На главную страницу
Электронные книги, виртуальная библиотека
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу










Цей день в історії - події та люди. 17 квітня

Версия для печати Версия для печати

17.04.2013 10:12:25 |  

Свято:

Міжнародний день боротьби з гемофілією. Відзначається з 1989 року за ініціативою Всесвітньої федерації гемофілії та Всесвітньої організації охорони здоров?я.

День палестинського в’язня. Відзначається за рішенням ООП і міжнародних організацій жителями Західного берега ріки Йордан.

Національне свято Сирійської Арабської Республіки – День евакуації (17 квітня 1946 р. війська Англії і Франції були виведені з території Сирії).

Події дня:

1492 – королівське подружжя Іспанії уклало договір з Христофором Колумбом, подарувавши йому дворянське звання, титули Адмірала Моря – Океана, віце-короля і генерал-губернатора всіх островів і материків у Новому Світі, які він відкриє; іспанська корона зобов’язалася фінансувати переважну частину його витрат.

1521 Мартін Лютер відлучений від лона Римської католицької церкви через відмову зректися своєї єресі.

1607 21-річний Арман Жан Дю Плессі Де Рішельє, майбутній кардинал Франції, посвячений у сан єпископа.

1610 англійський дослідник Генріх Гудзон (Хадсон) вирушив у плавання, в якому він відкриє Гудзонову протоку в Північній Америці.

1704 – побачив світ перший номер газети "Бостон ньюс-леттер" – першої постійної газети США колоніального періоду. Припинила своє існування після того, як англійські війська залишили Бостон. Нині повне зібрання газети зберігається в історичних архівах штатів Массачусетс і Нью-Йорк.

1722 – російський цар Петро І наклав мито за носіння бороди – 50 рублів на рік.

1824 підписання російсько-американської Конвенції про визначення кордону російських володінь у Північній Америці.

1839 після розвалу федерації республік Центральної Америки утворилася держава Гватемала.

1856 місто Квебек проголошене столицею Канади.

1861 штат Вірджинія прийняв рішення відокремитися від США.

1869 філософ Фрідріх Ніцше звільнився від прусського підданства, аби надалі не мати будь-якого громадянства.

1875 англієць Невілл Чемберлен вигадав більярдну гру "снукер".

1877 російський письменник Лев Толстой завершив роботу над романом "Анна Кареніна".

1895 японо-китайська війна завершилася укладенням Сімоносекського договору.

1907 – Імміграційний центр на острові Елліс в Нью-Йорку прийняв рекордну за добу кількість іммігрантів – 11747 осіб. Всього за 1907 рік до США в'їхало 1004756 осіб.

1912 – царськими військами були розстріляні учасники мирної ходи бастувальників на Ленських копальнях ("Ленський розстріл"). Було вбито 270 і поранено 250 осіб. Як зазначав Ленін – "цей розстріл став приводом для переходу революційного настрою мас у революційне піднесення мас".

1918 – у Новочеркаську генерал П. Краснов розпочав формування Донської козачої армії, порушивши дану ним обіцянку припинити боротьбу з Радянською владою.

1919 отаман Никифор Григор'єв, який у лютому порвав з УНР і перейшов на бік більшовиків, знову почав боротьбу проти радянської влади.

1919 із Рівного голова Ради народних міністрів УНР Борис Мартос направив до міністра юстиції Андрія Лівицького листа з вимогою негайного розслідування і покарання винних у єврейських погромах.

1919  радянській війська зайняли Кам’янець-Подільський.

1924 ВУЦВК прийняв ухвалу про боротьбу з дитячою безпритульністю.

1941 – американський інженер Ігор Сікорський (походженням з України) створив перший гелікоптер-амфібію.

1943 на Тернопільщині розстріляно близько 1200 євреїв з гетто в Козовій.

1944  війська 1-го і 2-го Українських фронтів перейшли до оборони, завершивши Проскурівсько-Чернівецьку та Умансько-Ботошанську операції. Їх результатом стало завершення визволення від німців Правобережної України, та створення передумов для наступу в Галичину та Румунію. Німецькі групи армій "Південь" та "Південна Україна" уникли повного розгрому, але зазнали важких втрат у людях і техніці.

1945 у Ярославському повіті (Польща) підрозділ Армії Крайової чисельністю 100 осіб здійснив напад на село Піскуровичі, вбито в жорстокий спосіб понад 700 українських селян, пограбувано майно, забрано 600 голів худоби. У селі В’язівниці (Польща) підрозділ УПА курінь "Залізняка" знищив 91 місцевого мешканця.

1946 проголошено незалежність Сирії від Франції.

1954 – СРСР ратифікував Женевські конвенції про захист жертв війни, підписані 12 серпня 1949 року.

1964 – американський автогігант Ford Motor випустив новий "Ford Mustang" по ціні 2368 доларів. Завдяки своїй невисокій ціні і успішній рекламі чотиримісний "Мустанг" став бестселером лише протягом перших 100 днів було продано 100 тисяч автомобілів. У 1996 експертами цю модель визнано найпопулярнішою машиною тридцятиріччя.

1968 – у СРСР уперше вийшла в ефір телепрограма "В мире животных"

1970 – у Києві відкрито Палац культури "Україна" – один з найбільших у країні (архітектори Є.О. Маринченко, П.Н. Жилицький, І.Г. Вайнер). Палац мистецтв має форму трапеції і вміщує в комплексі понад 300 різних приміщень. Основний концертний зал розрахований на 3,714 місць. Палац був споруджений на місці колишнього ринку на Червоноармійській вулиці.. У 1996 році був виконаний капітальний ремонт, побудований новий прес-центр. У 1998 палац отримав статус "національного палацу". На сцені концертного комплексу палацу виступали такі виконавці: Крістіна Агілера, Енріке Іглесіас, Лучано Паваротті, Софія Ротару та інші.

1980 Південна Родезія стала називатися Зімбабве.

1982 – набрала чинності перша національна Конституція Канади, розроблена урядом П.Е. Трюдо і ухвалена федеральним парламентом.

1989 – на площі Тяньаньмень в Пекіні почались масові антиурядові виступи китайських студентів, придушені 4 червня частинами китайської армії і збройної поліції.

1989 – у результаті домовленостей, досягнутих представниками польського уряду, профсоюзів і опозиції, після семилітньої заборони був офіційно зареєстрований Всепольський незалежний профсоюз "Солідарність".

1991 – Верховна Рада УРСР ухвалила закон про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні.

1995 встановлено дипломатичні відносини між Україною та Афганістаном.

1996 у Верховній Раді України почато розгляд у першому читанні проекту нової Конституції України.

1998 - замість Геннадія Удовенка міністром закордонних справ України став Борис Тарасюк.

1999 – в селищі Супса (Чорноморське узбережжя Грузії) було відкрито нафтопровід Баку – Супса для транспортування каспійської нафти по західному маршруту.

2003 - померли Марія і Дарія Кривошляпови, найвідоміші радянські й російські сіамські близнюки, класичні ішіопаги (випадок зрощення черевної порожнини, тазу та нижніх кінцівок).

2008 – помер Михайло Ісаєвич Таніч, російський поет-пісняр, художній керівник групи "Лесоповал", народний артист Російської Федерації, заслужений діяч мистецтв Росії. Автор віршів популярних пісень "Что тебе сказать про Сахалин", "На дальней станции сойду", "Идет солдат по городу", "Возьми меня с собой", "Проводы любви", "Комарово", "Погода в доме" та ін. Писав також і для дітей – "Когда мои друзья со мной", "Из чего наш мир состоит", "По секрету всему свету", "Песенка про папу".

Цього дня народились:

1573 – Максиміліан Баварський, герцог, активний діяч католицької реакції в Німеччині.

1774 – Фрідріх Кеніг, німецький винахідник, творець першої плоскодрукувальної машини. Перший екземпляр цієї машини був установлений в 1814 р. в друкарні газети "Таймс" і давав до 800 відбитків на годину (на ручному верстаті 150 відбитків, на тигельній машині – 400). Того ж року створив друкарську машину двійчастого формату, а згодом і двосторонню друкарську машину.

1820 Александр Кортрайт, американський спортивний діяч, творець правил бейсболу.

1837 Джон Морган, американський фінансист, промисловець, засновник компанії "Дженерал електрик".

1866 Ернест Старлінг, англійський фізіолог, який запровадив термін "гормон".

1880 Леонард Вулі, англійський археолог, що відкрив останки древнього Ура.

1884 Василь Каменський, російський поет-футурист.

1889 – Микола Олександрович Тюленєв, український вчений-агромеліоратор, член-кореспондент АН УРСР. Працював в Українському науково-дослідному інституті гідротехніки і меліорації. Автор праць з питань сільськогосподарського освоєння осушених торфоболотних ґрунтів.

1894 – Микита Сергійович Хрущов, радянський державний і партійний діяч. 1938–1949 рр. (з перервою в квітні-листопаді 1947) – перший секретар ЦК КП(б)У, одночасно у 1944–1947 – голова уряду УРСР. З вересня 1953 по жовтень 1964 р. – перший секретар ЦК КПРС. Політична постать Хрущова та оцінки його державницької діяльності не є однозначними. При ньому цькували Пастернака і громили художників-абстакціоністів, але дозволили надрукувати "Один день Івана Денисовича" Солженіцина, він розвінчав сталінізм, але не змінив сутності режиму, відправляючи до Сибіру та в психлікарні дисидентів. Партійно-бюрократичні кола не змогли пробачити йому реформаторства, інтелігенція – безграмотних оцінок подій громадського і культурного життя (особливо в царині літератури і мистецтва), військові – скорочення видатків на оборонну галузь, зниження пенсій… 

1894 – Борис Васильович Щукін, російський актор, народний артист СРСР. Актор Театру ім. Є. Вахтангова. Створив образ В.І. Леніна у виставі "Людина з рушницею" М. Погодіна та у фільмах: "Ленін у жовтні" (1937), "Ленін у 1918 році" (1939). Лауреат Державної премії СРСР (1941, посмертно).

1897 Харальд Северуд, норвезький композитор.

1897 Торнтон Уайлдер, американський прозаїк, драматург і есеїст ("Березневі іди", "Міст короля Людовіка Святого", "Кабала"). Лауреат Пулітцерівської премії 1937 і 1943 рр.

1929 – Джеймс Ласт, німецький композитор, аранжувальник і диригент, засновник відомого естрадного оркестру (1964).

1932 Карен Демірчян, вірменський політичний і державний діяч. Перший секретар ЦК Компартії республіки у 19741988 рр. Був членом ЦК КПРС, засновником і головою Народної партії. З червня 1999 р. – спікер парламенту Вірменії. Загинув у жовтні 1999 р. внаслідок теракту в парламенті. Національний герой Вірменії.

1940 Валерій Рубінчик, радянський кінорежисер ("Дике полювання короля Стаха", "Комедія про Лісістрату").

1954 – Олександр Кузьмук, український політик, генерал армії (1998). Народний депутат України IV ("За ЄдУ!") і VI (Партія регіонів) скликань.  19951996 рр. командувач Національної гвардії України. 19962001, 20042005 рр. міністр оборони, 20052007 віце-прем'єр-міністр України. 1995-1996 – командувач Національної гвардії України. 1996-2001, 2004-2005 міністр оборони, 20052007  віце-прем'єр-міністр України.

1959 – Олександр Васильович Разумков, український економіст і політолог. Зробив чимало не тільки для розвитку українсько-російських взаємин, але й для укріплення української державності. Яку б посаду не займав цей талановитий політик – керівника групи помічників і референтів Президента України чи заступника секретаря РНБОУ (його остання посада) – він завжди був прикладом людини з активною громадянською позицією. У політичних колах він відомий також як засновник Українського центру економічних і політичних досліджень у Києві, що носить нині його ім’я. На жаль, доля відмірила йому лише 40 років життя.

1968 – Валерія (Алла Перфілова), російська поп-співачка ("Таю", "Обручальная", "Ты где-то там", "Рига-Москва", "Расставание", "Ты грустишь"…).

1969 – Сергій Рахманін, український журналіст, редактор відділу політики газети "Дзеркало тижня".

1975 Вікторія Адамс-Бекхем, британська поп-виконавиця, колишня вокалістка групи "Спайс гьорлз".

Источник:  ВЕМ
Ссылка:  http://www.experts.in.ua/

Возврат к списку




Дайджест по разделам
АПК (94) 
Демография (267) 
День в истории (359) 
Здравохранение (1153) 
Книжный мир (31) 
Культура (1392) 
Лица эпохи (863) 
Наука и технологии (947) 
Образование (1610) 
Общество (2630) 
Политика (6033) 
Право (529) 
Социология (167) 
Экология (408) 
Экономика (4765) 
Энергетика (695) 

Загрузка...

НОВОСТИ

Найприбутковішими професіями в Україні є авіатор, економіст та шахтар
Просмотров: 2

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Експерти
Клімат на планеті необоротно зміниться уже через 8 років
Просмотров: 5

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua