На главную страницу
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу








Продвижение неизбежно

Цей день в історії - події та люди. 11 липня

Версия для печати Версия для печати

11.07.2011 08:17:05 |  

Свято

Всесвітній день народонаселення (1989). Відзначається з ініціативи Програми розвитку ООН з метою привернення уваги світового співтовариства до проблем демографічного розвитку. За оцінками ООН, у 2050 р. чисельність населення Землі складе від 7,9 до 10,9 млрд. людей.

У Монголії – День народної революції і національне свято "Наадам" (1921).

У Бельгії – Свято нідерландської єдності у Фландрії.

11-12 липня Мусульманське свято Лейлят аль-Бараа. Ніч творіння. Час очищення від гріхів.

Православні: Герман, Іван, Кир, Павло, Сергій.
Католицькі: Ольга, Пелагея, Венедикт. 

Події дня

1776 – капітан Кук відплив з Плімута на "Resolution" у супроводі "Discovery" в свою останню експедицію.

1804 – відбулася найвідоміша дуель в історії США. В дуелі зійшлися давні політичні супротивники – віце-президент країни Аарон Берр і колишній секретар Джорджа Вашингтона, перший міністр фінансів США Александр Гамільтон. Гамільтон був смертельно поранений і помер наступного дня.

1897 – зафіксована перша спроба дослідження Арктики за допомогою аеростата. Соломон Андре із двома товаришами піднявся в небо з данського острова Шпіцберген. Їх аеростат обсягом 4531 куб. м був оснащений вітрилом, яке кріпилося до складної систему тросів. Про подальшу долю дослідників не було відомо до 6 серпня 1930 р., коли їхні тіла знайшли на Білому острові (Земля Франца-Йосифа).

1925 – у Львові засновано Українське національно-демократичне об'єднання (УНДО).

1933 – в Женеві було ухвалено міжнародну конвенцію з контролю за наркотиками.

1940 – Румунію виключено з Ліги Націй за співпрацю з фашистами.

1941 – почалася героїчна оборона Києва. 19 вересня німецькі війська, розгромивши в 45-денних боях частини Червоної армії, вступили в місто. Запеклі і тривалі бої під Києвом, як і оборона інших міст, змусили гітлерівське командування змінити ретельно продумані плани війни. В боях на підступах до Києва влітку 1941 роки були розгромлені 10 добірних дивізій фашистської Німеччини, було знищено понад 100 тисяч солдатів і офіцерів, близько 200 літаків і сотні танків. У Києві окупанти встановили режим кривавого терору. 778 днів перебувало місто під окупацією. Збитки, завдані фашистами комунальному господарству і промисловості міста, обчислювалися сумою в 10 млрд. рублів. 6 листопада 1943 року Київ був звільнений військами 1-го Українського фронту.

Цього ж дня в 1941 році почалася оборона Ленінграда, яка продовжувалася до 9 серпня 1944 року. В липні-вересні 1941 війська німецької групи армій "Північ", маючи перевагу в силах, подолали опір радянських військ і вийшли до околиць Ленінграда і Ладозького озера, відрізавши місто від тилу країни. Під час 900-денної блокади війська Ленінградського фронту, сили Балтійського флоту і Ладозької військової флотилії відбили всі атаки ворога. Населення Ленінграду, попри варварські бомбардування, голод і холод, активно допомагало фронту. Постачання міста і військ вдалося налагодити по "Дорозі життя" (через Ладозьке озеро). В січні 1943 блокаду була прорвано на вузькій ділянці уздовж південного берега Ладозького озера. 14 січня 1944 війська Ленінградського, Волховського і 2-го Прибалтійського фронтів перейшли в наступ (27.1 було остаточно ліквідовано блокаду) і до 1944 березня відкинули противника на 220-280 км від Ленінграда. В червні-серпні 1944 в ході Виборзької і Свирсько-Петрозаводської операції були розбиті фінські війська і знято загрозу Ленінграду з півночі.

1944 – було засновано Українську Головну Визвольну Раду – політичний провід УПА. Метою організаторів було створення ширшої суспільно-політичної бази для боротьби збройного підпілля проти німців і більшовиків та притягнення до неї кадрів з-поза ОУН, хоч остання залишалася організаційною й ідеологічною базою УГВР.

1960 – на Сталінському (нині Донецькому) металургійному заводі було здано в експлуатацію найбільшу світі установку безперервного розливу сталі.

1960 – в Чехословаччині оголошено про перемогу соціалізму, країна була перейменована в Чехословацьку Соціалістичну Республіку.

1970 – відкрили перший тунель під Піренеями, що поєднав Францію (Арагно) й Іспанію (Б'єлса).

1971 – в Піттсбургу здійснено першу постановку рок-опери "Ісус Хрістос - суперзірка".

1975 – в Північно-західному Китаї знайдено масове поховання 6 тисяч стародавніх статуй воїнів.

1985 – в журналі "Плейбой" опубліковані фотографії оголеної поп-зірки Мадонни.

1989 – Рада керівників Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) рекомендувала відзначати 11 липня як Всесвітній день народонаселення. Ведучи відлік з 11 липня 1987 року, коли чисельність населення у світі перевищила 5 мільярдів осіб, цей День має на меті посилити увагу на невідкладності і важливості питань народонаселення, зокрема в контексті планів і програм загального розвитку і необхідності пошуку рішень цих питань. У 2000 році чисельність населення Землі становила 6.06 мільярда осіб і буде продовжувати зростати більш ніж на 78 мільйонів осіб на рік. За оцінками Організації Об'єднаних Націй, у 2050 році чисельність населення Землі становитиме від 7,3 мільярда до 10,7 мільярда осіб, причому найвірогіднішим прогнозом є 8,9 мільярда осіб.

1995 – США і В'єтнам відновили повні дипломатичні відносини.

2001 – провідна компанія з виробництва миттєвої фотографії – американський концерн "Полароїд" – оголосив про своє банкрутство. Борг мільярдну на суму утворився через неможливість конкурування з цифровим фото.

Цього дня народилися:

1561 – Луїс де Гонгора-і-Аргонте (помер 1627), іспанський поет, творець аристократичної поетичної школи в іспаномовних літературах (гонгоризм). Перша збірка "Твори у віршах іспанського Гомера" вийшла у рік смерті поета. Повне зібрання поезій опубліковане у 1633-1634 рр. Творчість Гонгори-і-Арготе умовно поділяється на два періоди: до 1610 р. переважав так званий ясний стиль (писав головним чином романси в народному дусі, сонети, сатиричні поезії, спрямовані проти негативних явищ дійсності); після 1610 р. домінуючим стає так званий темний стиль, що відбив песимістичні погляди на життя, прагнення створити поезію для обраних (поеми "Поліфем", "Усамітнення"). Поет удається до ускладнення синтаксису, до химерних метафор та перифраз.

1836 – Карлус Антоніу Гоміс (Гомес; помер 1896), бразильський композитор, основоположник бразильської національної опери. В 1860 р. заснував театр "Національна опера". Серед творів: опера-балет "Гуарані", опери "Ніч у замку", "Сальватор Роза", музичні комедії "На Місяці", "Електричний телеграф", меси, хори та ін. Автор гімну "Хай живе Бразилія!".

1874 – Сергій Коненков (помер 1971), знаменитий скульптор. Серед його скульптур пам'ятники Пушкіну, Шаляпіну, Достоєвському, Єсеніну та ін.. ("Визволена людина", "Стрибог", "Робітник-бойовик").

1876 – Макс Жакоб (помер 1944), французький поет, письменник, художник, близький до сюрреалізму. Автор книг "Святий Маторель", "Виправдання Тартюфа", що складаються з віршів і прози, характерною рисою яких є переплетення фантастичного гротеску і реальності. В юності зблизився з сюрреалістами, товаришував з Пікассо і Аполлінером. Надрукував декілька книжок для дітей ("Історія короля Кабула І", "Сонячний велетень"), а потім зовсім несподівано опублікував позначену впливом бретонського фольклору збірку "Берег" (1911). Творчість Жакоба є надзвичайно різноманітною за жанрами і невід’ємною від його особистості: єврей, безбожник і містифікатор, у 1915 несподівано прийняв католицтво, ексцентричний веселун, майже чверть століття прожив відлюдником у монастирі Сент-Бенуа-сюр-Луар, він був автором "Бурлескних і містичних творів…" і благочестивих "Релігійних роздумів" (видані 1948), каламбурного "Ріжка з гральними кістками" і серйозного "Астрологічного свічада". Арештований гестапівцями в тому ж таки монастирі Сент-Бенуа-сюр-Луар, загинув 1944 р. в концтаборі Дрансі.

1910 – Сергій Миколайович Вернов (помер 1982), фізик, творець школи фізики космічних променів, академік АН СРСР, лауреат Ленінської премії (1960) і Державної премії СРСР (1949).

1916 – Олександр Михайлович Прохоров (помер 2002), російський фізик, один з засновників квантової електроніки, лазерної техніки і технології, академік РАН (1966), лауреат Нобелівської премії (1964; спільно з Басовим і Таунсом). Автор праць в галузі теорії коливань, радіоспектроскопії та квантової електроніки, головний редактор останнього видання Великої Радянської Енциклопедії.

1931 – Веніамін Миколайович Мальцев (помер 1986), російський письменник в Україні. Працював у комбінаті "Донбас-антрацит". Автор збірок оповідань і нарисів "Рідна земля", "Якщо вірити", повістей та оповідань "Підземні грози", "Пора косовиць", збірки оповідань "Давня любов". Основні теми – життя шахтарів, ставлення до праці, моральний клімат колективу.

1934 – Джорджіо Армані, італійський модельєр. Сьогодні імперія Армані включає в себе десятки фабрик з виробництва одягу, сотні бутиків в різних країнах світу, заводи з виготовлення парфумів, аксесуарів для дому, а також меблеві фабрики. Особисті накопичення модельєра, за станом на березень 2009 року, оцінювалися в 2,8 млрд. доларів.(при тому, що понад 2 млрд. доларів Армані втратив в 2008 році через різке зниження рівня продажів продукції його корпорації в зв'язку зі світовою фінансовою кризою).

1935 – Костянтин Єршов, український та російський актор, режисер. Був актором Театру російської драми ім. Лесі Українки. Як актор: "За двома зайцями" (Пляшка), "Веселі Жабокричі" (Герасим), "Вечір на Івана Купала"(піп). Як режисер: "Вій", "Людина, якій щастило"; сценарист: "Звинувачується весілля" та інші.

1958 – Уго Санчес, мексиканський футболіст, нападник. Кращий гравець Центральної та Північної Америки XX століття. Входить у ФІФА 100. Є володарем "Золотої бутси" 1990 року. Займає друге місце за загальною результативності в матчах чемпіонату Іспанії. В даний час - тренер. Відомий насамперед за виступами в УНАМ і мадридському "Реалі" (1985-1992 роки). Грав також в "Атлетико" і "Райо Вальєкано" в Іспанії, у клубах Мексики та США. Надалі – тренер.

Источник:  ВЕМ
Ссылка:  http://www.experts.in.ua/

Возврат к списку




Дайджест по разделам
АПК (42) 
Демография (211) 
День в истории (234) 
Здравохранение (977) 
Культура (1252) 
Лица эпохи (768) 
Наука и технологии (799) 
Образование (1388) 
Общество (1803) 
Политика (5178) 
Право (319) 
Социология (82) 
Экология (350) 
Экономика (3650) 
Энергетика (485) 
НОВОСТИ

Краснодарський суд видав Романа Ландика Україні
Просмотров:

АНОНСЫ

14 липня 2011 р. відбудеться урочисте відкриття 67-го Всесвітнього молодіжного есперанто-конгресу
Просмотров: 47

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Ігор Жданов
Масових акцій протесту через пенсійну реформу не буде
Просмотров: 8

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua