На главную страницу
Электронные книги, виртуальная библиотека
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу










Цей день в історії - події та люди. 24 квітня

Версия для печати Версия для печати

24.04.2013 12:46:16 |  
Свято:

Міжнародний день секретаря. Як професійне свято вперше було відзначено в 1952 р. в США. Тепер проводиться під егідою Міжнародної асоціації адміністративних працівників останньої середи квітня; його відзначають не лише секретарі, але й всі, від кого залежить робота офісу.

Міжнародний день солідарності молоді.
Відзначається щороку за рішенням Всесвітньої федерації демократичної молоді в день, коли на заключному засіданні Бандунгської конференції країн Азії і Африки було ухвалено рішення оголосити 24 квітня Міжнародним днем солідарності молоді у боротьбі проти колоніалізму і за мирне співіснування.

День пам’яті жертв геноциду вірмен в Османській Туреччині 1915 р. Відзначається з 1989 р. В листопаді 1988 р. Верховна Рада Вірменської РСР ухвалила закон про засудження геноциду вірмен 1915 р. День 24 квітня оголошено у Вірменії вихідним днем.

Події дня:

1066 – поява на небі комети Галлея, що пізніше було названо провісництвом битви при Гастингсі.

1682 – у Пустоозерському острозі (нині Архангельська область РФ) у земляному зрубі спалений протопоп Авакум та інші провідники старообрядництва, які протестували проти церковних реформ Никона.

1704 – у Бостоні почала виходити "Бостон ньюслеттер", перша постійна газета колоніального періоду США.

1800 – почато створення бібліотеки Конгресу США.
Президент США Джон Адамс підписав розпорядження про виділення 5 тисяч доларів на придбання "книг, що можуть знадобитися в Конгресі", чим фактично заклав початок створення бібліотеки Конгресу США. Перші книги надійшли з Лондона в наступному році, а ще через рік з'явився перший бібліотечний каталог, що налічував 964 томи і 9 карт. Сьогодні у бібліотеці Конгресу США зберігаються 17 мільйонів книг і мільйони карт,, креслень, рукописів, фотографій, фільмів і відеозаписів.  

1833 – у США запатентована газована вода.
 
1867 – у Росії створено Туркестанське генерал-губернаторство; його очолив генерал Кауфман.

1877 – Росія, отримавши рішучу відмову султанського уряду про надання автономії Боснії, Герцеговині і Болгарії, оголосила війну Туреччині. Почалася російсько-турецька війна 1877 – 1878 рр.  
 
1884 – Намібія проголошена німецькою колонією.

1895 – Джошуа Слокам, канадсько-американський мореплавець і дослідник, відправився на яхті "Спрей" із Бостона в перше в історії одиночне навколосвітнє плавання.Більш ніж через три роки, 27 червня 1898 р., він повернувся у Ньюпорт (Род-Айленд).

1898 – Іспанія оголосила війну США, відкинувши ультиматум вивести свої війська з Куби.

1909 – уперше кінооператор здійснив політ на аероплані – у Сентоселле, неподалік Рима. Такого пасажира взяв на борт свого біплана Вілбур Райт.

1918 – відбувся перший в історії танковий бій двох під Віллер-Бретоно у Франції: три британській машини марки Mark IV проти трьох німецьких A7Vs.

1919 – РНК УСРР ухвалила декрети про перехід усіх приватних вищих шкільних закладів на державне забезпечення й про націоналізацію лікувальних і санітарних установ.
 
1920 – уряди Польщі та УНР уклали угоду про військову допомогу.

1926 – підписано радянсько-німецький договір про дружбу і нейтралітет.
1938 – на екрани Радянського Союзу вийшов фільм Григорія Александрова "Волга-Волга".
 
1940 – Генріх Гіммлер підписав наказ про створення концентраційного табору в Освенцимі.

1940 – Велика Британія почала евакуацію своїх військ із Греції. Протягом шести днів країну залишило понад 50 тисяч військовослужбовців, а зброя, техніка і літаки були залишені напризволяще.

1946 – перші польоти на радянських реактивних літаках МіГ-9 і Як-15.  

1949 – у Києві відкрито Державний літературно-художній музей Т. Г. Шевченка.
 
1949 – у Британії скасували обмеження на продаж цукерок, встановлені під час війни.

1950 – Трансйорданія перейменована в Йорданське хашимітське королівство.

1953 – англійська королева Єлизавета II надала лицарський титул Вінстону Черчіллю.

1954 – братиславським судом до довічного ув'язнення засуджено колишнього голову словацької комуністичної партії Густава Гусака (майбутнього главу комуністичної Чехословаччини).

1955 – завершилася Бандунгська конференція 29 "неприєднаних" держав, які засудили колоніалізм, расизм і холодну війну між США та СРСР.
 
1962 – у США відбулася перша у світі передача телевізійного сигналу між містами через супутник.

1967 – при посадці капсули космічного корабля "Союз-1" загинув радянський космонавт Володимир Комаров (в апарата не розкрився парашут)

1967 – щойно прийшовши до влади в Греції, "чорні полковники" заборонили носіння міні-спідниць.

1970 – КНР запустила свій перший штучний супутник Землі "Dong Fang Hong 1".

1970 – Гамбія стала республікою.

1975 – терористична група Баадер-Майнгоф (РАФ) влаштувала теракт у посольстві ФРН у Стокгольмі.Двоє заручників були вбиті, коли німецький уряд не погодився задовольнити вимоги терористів.

1980 – трагедією обернулася спроба США звільнити заручників, утримуваних у американському посольстві в Тегерані. Вісім військовослужбовців загинули, заручники залишилися в руках іранців.

1981 – представлено перший персональний комп'ютер IBM.

1981 – США скасували ембарго на поставки зерна до СРСР.

1990 – Верховна Рада СРСР ухвалила закон про мови народів СРСР.
 
1990 – на орбіту Землі доставлений телескоп "Хаббл".

1992 – створена Федеративна Республіка Югославія (Сербія й Чорногорія). 

1995 – у Києві розпочався 1-й Міжнародний конкурс юних піаністів пам’яті Володимира Горовиця. Участь у конкурсі взяли юні музиканти з 14 країн світу.  
 
1996 – Палестинська Національна рада проголосувала за вилучення із програмних документів Організації визволення Палестини (ОВП) положень, що закликали до збройної боротьби з Ізраїлем аж до повного знищення його як держави.

1998 – Сергій Кирієнко затверджений на посаді глави уряду РФ.
 
2005 – інавгурація Папи Римського Бенедикта XVI.

Цього дня народились:

1490 – Франциск Скорина, білоруський першодрукар, просвітитель.

1533 – Вільгельм I Оранський, перший штатгальтер Голландії (1572-1584), граф і принц, один із вождів Нідерландської буржуазної революції, що боролася проти іспанського панування й католицтва. Засновник незалежних Нідерландів.

1581 – Вінсент де Поль, французький чернець, католицький святий.

1620 – Джон Граунт, англійський статистик, котрого вважають засновником науки демографії.
 
1706 – Джованні Мартіні, італійський композитор, вчитель Баха, Моцарта, Глюка.

1743 – Едмунд Картрайт, англійський винахідник механічного ткацького верстата.

1815 – Ентоні Троллоп, англійський письменник-романіст ("Фініас Фінн", "Остання хроніка Барсета").

1817 – Жан де Маріньяк, швейцарський хімік, який відкрив ітербій.

1822 – Янко Краль, словацький поет, діяч національно-визвольного руху.

1845 – Карл Шпіттелер, швейцарський письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури (1919). Автор епічної поеми "Олімпійська весна", роману "Імаго", філософської лірики, есе, літературної критики.
 
1856 – Анрі Петен, французький маршал, колабораціоніст (очолював фашистський режим Віші у Франції).

1876 – Еріх Редер, німецький адмірал, командувач військово-морського флоту Німеччини і Третього рейху (1928-1943). У травні 1945 р. опинився в радянському полоні. Міжнародний військовий трибунал у Нюрнберзі засудив його до довічного ув'язнення. У 1955 році звільнений за станом здоров'я.  

1885 – Аполлінарій Новак, український журналіст й письменник в Канаді.

1889 – Людвіг Вітгенштейн, австрійський філософ і логік, представник аналітичної філософії, один з найвизначніших філософів ХХ ст. Автор праць "Логіко-філософський трактат" (1921), "Філософські дослідження" (1953). Висунув програму побудови штучної "ідеальної мови", прообразом якої є мова математичної логіки.

1899 – Іван Йосипович Твердохліб, український актор, народний артист УРСР. З 1929 р. (з перервою) працював в Одеському українському музично-драматичному театрі. Грав Мартина Борулю в однойменній п’єсі Карпенка-Карого, Аврама в "Патетичній сонаті" Куліша, Мальволіо у шекспірівській "Дванадцятій ночі". Знімався також і в кіно ("Перекоп", "Коліївщина", "Прометей", "Кармалюк", "Коні не винні").  
 
1903 - Хосе Антоніо Прімо де Рівера, іспанський політичний діяч. Старший син генерала Мігеля Прімо де Рівери, диктатора Іспанії в 1923-1930 рр. У жовтні 1933 р. заснував фалангістську партію, був обраний до парламенту. Після приходу до влади в Іспанії Народного фронту - заарештований, а після початку громадянської війни засуджений і страчений республіканцями. Хосе Антоніо був автором багатьох полемічних та програмних статей, віршів (включаючи гімн "Фаланги" "Обличчям до сонця").

1905 – Роберт Пенн Уоррен, американський письменник, один з видатних представників "нової критики". Упорядник (разом з К. Бруксом) антологій "Розуміння поезії", "Розуміння прози", "Розуміння літератури", монографії "Вінок Драйзера". Автор романів "Нічний вершник", "Печера", дванадцяти поетичних збірок. Світову славу письменнику приніс роман "Вся королівська рать" (1964, Пулітцерівська премія). Роман неодноразово екранізувався.  
 
1908 - Віктор Абакумов, російський радянський державний діяч, генерал-полковник, міністр держбезпеки у 1946-1951 рр. Під час війни керував контррозвідки СМЕРШ ("Смерть шигунам"). Виконавець таких акцій, як депортація під час війни чеченців та інгушів, вбивство голови Єврейського антифашистського комітету актора Міхоелса, підготовка "Ленінградської справи". Після смерті Сталіна проти нього були висунуті звинувачення у фальсифікації слідства за низкою справ. Абакумов був засуджений до вищої міри покарання і розстріляний.

1909 – Бернхард Гржимек, німецький зоолог і мандрівник. Автор книг, присвячених збереженню і регіональному використанню природи Африки ("Серенгеті не повинен вмерти", "Для диких тварин місця немає", "Дика тварина і людина"), Енциклопедії тваринного світу. Директор зоопарку у Франкфурті-на-Майні (з 1945 р.)  

1909 – Григорій Аврамович Федорус, український вчений у галузі фізики й техніки напівпровідників, доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії УРСР. Автор праць з прикладної фотоелектроніки напівпровідників, технології виготовлення фотоелектронних приладів.

1919 – Глафкос Клірідіс, державний і політичний діяч Кіпру , президент країни (1993 – 2003 рр.).

1920 – Дмитро Григорович Білоус, український поет, перекладач і критик. Автор збірок гумору та сатири "Веселі обличчя" та "Осколочним!", поетичних збірок "Чари барвінкові" та "Диво калинове", книжок для дітей, статей, літературних розвідок про творчість українських письменників.  

1920 – Валентин Євгенович Селібер, українськтй скульптор. Автор ескізів для десятків монументів по всій Україні. Основна тематика – воєнна.

1924 – Генрі Манчіні, американський композитор. Написав музику майже до 500 фільмів і телесеріалів, випустив 50 альбомів. Удостоєний 4 премій "Оскар", 2 премій "Еммі" і 20 премій "Греммі", включно з нагородою "За життєвий внесок" (1995). Автор музичних тем до фільмів "Сніданок у Тіффані", "Шарада", "Рожева пантера" та ін.  

1930 – Юрій Олександрович Левада, російський соціолог та політолог, доктор філософських наук, професор. Спеціалізувався на соціології релігії та філософії історії. Відомий як фундатор російського аналітичного центру "Левада-Центр", що займається маркетинговими дослідженнями. Родом з Вінниці.  

1934 – Микола Дмитрович Кондратенко, український поет, прозаїк, перекладач. Автор збірок "Крізь літа", "На гостині у циклопа", "Моєї осені зірки".  

1934 – Ширлі Маклейн, американська кіноактриса. Знялась у фільмах "Канкан", "Навколо світу за 80 днів", "Квартира" (приз МКФ у Венеції, 1960; премії BAFTA, 1961; "Золотий глобус", 1961), "Слова ніжності" (премії "Оскар", "Золотий глобус"), "Сталеві магнолії", "Листівка з краю прірви", "Чаклунка". Авторка численних книг на автобіографічну і езотеричну тематику, активістка Демократичної партії США. "Путівку" у великий кінематограф їй дав Альфред Хічкок, запросивши 20-річну Ширлі Маклейн на одну з головних ролей у трилері "Неприємності Гаррі".  

1942 році – Барбра Стрейзанд, американська співачка й акторка, також – композитор, режисер, продюсер та політична активістка.
Володарка двох "Оскарів" (в номінації "Краща акторка першого плану" - за фільм "Смішна дівчина" та "Краща оригінальна пісня" - "Народження зірки”.), а також премій "Еммі", "Греммі" і "Золотий глобус".  Стрейзанд вважається однією з найуспішніших жінок сучасного шоу-бізнесу, що продала понад 145 мільйонів примірників своїх альбомів.  

1944 – Дмитро Захарович Санніков, український кінооператор. З 1975 р. – оператор "Київнаукфільму". Зняв фільми: "Алкоголь і безпека праці" (1977, Бронзова медаль ВДНГ СРСР), "Сусіди по планеті" (1981), "Кільце Юпітера" (1982), "Магнітна дефектоскопія" (1982, диплом і Срібна медаль Міжнародного кінофестивалю в Брно), "Сталінський синдром" (1990), "Важко перші сто років" (1997) та ін.  
 
1952 – Жан-Поль Готьє, французький модельєр.

1953 – Олександр Сугоняко, український фінансист, політик і громадський діяч. Народний депутат І скликання. В травні 1990 р. – один із засновників Соціал-демократичної партії України, з листопада 1990 р. – член правління СДПУ, у 1991-1992 рр. – перший голова партії. Із 1993 р. - президент Асоціації українських банків.

1955
Юрій Макаров, український журналіст.   Восени 2007 року очолив журнал "Український тиждень", залишив посаду шеф-редактора у вересні 2009-го. З 2008-2000 роках – ведучий програми "Культурний фронт" на Першому національному каналі. Нині веде авторську колонку у цьому ж журналі.

1959 – Ганна Герман, журналістка, заступник голови адміністрації президента Януковича (з лютого 2010 року).
Источник:  ВЕМ
Ссылка:  http://www.experts.in.ua/

Возврат к списку




Дайджест по разделам
АПК (94) 
Демография (267) 
День в истории (359) 
Здравохранение (1153) 
Книжный мир (31) 
Культура (1392) 
Лица эпохи (863) 
Наука и технологии (947) 
Образование (1610) 
Общество (2630) 
Политика (6033) 
Право (529) 
Социология (167) 
Экология (408) 
Экономика (4765) 
Энергетика (695) 

Загрузка...

НОВОСТИ

Найприбутковішими професіями в Україні є авіатор, економіст та шахтар
Просмотров: 3

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Експерти
Клімат на планеті необоротно зміниться уже через 8 років
Просмотров: 7

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua