На главную страницу
117 полотен великого голландца
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


курсы валют


Американська мрія Януковича

Версия для печати Версия для печати

12.04.2010 16:54:32 | Юрій Онишків 

Сьогодні Президент Віктор Янукович зустрінеться зі своїм американським колегою Бараком Обамою. І не один раз, на що сподівались оптимісти, а двічі – півгодини зранку і ще півгодини в другій половині дня.

Хоча до останнього моменту не було відомо, чи знайде Обама вільну хвилинку хоча б для символічного рукостискання і обміну кількома тезами з українським Президентом у кулуарах саміту з ядерної безпеки (на який Янукович, власне, і приїхав). В Америці рішення американської адміністрації провести повноцінну зустріч з новообраним український Президентом пояснили вагою, яку США надає Україні.

Крім Барака Обами Віктор Федорович почне власний візит із зустрічі з главою МВФ Домініком Стросс-Каном. Очевидно, що на цій зустрічі мова піде про перспективи надання Україні чергового транша МВФ та обіцяні Януковичем реформи. Поза тим, Україна для МВФ є не менше важливою, аніж МВФ для України. Адже у 2009 фінансовому році Україна була другою (після Мексики) за сумою кредиту, який МВФ згодився виділити за програмою stand-by.

З-поміж інших зустрічей Януковича протягом понеділка-вівторка варто відзначити зустріч з російський президентом Дмитром Медведєвим, візит якого до України заплановано на середину травня, та главою КНР Ху Дзіньтао. Зустріч з останнім – данина анонсованому Януковичем розширенню дипломатичної географії України.

Утім, цей візит до американської столиці український Президент намагатиметься використати здебільшого для того, щоб заручитись підтримкою американської адміністрації. «Главред» спробував з’ясувати, чи вдасться Януковичу здійснити такий план-максимум і що для цього потрібно.

Символічний і важливий

Хоча цей візит Президента Януковича до США не є ні робочим, ані офіційним, адже Віктор Федорович буде на саміті поряд з більш ніж чотирма десятками інших глав держав, але уваги та ваги цьому візиту в українській столиці надають багато. І не дарма. Адже це перший візит Януковича як президента на американську землю, і до нового українського керівництва будуть придивлятись. «Участь Януковича в цьому саміті дасть можливість засвідчити, з одного боку, нову українську владу, а з іншого боку – налагодити діалог з американською адміністрацією. Це також дасть можливість донести до американської сторони проблеми, з якими зіткнулась Україна і які намагається вирішити, закликаючи до цього й інші країни», – розповідає «Главреду» екс-міністр закордонних справ Анатолій Зленко, який в часи прем’єрства Януковича був його радником.

Дуже важливо, аби цей візит був більш ніж символічним і щоб він засвідчив певний змістовний бік двосторонніх відносин. Інакше обидві сторони втратять інтерес до цих відносин. Для України теперішня Америка доволі далеко, і не лише в географічному сенсі, а в Києві не дуже розуміють, що корисного вони можуть взяти від українсько-американських стосунків. Притому, за словами колишнього посла України в США Юрія Щербака, Януковичу доведеться враховувати те, що зараз США мають зовсім інші пріоритети, які сфокусовані на Афганістані, Ірані та на скороченні стратегічних наступальних озброєнь з Росією. «Україна для США зараз перебуває на якомусь там 50-му місці пріоритетності. Часи президентства Клінтона минули, і Україна вже не стоїть на перших місцях пріоритетності американської зовнішньої політики, як, утім, і вся Центральна та Східна Європа», - зазначає «Главреду» дипломат.

«Враховуючи українсько-американські взаємини останніх двох років, факт зустрічі та переговорів на найвищому рівні – це вже певний успіх. Хоча змістовна частина також є дуже важлива, і в цьому сенсі не можу стверджувати, що зараз в української сторони є ясне бачення того, як скористатись цими можливостями, які, зокрема, закладено у Хартію про особливе партнерство між Україною і США. У цій Хартії є багато пунктів, щодо яких теперішнє українське керівництво порівняно зі своїми попередниками змінило позицію. Тому цей візит мав би дати відповідь на питання, наприклад, посилення енергетичної безпеки в регіоні, нові енергетичні проекти і те, як це буде співвідноситись з ідеєю про створення газотранспортного консорціуму з „Газпромом”, про яку не говорили протягом останніх шести років. Також американцям цікаво буде почути, чи українську владу цікавить реформування енергетики України за сприяння США», - розповідає «Главреду» науковий директор інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. За його спостереженням, зараз ні з українського, ні з американського боку нема ясного бачення можливостей на цьому напрямку. Це свідчить про певну інерцію і настороженість з обох боків, але в той же час і про певні сподівання.

Також експерт додає, що якщо вже одним із риторичних гасел нового керівництва України є прагматична зовнішня політика, то цікаво було б побачити, чого саме прагматичного вони чекають від українсько-американських відносин. Наразі ж ми не почули жодних меседжів від нового українського керівництва щодо тематики відносин зі США. Про певну апатію до цих відносин з обох сторін свідчить і те, що розпочата в грудні робота нової міждержавної комісії зі стратегічного партнерства між Україною та США за чотири місяці її існування так і не змогла похвалитись якимись розробками. Поки що нова українська влада жодним чином не показала, як вона буде користуватись цим серйозним майданчиком. На відміну від аналогічної комісії з Росією, про діяльність якої ми чуємо мало не щодня, українсько-американська комісія поки що пасе задніх.

Натомість у президента американського Проекту з перехідних демократій Брюса Джексона більш оптимістичні очікування щодо візиту Януковича до США. «Починаючи з вітального дзвінка Обами Януковичу з нагоди перемоги на президентських виборах українсько-американські відносини були дуже добрими», - розповідає він «Главреду».

Обама в цейтноті

На думку Щербака, Януковичу під час візиту до Вашингтона варто нагадати американцям про їхні безпекові зобов’язання перед Україною, що зазначені в Будапештському меморандумі. «Також повинна іти розмова щодо допомоги США Україні для подолання наслідків економічної кризи. А це стосується і МВФ. Адже без кредитів МВФ, головний голос в якому мають США, не може бути й мови про повернення інвесторів та атмосфери довіри до України. Було б важливо запропонувати декілька спільних українсько-американських проектів щодо співпраці у певних сферах, - стверджує Щербак. – Але якщо нова команда не має проектів усередині України, а лише збирається їх розробляти, то не треба показувати, неначе це візит, який вирішує всі питання. Адже його провал може дуже погано вплинути на стан наших двосторонніх відносин. Нас знову можуть закинути на маргінес американської зовнішньої політики. Скажуть, що українці не підготувались і поставились до цього несерйозно». Провалом візиту Януковича до США, за словами дипломата, можна вважати ситуацію, за якої під час зустрічі з представниками американської адміністрації команда Януковича не запропонує їй жодних конкретних проектів для співпраці. Бо в такому разі це буде формальний пустопорожній візит.

Камо грядеші, містере Янукович?

На думку американського експерта Брюса Джексона, після років нестабільності в Україні, коли у Вашингтоні встигли втомитись від Києва, зараз Вашингтон має приємне враження від Президента Януковича через відновлення в Україні стабільності. Ющенка в США впродовж останніх двох років його президентства серйозно не сприймали, адже той неодноразово доводив, що не контролює ситуацію всередині країни. Натомість зараз Януковичу після швидкої консолідації ним влади такого закинути точно не можуть.

А тим часом цікаво, що у Вашингтоні скажуть (і чи взагалі згадають?) про сумнівні з точки зору чинної української Конституції внесені до регламенту Верховної Ради зміни та, відповідно, формування коаліції «тушок». Втім, у цьому сенсі минулотижневе рішення Конституційного суду України, яким коаліцію у Верховній Раді фактично легітимізовано, було дуже вчасним. У США неодмінно мали би поцікавитись, куди ж Янукович прагне рухатись – до зони вільної торгівлі з ЄС чи до Митного союзу Росії, Казахстану та Білорусі, а також до НАТО чи до якоїсь позаблоковості.

З одного боку, американська адміністрація через неформальні канали вже неодноразово давала зрозуміти, що Януковичу не варто витягати з шухляди Леоніда Кучми гру у багатовекторність, навіть у її риторичній формі. З іншого ж боку, після теплих прийомів Президента Януковича в Брюсселі та Москві надто критичне публічне ставлення американців до нового Януковича під час його першого візиту до США у новому статусі може зіграти на руку Кремлю. Не секрет, що останній полюбляє повторювати, що Україні варто повертатись у лоно «России-матушки», адже на Заході її не чекають.

Автор:  Юрій Онишків
Источник:  Главред
Ссылка:  http://ua.glavred.info/

Возврат к списку



Дайджест по разделам
Демография (94) 
Здравохранение (581) 
Культура (738) 
Лица эпохи (419) 
Научные исследования (348) 
Образование (755) 
Политика и общество (3485) 
Экология (173) 
Экономика (1969) 
Энергетика (257) 
НОВОСТИ

Офіційний курс гривні до іноземних валют на 16 квітня
Просмотров: 9

АНОНСЫ

27 квітня 2010 р. відбудуться публічні дебати на тему: "Спеціальні економічні зони необхідні для підвищення конкурентоспроможності України"
Просмотров: 9

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Аналітики
Мобільний трафік перевищить трафік комп'ютерний до 2015 року
Просмотров: 16

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua