На главную страницу
117 полотен великого голландца
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


курсы валют


Величезна трагедія польського і українського народів

Версия для печати Версия для печати

12.04.2010 15:29:46 | Анастасія Береза 

"POLSKA W ?A?OBIE", "TRAGEDIA NARODOWA" – з такими заголовками вийшли сьогодні всі польські видання. «Та проклята Катинь. Президент загинув» - майоріли всі польські інтернет-видання. В країні оголошено тижневий траур. Цілу ніч у Варшаві не розходилися люди з-під президентської резиденції, запалювали свічки, несли квіти

12 квітня в усіх закладах Євросоюзу у Брюселі приспустять прапори на знак жалоби за загиблими під Смоленськом поляками, зокрема президентом та його дружиною. Україна втратила під Катинню «найбільшого європейського проукраїнського політика», «адвоката України в Європі», «друга України». Саме так називали Леха Качинського в Україні.

«Катинською трагедією №2» назвав трагедію під Смоленськом перший президент незалежної Польщі Лех Валенса. Їдучи на вшанування 70-ої річниці з дня розстрілу польських офіцерів карателями з НКВД,10 квітня в Катині загинуло 90 польських високопосадових політичних та громадських діячів. Церемонія, на якій очікували польського президента, в мить перетворилися на молитву за упокій його душі. Прибулі на вшанування пам’яті загиблих 70 років тому не приховували розпачу, викликаного новими жертвами.

Російська та польська сторона окремо почали розслідування авіакатастрофи, але, швидше за все, несподіванок не буде. Серед ймовірних причин тільки три: помилка пілота, технічні несправності літака та погодні умови. Але причини цієї катастрофи менш вагомі, ніж ефект від неї та можливі наслідки. Світова історія ще не знала такого випадку, коли близько 90 державних високопосадовців однієї країни загинули миттєво у дуже символічному місці і символічні дні для своєї батьківщини. Серед загиблих біля Катині 10 квітня були і родичі тих, хто загинув там 70 років тому.

Своє співчуття польському народу в перші ж хвилини висловили голови США, Франції, Англії, Німеччини та багатьох інших країн. Тижні жалоби окрім Польщі оголосили Росія та Грузія. З такою ініціативою виступили і лідер об’єднаної опозиції Юлії Тимошенко та українських депутат Тарас Чорновіл. «Вчора сталась страшна трагедія. У авіакатастрофі загинув справжній друг України - Президент Польщі Лех Качинський. Польща є великим другом України, між нашими країнами тісні і справжні добросусідські відносини. Тому з людських і моральних міркувань прошу владу розглянути можливість оголосити понеділок днем жалоби в Україні», - сказала Ю.Тимошенко.

В свою чергу Т.Чорновіл сказав: «Я вважаю, що це було б дуже доречно. Польща – наш давній друг, Президент Польщі був частим гостем в Україні. З цієї сторони для України це був би уже мудрий і по-християнськи правильний крок співчуття. Я не знаю, наскільки зараз оперативно проходять якісь наради (у адміністрації Президента України), але я думаю, що до понеділка це буде обговорено і в Україні буде оголошено тиждень жалоби, тому що ця трагедія дуже серйозно зачепила нас морально, духовно і політично».

«Великою втратою для українців» назвав загибель Леха Качинського депутат і дипломат Борис Тарасюк. «Він дуже позитивно ставився до України і завжди переймався питаннями, які зачіпали національні інтереси України. В європейському союзі і в НАТО не було більш послідовно прихильника інтересів України, ніж він. Звичайно це величезна втрата для Польщі, для всього польського народу, але це втрата і для України, оскільки важко переоцінити той внесок, який зробив президент Качинський у розвиток польсько-українських взаємин, і у тому числі в продовження тієї важливої роботи, яка стосувалася єднання і порозуміння між поляками і українцями», - наголосив Б. Тарасюк.

«Лех Качинський був другом українського народу, Лех Качинський був проукраїнським польським політиком і з його відходом з польської та європейської політики Україні буде трохи складніше в плані підтримки в Європейському Союзі і просто у двосторонніх відносинах. Україна мала б віддати належне цьому політичному діячу», - заявив у зв’язку з трагедією український політолог Володимир Горбач.

Протягом всього дня 10 квітня українці у Києві та Львові залишали квіти та свічки біля посольства Польщі в Україні.

Не дивлячись на те, що всі без винятку політологи висловили упевненість в тому, що нове польське керівництво продовжуватиме політичний курс своїх попередників, політична арена Польщі зміниться, а з нею і світова, адже Польща була доволі впливовим політичним гравцем у Європі і відігравала не останню роль у формуванні відносин ЄС та НАТО з Росією. Можливо, світ очікує «потепління» у відносинах Росії та Польщі, адже відомо, що Леха Качинського в Кремлі не любили, як і попереднього українського Президента. У самій же Польщі вже прогнозують погіршення цих стосунків, через підозри у польському суспільстві причетності Кремля до катастрофи. В будь-якому разі світ вже не зможе залишатися таким, яким був до цієї трагедії.

Лех Качинський для «Дзеркала тижня» (Березень 2006 року):

«Як і раніше, вірю, що Україна збереже прозахідний курс. Період президентства Кравчука та Кучми вивів Україну з комуністичної історії. Куди її вести далі, яку систему будувати — вирішується сьогодні. Українське питання — один з основних пріоритетів нашої зовнішньої політики. Ще в XIX столітті в Польщі народилося гасло: «За нашу та вашу свободу!» І оскільки ми самі протягом ста п’ятдесяти років боролися за свою незалежність і суверенітет, то вважаємо своїм моральним обов’язком допомагати в цьому іншим народам і передусім своєму сусіду-побратиму, яким для нас, безумовно, є український народ. Ми давно визначилися: «Без вільної України немає незалежної Польщі». Тому ми максимально зацікавлені в повному суверенітеті та економічному добробуті України, у високому рівні життєвих стандартів громадян вашої країни. Я не знаю жодного політика в Польщі, який би не підтримував такого підходу. Ця позиція не піддається ніякій політичній кон’юнктурі».

Автор:  Анастасія Береза
Источник:  ГолосUA
Ссылка:  http://www.golosua.com

Возврат к списку



Дайджест по разделам
Демография (94) 
Здравохранение (581) 
Культура (738) 
Лица эпохи (419) 
Научные исследования (348) 
Образование (755) 
Политика и общество (3485) 
Экология (173) 
Экономика (1969) 
Энергетика (257) 
НОВОСТИ

Офіційний курс гривні до іноземних валют на 16 квітня
Просмотров: 9

АНОНСЫ

27 квітня 2010 р. відбудуться публічні дебати на тему: "Спеціальні економічні зони необхідні для підвищення конкурентоспроможності України"
Просмотров: 9

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Аналітики
Мобільний трафік перевищить трафік комп'ютерний до 2015 року
Просмотров: 16

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua