На главную страницу
117 полотен великого голландца
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


курсы валют


Чи можливий в Україні теракт?

Версия для печати Версия для печати

12.04.2010 16:03:50 | Костянтин Коваленко 

Експерти з питань тероризму запевняють, що від можливих терактів не застрахована жодна з країн світу. Найчастіше тероризм виникає через етнічні та релігійні непорозуміння або ж через соціально-економічну нерівність. Але і крім цього для виникнення подібного явища в суспільстві існує майже невичерпний перелік причин. Після нещодавніх вибухів у московському метро, внаслідок яких загинуло 39 осіб та ще 95 були поранені, світова громадськість знову відчула свою і Україна, як і кожна з крана світу, опинилась перед питанням: "А чи можливе подібне тут?"

Україну не відносять до ряду країн, які перебувають в зоні ризику терористичних актів, однак за роки незалежності на території нашої країни було вчинено 15 протиправних дій, які підпадають під визначення статті 258 Кримінального Кодексу України - «Терористичний акт». Є й більш неприємна цифра, яка змушує замислитись громадян України: за минулий рік і перший квартал цього в Україні було виявлено 155 проявів терористичного характеру, в наслідок чого 43 людини притягнуті до кримінальної і 25 до адміністративної відповідальності.

Почесний президент міжнародної громадської організації “Міжнародна антитерористична єдність” Василь Крутов стверджує, що в Україні поки що системного тероризму не має, але є два фактори, які можуть вплинути на його виникнення: зовнішні та внутрішні. До зовнішніх факторів відносять інтереси країн сусідів та світових блоків чи альянсів, також участь країни у контртерористичних операціях та миротворчих місіях у «гарячих точках» планети (до речі, українські миротворці зараз беруть участь в 11 операціях поза територією нашої держави).

До внутрішніх факторів, які можуть сприяти виникненню тероризму в країні, дехто відносить соціально-економічну нерівність у суспільстві, слабку і корумповану судову систему, через яку може виникнути бажання масового самосуду, також політичну спробу зіштовхнути Захід і Схід України та посилення кримсько-татарського фактора в Криму. Всі ці факти можуть прияти появі в Україні терористичних груп, але поки що, як кажуть, обходить стороною. Однак, як зазначив експерт, все може статися доволі неочікувано, згадати хоча б березень 2004 року, коли терористи, вимагаючи виведення іспанських військ з Іраку, вчинили серію вибухів у мадридському громадському транспорті, внаслідок чого 191 людина загинула, а понад 2 тисячі отримали поранення.

Більш оптимістично оцінює ситуацію президент цієї ж організації Олександр Дичек. За його словами в українському суспільстві ще не виникало достатньо жорстких резонансів, які могли б спровокувати формування цілеспрямованих терористичних груп. Дуже рідкі прояви екстремізму носять доволі м’який характер і швидко попереджаються та ліквідовуються органами правопорядку. Експерт наголосив, що 95% українського тероризму носить кримінальний характер, а це означає, що зацікавлений він не так у суспільному резонансі та сіянні паніки серед людей, як у певних меркантильних цілях.

Якщо терористичний акт і вчиняється, то перед цим він буде обов’язково оголошений організацією, яка висуне свої вимоги та погрози. За словами Василя Крутова, лише у виняткових випадках терористи не попереджають про свої наміри. Він зазначив, що московський теракт 29 березня був перед цим попереджений організацією, яка запевнила, що перейде до більш рішучих дій. До речі, експерт стверджує, що вибухівка на смертницях були детоновані не самим жінками, а за допомогою третьої особи, яка перебувала ззовні.

Заспокійливою виглядає і точка зору психологів на це питання. Вони констатують, що на ментальному рівні українці менш схильні до проявів тероризму, ніж, наприклад, наші північно-східні сусіди росіяни. За словами психолога Вікторії Корсун, для проявів системного тероризму на території України повинні довгий час готуватись спеціальні групи людей, яким протягом тривалого часу мали б роз'яснювати глибинні причини майбутніх їхніх дій по відношенню до суспільства. У Росії ж це, на думку Вікторії Корсун, виходило б значно швидше. «Український простір більш спокійний і в якійсь мірі більш зрілий. Населення тут стійкіше, яке ментально турбується про сім'ю. Тут більше індивідуалізму, тому радикальний рух в Україні менш можливий», - сказала психолог, проте додала, що звісно все може бути, адже ніхто не застрахований від крайнощів.

Коментуючи дані психолога, Олександр Дичек відзначив, що загроза виникнення тероризму найменшим чином йде від самих українців. Виникненню цього явища, за словами експерта, сприяє велика кількість незаконної зброї та осідання в країні мігрантів з країн, яких відносять до терористичної зони ризику (здебільшого Ірак та Афганістан). В Україні слабке міграційне законодавство і у зв'язку з цим важко відстежувати наявність небезпечних мігрантів на території країни. Якщо їх в'їзд ще якось можна контролювати, то виїзд дуже важко. Через це в Україні є конкретні факти, які демонстрували МВС та СБУ, коли саме осідлі мігранти займались роботою з підготовки середовища для терористичних груп. Об’єктами нападів таких груп могли б стати посольства країн, які вони вважають ворогами, та офіси міжнародних організацій.

Загалом в Україні є багато об'єктів підвищеної небезпеки, на яких можуть статись терористичні замахи. Однак кожен із них має свій відповідний «паспорт», в якому зазначається алгоритм дій при виникненні подібних ситуацій. Також в Україні визначено понад 3 тисяч об”єктів зі значним скупченням людей, однак і для них є подібні паспорти.

Резюмуючи експерти зазначили, що ймовірність проявів тероризму в Україні, як і в кожній з країн світу, існує. Так само, як і підстави для цього. Однак найголовніше, що теракти нині малоймовірні, через відсутність вкрай важких резонансів та налагоджену роботу підрозділів внутрішніх справ та Служби безпеки України. Експерти радять в жодному разі не боятись перебувати у публічних та людних місцях, вважають безпечним користування громадським транспортом. Але водночас застерігають: «Уважність кожної людини до підозрілих речей - є запорукою безпеки в країні».

Автор:  Костянтин Коваленко
Источник:  ГолосUA
Ссылка:  http://www.golosua.com/

Возврат к списку



Дайджест по разделам
Демография (94) 
Здравохранение (581) 
Культура (738) 
Лица эпохи (419) 
Научные исследования (348) 
Образование (755) 
Политика и общество (3485) 
Экология (173) 
Экономика (1969) 
Энергетика (257) 
НОВОСТИ

Офіційний курс гривні до іноземних валют на 16 квітня
Просмотров: 9

АНОНСЫ

27 квітня 2010 р. відбудуться публічні дебати на тему: "Спеціальні економічні зони необхідні для підвищення конкурентоспроможності України"
Просмотров: 9

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Аналітики
Мобільний трафік перевищить трафік комп'ютерний до 2015 року
Просмотров: 16

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua