (869) 
Наука и технологии (977) 
Образование (1659) 
Общество (3167) 
Политика (6717) 
Право (601) 
Социология (227) 
Экология (415) 
Экономика (5343) 
Энергетика (776) 

Загрузка...

НОВОСТИ

У США медики виявили алергію на Wi-Fi
Просмотров: 2

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua