На главную страницу
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу








Продвижение неизбежно

Цей день в історії - події та люди. 12 липня

Версия для печати Версия для печати

12.07.2011 08:37:42 |  

Свято:

Православне свято святих першоверховних апостолів Петра і Павла.

День Святої Вероніки (покровителька фотографії). Свята Вероніка - жінка, яка подала Ісусу, коли він ішов на Голгофу, тканину, щоб він обтер піт з лиця. На тканині відбився лик Спасителя. Після винаходу фотографії папським декретом свята Вероніка була оголошена покровителькою фотографії і фотографів.

Національне свято Демократичної Республіки Сан-Томе і Принсіпі – День Незалежності (1975). З 1522 р. острови були оголошені володінням Португалії.

Національне свято Республіки Кірибаті – День Незалежності (1979). Країна здобула незалежність від Великобританії.

Міжнародне свято скандинавський країн (з 12 по 14 липня) – День фіорда. Фіорд (ф’єрд) – вузька довга морська затока зі скелястими берегами. Відзначається з 1991 р. за традицією з 12 по 14 липня з метою привернення уваги громадськості до стану прибережних вод.

В Австралії відзначають День аборигенів.

Православні: Андрій, Павло, Петро.
Католицькі: Вероніка, Брунон, Іоанн.

Події дня:

1690 – війська короля Англії Вільгельма ІІІ Оранського отримали перемогу над останнім монархом-католиком Яковом ІІ під час битви на річці Бойон. Протестантський орден оранжистів щороку відзначає минулі воєнні перемоги над католиками традиційними велелюдними парадами.

1790 – Французькі Установчі збори відділили церкву Франції від Рима і зарахували священиків до цивільних службовців.

1855  – загинув Павло Степанович Нахімов (народився 1802), російський флотоводець, адмірал. Під час Кримської війни 1853-1856 рр., командуючи ескадрою, переміг у Сінопському бою (1853 р.). Під час Севастопольської оборони 1854-1855 рр., після загибелі В.О. Корнілова, керував обороною міста. Був смертельно поранений. На честь Нахімова у 1944 р. встановлено орден і медаль, створено нахімовські училища в Тбілісі (1943), Ленінграді (1944), Ризі (1945) (з 1956 р. існує тільки в Ленінграді (Петербурзі)). У Севастополі в 1959 р. йому споруджено пам’ятник.

1901 – в німецькому рейхстагу не пройшла спроба законодавчо заборонити дуелі.

1910 – в авіакатастрофі загинув Чарлз Стюарт Роллс, британський автомобіліст і авіатор, один із засновників компанії "Роллс-Ройс" (1906).

1918 – у мерії сьомого паризького округу одружилися художник Пабло Пікассо і російська балерина Ольга Хохлова, їх повінчали в російській церкві.

1923 – прийнято постанову ЦК РКП(б) про відновлення шахт Донбасу.

1931 – у Франції відкрито пам'ятник мушкетеру Д'Артаньяну.

1937 – стартував безпосадковий переліт "Москва – Північний полюс – США" (екіпаж літака АНТ-25 у складі льотчиків Громова, Юмашева і штурмана Даниліна. 

1943 – в районі Прохорівки (в рамках битви на Курській дузі) почався найбільший танковий бій в історії. 1,5 тисячі танків і самохідних установок з обох сторін. Німці й радянські війська втратили приблизно по 200-400 танків, поле бою залишилося за радянськими. 

1950 – в Чехословаччині прийнято закон, за яким всі особи, які висловлювали невдоволення народно-демократичним ладом, повинні були поміщатися в трудові табори.

1960 – у Парижі заснована організація Європейський атомний форум з метою сприяння економічному розвитку для використання атомної енергії у мирних цілях. Має консультативний статус при МАГАТЕ.

1970 – експедиція норвезького мандрівника-дослідника Тура Хейердала на папірусовому човні "Ра-2" через 57 днів плавання досягла берегів Барбадосу.

1988 – обласна рада Нагірного Карабаху оголосила про вихід області зі складу Азербайджану.

2000 – учені оголосили про створення вакцини проти СНІДу. Сенсаційна заява про нові ліки була зроблена на міжнародній конференції з боротьби із СНІДом в ПАР. За попередніми даними, вакцина допомагатиме людям, які хворі на СНІД різновиду А. Саме цим типом хвороби страждають 24,5 млн. африканців. Загроза СНІДу в СРСР практично дорівнювала нулю, залізна завіса, окрім численних недоліків, мала величезну перевагу - вона захищала жителів СРСР від проникнення ВІЛ-інфекції. Після демократичних змін країни пострадянського табору стали відкритими для світу, для ВІЛ-інфекції теж. В цілому за станом на грудень 2005 року СНІДом в Україні захворіли понад 8,5 тисячі громадян, з них понад 5 тисяч померли від цієї хвороби. До найважливіших регіонів, які охоплені епідемією ВІЛ/СНІДу, відносяться Східно-Південні регіони, зокрема Донецька, Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська, Луганська області і АР Крим. Трохи історії: 3 липня 1981 року "Нью-Йорк Таймс" надрукувала статтю, в якій повідомляла, що в Нью-Йорку і Каліфорнії діагностовано 41 випадок захворювання рідкісною і вкрай небезпечною формою раку - саркомою Капоши. В статті наголошувалося, що всі хворі - гомосексуалісти, всі вони мають до 10 партнерів за ніч. В ній також говорилося, що у хворих були виявлені загадкові порушення імунного захисту. Тоді ще не знали, що це один із симптомів невиліковної хвороби, яка спочатку була відома як "рак гомосексуалістів", потім отримала назву "імунодефіциту гомосексуалістів", а зараз називається СНІДом.

2003 – Канада легалізувала марихуану. Існує кілька версій походження назви. Одна з них - від португальського mariguango - "п'яніючий". За іншою - від імен Марія і Хуан, що використовувалися для назви сигарет з коноплі. Куріння марихуани викликає ті ж шкідливі ефекти, що й тютюнопаління: бронхіт, фарингіт, синусит, рак легенів. Марихуана сприяє розвитку захворювань дихальних шляхів у більшій мірі ніж тютюн. 

2003 – в Каліфорнії суд зобов'язав тайванську фірму-виробника карамелі виплатити 50 млн. доларів батькам дитини, яка подавилася цукеркою і загинула від цього.

2003 – директор ЦРУ Джордж Тенет взяв на себе відповідальність за включення фальшивих даних про Ірак в січневий виступ президента Джорджа Буша перед конгресом. Він назвав "помилкою" включення даних, які не відповідають дійсності, про спроби Іраку придбати уран в Африці.

2008 – відзначення УПЦ КП 900-ліття Михайлівського Золотоверхого собору в Києві. Побудований за наказом князя Святополка у 1108 року, храм вистояв перед ханським нашестям, але не витримав радянського часу. У 1937 р. собор підірвали, а мощі Святої Великомучениці Варвари, які зберігалися в храмі, знайшли місце у Володимирському соборі в Києві. З нагоди ювілею їх на декілька днів повернули у збудований заново Михайлівський Золотоверхий.

Цього дня народились:

1730 – Джозайя Уеджвуд (помер 1795), британський художник-кераміст. Винайшов високоякісні фаянсові маси (кремову, "базальтову", "яшмову"). У 1769 р. заснував мануфактуру (витончені вироби з рельєфами в античному дусі).

1824 – Ежен Боден, французький художник-мариніст.

1853 – Марія Єрмолова, актриса Малого театру ("Марія Стюарт", "Орлеанська діва").

1854 – Джордж Істмен (помер 1932), винахідник і перший виробник фотокамери "Кодак", яка заправлялася звичною для нас фотоплівкою. Фотографія завдяки винаходам Істмена стала масовим явищем, а не заняттям майстрів-одинаків.

1880 – Даміан Петрович Гриньов (помер 1934), український лікарь. У 1922 р. заснував і очолив кафедру мікробіології Харківського університету.

1884 – Амедео Модільяні (помер 1920), італійський художник ("Жінка з народу", "Єврейка", "Віолончеліст").

1895 – Оскар Хаммерстайн-другий (помер 1960), американський поет і лібретист. Онук знаменитого імпресаріо Оскара Хаммерстайна (першого). Разом з Річардом Роджерсом, з яким співпрацював 16 років, створив знамениті американські мюзикли, у тому числі й "Оклахома!" (1943; Пулітцерівська премія), "Тихий океан" (також Пулітцерівська премія; 1949), "Король і я" та "Звуки музики".



1900 – Павло Трохимович Кононенко (помер 1971), український письменник. Учасник громадянської та Великої Вітчизняної воєн. Друкувався з 1927 р. Автор поетичних збірок "В один голос", "Наступ", "Незабутнє", "Осінні акварелі"; романів "Гостра могила", "Гомін у хащі". Незаконно репресований 1938 р., реабілітований – 1955 р.

1900 – Амадео Рольдана (помер 1939), кубинський композитор, диригент і педагог, пропагандист класичної і сучасної музики.

1904 – Пабло Неруда (плмер 1973), чилійський поет, Нобелівський лауреат 1971 року "за поезію, яка з надприродною силою втілила в собі долю цілого континенту" ("Іспанія в серці", "Пісні любові Сталінграду", "Меморіал Чорного острова").

1908 – Ален Кюні, французький актор ("Солодке життя", "Еммануель", "Майстер і Маргарита").

1910 – Сацуо Ямамото, японський кінорежисер ("Війна і мир", "Серпень без імператора").

1915 – Юл Бриннер (помер 1985), американський актор, володар "Оскара" ("Прекрасна сімка", "Король і я", "Тарас Бульба", "Десять заповідей").

1915 – Петр Тимофійович Тронько, український державний, політичний і громадський діяч, історик, академік НАН України; Герой України (2000). У 1961-1978 рр. обіймав посаду заступника Голови Ради Міністрів УРСР. З 1980 р. – в Інституті історії АН УРСР (нині Інститут історії України НАНУ). Лауреат Державної премії СРСР (1976). Голова Національної спілки краєзнавців України. Є автором (співавтором) 600 наукових праць.

1920 – Павло Максимович Федченко (помер 2002), український літературознавець, шевченкознавець. Відомий дослідник історії української літературної критики, історії української журналістики та шевченкознавства. Автор праць "Матеріали з історії української журналістики" (1959), "Слово про Кобзаря" (1961), "Тарас Шевченко" (1963) та ін. Працював у Київському університеті. Очолював кафедру історії журналістики, був деканом філологічного факультету.

1925 – Ясусі Акутагава (помер 1989), японський композитор, диригент. Автор опери "Темне дзеркало", телеопери "Орфей у Хіросімі", балетів "Марення озера", "Втрачений рай" та ін.

1935 – Вадим Петрович Гетьман (загинув 1998), український політик, економіст та фінансист, академік НАН України; Герой України (2005, посмертно). З 1987 року очолив Український республіканський Агропромбанк, з 1990 року – АКАПБ "Україна", у 1992-му – голова правління Нацбанку. Один із засновників голова біржового комітету Української міжбанківської валютної біржі, народний депутат України 1-го і 2-го скликань; брав активну участь у розробці й прийнятті Конституції.

1946 – Валентина Толкунова (померла 2010), радянська співачка, народна артистка Росії. Народну любов співачці принесли пісні "Стою на полустаночке","Я не могу иначе", "Носики-курносики", "Во всем мне хочется дойти до самой сути", "Я деревенская", "Поговори со мною, мама" та інші.

1960 – Євген Вацлавович Дворжецький (помер 1999), актор театру і кіно. Загинув в автомобільній катастрофі ("В'язень замка Іф", "Дисидент").

1963 – Олександр Домогаров, російський актор ("Графиня де Монсоро", "Вогнем і мечем", "Марш Турецького".

1978 – Катя Chilly (Катерина Кондратенко), українська співачка, композиторка. За 14 років професійної кар’єри випустила чотири альбоми, що отримали значну увагу преси і глядачів. На сьогоднішній день Катя Chilly працює над акустичною програмою, де немає ні краплі електро. І готовує новий революційний ні на що не схожий матеріал.

Источник:  ВЕМ
Ссылка:  http://www.experts.in.ua/

Возврат к списку




Дайджест по разделам
АПК (42) 
Демография (211) 
День в истории (234) 
Здравохранение (977) 
Культура (1252) 
Лица эпохи (768) 
Наука и технологии (799) 
Образование (1388) 
Общество (1803) 
Политика (5178) 
Право (319) 
Социология (82) 
Экология (350) 
Экономика (3650) 
Энергетика (485) 
НОВОСТИ

Офіційний курс гривні до іноземних валют на 21 липня
Просмотров:

АНОНСЫ

14 липня 2011 р. відбудеться урочисте відкриття 67-го Всесвітнього молодіжного есперанто-конгресу
Просмотров: 47

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Ігор Жданов
Масових акцій протесту через пенсійну реформу не буде
Просмотров: 8

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua