На главную страницу
Рус Укр
Перша фабрика думок
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

Аналитические статьи
Прогнозы экспертов
Юридические консультации
Консультации экспертов
Библиотека экспертов

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Курсы валют

База знаний / Аналитика

Звернення до експертів з приводу залучення України до боротьби з лікарняними інфекціями

Версия для печати Версия для печати

09.10.2007 09:47:44 | Віктор Сердюк 

Всеукраїнська Рада Захисту Прав та Безпеки Пацієнтів

Звернення до експертів з приводу залучення України до боротьби з лікарняними інфекціями

Присвячене

Другій Всеукраїнській науково-практичній конференції з міжнародною участю «ВНУТРІШНЬОЛІКАРНЯНІ ІНФЕКЦІЇ – ПРОБЛЕМИ ЕПІДЕМІОЛОГІЇ, КЛІНІКИ, ДІАГНОСТИКИ, ЛІКУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКИ», 23-25 жовтня 2007 року м. Харків

Всеукраїнська Рада Захисту Прав та Безпеки Пацієнтів підтримує проведення Конференції та ідею поширення обізнаності пацієнтів та медичних працівників, представників органів влади щодо проблеми лікарняного інфікування.

Поширення лікарняного інфікування в Україні, як і інших інфекційних захворювань, безпосередньо впливає на якість, тривалість життя українських громадян, та добробут нашою країни загалом.

Проблема поширення внутрішньолікарняної інфекції, не є новою для України. Всеукраїнська Рада з 2005 року долучилася до програми Всесвітнього Альянсу з безпеки пацієнтів (ВООЗ) «Чиста медицина – безпечна медицина», яка орієнтована на контроль за лікарняним інфікуванням.

Всеукраїнська Рада Захисту Прав та Безпеки Пацієнтів є неурядовою неприбутковою організацією, яка діє з 2003 року в трьох основних напрямках: правовий захист пацієнтів, безпека пацієнтів, паліативна допомога і є єдиною і унікальною в своєму роді в Україні. Ми намагаємося почути голоси пацієнтів, які відчули медичну шкоду на собі, та використати їхню мудрість та досвід з метою створення системи охорони здоров’я, зорієнтованої на пацієнтів. Наша організація була заснована саме пацієнтами-лідерами, які відчули на власному досвіді наслідки медичної шкоди, та знають, що необхідно робити з існуючою ситуацією в системі охорони здоров’я України.

Залучення пацієнтів до роботи щодо змін в охороні громадського здоров’я проходить через створення Всеукраїнського руху пацієнтів-лідерів: «Пацієнти за безпеку пацієнтів». Пацієнти - лідери з України є активними учасниками Всесвітнього руху пацієнтів лідерів Всесвітнього альянсу за безпеку пацієнтів (ВООЗ), та окремого напрямку в роботі нашої організації – Безпеки пацієнтів. Цей напрямок включає ряд заходів, в тому числі інформаційні компанії щодо впровадження кроків до безпечної медицини в Україні у тісній співпраці зі Всесвітнім альянсом за безпеку пацієнтів, Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародним Альянсом пацієнтських організацій, іншими організаціями.

Необхідно відзначити, що в рамках співпраці зі Всесвітнім альянсом за безпеку пацієнтів планується вивести роботу з безпеки пацієнтів в Україні на міжнародний рівень та залучитися до міжнародної роботи в цій сфері за усіма напрямками.

В Україні планується безпосередньо розпочати впровадження програм із залучення пацієнтів-лідерів до Глобального виклику безпеки пацієнтів: «Чиста медицина – безпечніша медицина». Це необхідно задля максимального відображення інтересів пацієнтів, як центральних фігурантів охорони здоров’я.

Заснування Всесвітнього альянсу за безпеку пацієнтів та підписання відповідної Лондонської декларації 29 березня 2006 року в тому числі і представниками України, поклало початок діалогу ВООЗ та пацієнтів-лідерів з усвідомлення накопичених даних щодо небажаних наслідків в медицині. пов’язаних з інфікуванням під час перебування в медичних закладах.

Достовірних даних щодо поширеності внутрішньо лікарняного інфікування в Україні не існує, але за експертними оцінками в країнах з перехідною економікою лише ризик отримання інфекції в лікарні становить близько 25%, тобто за підсумками звернення до стаціонару, інфікованою виявиться кожна четверта людина.

Доступне знання про безпеку пацієнтів, з приводу інфікування в медичному заклад, важлива частина міжнародної програми, яка впроваджується в багатьох країнах задля збору інформації про безпеку пацієнтів та створення всесвітнього звіту з цього напрямку.

Перші кроки із залучення Пацієнтів-лідерів до роботи по забезпеченню прав та безпеки пацієнтів було здійснено під егідою Ради захисту прав та безпеки пацієнтів в грудні 2006 року, коли в МОЗ України було презентовано ініціативу зі створення Національної мережі «Пацієнти за безпеку пацієнтів» та програму «Чиста медицина - безпечна медицина».

За ініціативи Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів створено Національну Мережу пацієнтів-лідерів та Експертну групу з підтримки впровадження програми «Пацієнти за безпеку пацієнтів» в Україні. На засіданні Експертної групи 21 травня 2007 року, яке відбулося на базі Інституту епідеміології та інфекційного контролю ім. Громашевського, серед інших важливих питань щодо залучення пацієнтів до роботи лікувальних закладів, державних органів та їх співпраці з неурядовими організаціями, обговорювалося питання внутрішньолікарняних інфекцій, вірусних гепатитів та можливість створення ресурсного центру на базі Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського, щодо впровадження програми «Чиста медицина – безпечна медицина» в Україні.

З 01 по 03 червня 2007 року відбувся семінар за участю пацієнтів-лідерів, на якому обговорювалися практичні питання функціонування Мережі. Також на семінарі відбулися дискусії щодо документів, які підготувала Експертна група під головуванням директора Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського АМН України, проф., д. м. н. Марієвського В.Ф., серед цих документів є Проект Заяви про підтримку ініціативи щодо контролю лікарняних інфекцій. Пацієнти – лідери підтримали Заяву та зобов’язалися адвокатувати залучення до неї держави Україна.

Подібну Заяву підписали міністри охорони здоров’я більш ніж 50 країн світу. Наше завдання максимально адвокатувати приєднання України до когорти цих країн, де принципи чистої медицини є першочерговими в політиці охорони громадського здоров’я.

Зараз ми маємо конкретні пропозиції до Міністерства охорони здоров'я України, які безпосередньо вплинуть на зменшення поширеності інфікування в медичних закладах.

Дотримання принципів, проголошених в Заяві, збереже життя сотень тисяч громадян України, які хворіють або можуть інфікуватися вірусними гепатитами.

Ми закликаємо експертну спільноту в Україні долучитися до нашої діяльності з інформування пацієнтів щодо лікарняного інфікування та всіляко сприяти заходам по їх контролю. З уважністю чекаємо на Ваші зауваження щодо проблеми залучення України до боротьби з внутрішньолікарняними інфекціями.

Першим кроком має бути підписання Міністром Охорони здоров’я нижче наведеного проекту відповідної Заяви.

Заява
про підтримку ініціативи щодо контролю лікарняних інфекцій

Від імені Міністерства охорони здоров’я України, визнаючи значний тягар захворювань та економічних наслідків, що зумовлені внутрішньолікарняними інфекціями, та їхній вплив на пацієнтів та систему охорони здоров’я в Україні та усьому світі, беручи до уваги, що більшість цих інфекцій можна попередити та вилікувати, застосовуючи профілактичні заходи та сучасні технології, позитивно оцінюючи стрімку динаміку розвитку ініціатив та діяльності глобальної програми за безпеку пацієнтів, що впроваджується під егідою Всесвітнього альянсу ВООЗ за безпеку пацієнтів, щодо скорочення випадків внутрішньолікарняних інфекцій на глобальному рівні, наголошуючи, що зараз існує можливість зменшити кількість випадків внутрішньолікарняних інфекцій в Україні,

Я приймаю рішення впроваджувати низку заходів, з метою зменшити кількість випадків внутрішньолікарняних інфекцій, зокрема:

  • визнання важливості профілактики внутрішньолікарняних інфекцій;
  • підготовка, проведення та підтримка заходів на національному та регіональному рівнях стосовно суворого дотримання гігієни рук серед медичних працівників;
  • забезпечення подання та реєстрація достовірної інформації щодо випадків внутрішньолікарняних інфекцій з метою впровадження ефективного моніторингу;
  • обмін досвідом та даними епіднагляду із Всесвітнім альянсом ВООЗ за безпеку пацієнтів;
  • впровадження стратегій та стандартів ВООЗ щодо боротьби з внутрішньолікарняними інфекціями, зокрема, гігієни рук серед медичних працівників, безпеки крові, безпеки ін’єкцій та імунізації, безпеки клінічних процедур та безпеки води, дотримання санітарії та утилізації відходів.

Я приймаю рішення проводити роботу з фахівцями та асоціаціями в галузі охорони здоров’я України з метою:

  • сприяння впровадженню найвищих стандартів стосовно практики і поведінки з метою зменшення ризику виникнення внутрішньолікарняних інфекцій;
  • зміцнення та підтримки співробітництва з науково-дослідними та навчальними закладами, освітніми центрами, лікувально-профілактичними та медико-санітарними інституціями інших країн-членів ВООЗ щодо всебічного використання спільного досвіду в галузі внутрішньолікарняних інфекцій;
  • забезпечення підтримки з боку керівників охорони здоров’я та посадових осіб щодо розробки та впровадження відповідної нормативно-правової бази з метою підвищення ефективності заходів боротьби з внутрішньолікарняними інфекціями.

Міністр охорони здоров’я України _____________________

м. Київ, «___»______ 2007 р.

Заява буде презентована перед фахівцями на Другій Всеукраїнській науково-практичній конференції з міжнародною участю «ВНУТРІШНЬОЛІКАРНЯНІ ІНФЕКЦІЇ – ПРОБЛЕМИ ЕПІДЕМІОЛОГІЇ, КЛІНІКИ, ДІАГНОСТИКИ, ЛІКУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКИ», яка відбудеться в 23-25 жовтня 2007 року в м. Харків.

Маємо надію, що схвалення Заяви експертною українською спільнотою стане дієвою підтримкою Конференції, як конкретного кроку з поширення інформації та покращення обізнаності щодо проблеми лікарняних інфекцій.

З повагою,
віце-президент Віктор Сердюк

Возврат к списку

  средний балл: 4.5 (голосов: 8)

1 2 3 4 5  

Комментарии пользователей

Александр Бабушкин, 09.10.2007 15:09:33 Цитировать Имя

Я не понял, а разве в институте не учат нынешних рвачей, чтобы они руки мыли перед операцией, согласно стандартам ВООЗ?


Андрей Набоков, 09.10.2007 18:00:56 Цитировать Имя

Там дела хуже. Мир захлестывает эпидемия внутрибольничных инфекций. Появились специальные внутрибольничные штаммы, которые хохочут при виде наших антибиотиков... Особенно это свирепствует в бедных странах, где распространены общие палаты. Я так думаю, что на западе скоро перейдут на боксовый режим во всех госпиталях...


Александр Бабушкин, 09.10.2007 18:26:13 Цитировать Имя

Приветствую Вас, уважаемый Андрей, на Экспертах. Надеюсь Вас уже аккредитировали экспертом ВЭС?
Думаю, что причиной возникновения этих страшных внутрибольничных инфекций является бесконтрольная продажа антибиотиков в аптеках и их назначение врачами по поводу и без повода.


Василь Федорчук, 10.10.2007 10:09:48 Цитировать Имя

Рух пацієнтів ,безперечно, потрібен!Але механізм "контролю" за лікарняними інфекціями напевно буде дилетанським?!

Існують сили і засоби, що тримають руку на "пульсі" ціеї проблеми: провітрювання лікарень,моніторинг СЕС, генеральні уборки кожної п'ятниці,кварцування і т.д.(хіба комусь невідомі контрольні змиви з рук???).

А чому б не зосередитись на інших показниках:примусова вентиляція, наявність ПОСТІЙНА гарячої і холодної води?!За 25 років перебування у медицині мені тільки двічі (мав щастя)бути при гарячій воді:ЦРЛ в смт Поліське Київської області і лікарні транспортників Москви.

Лікарняні інфекції--явище біологічне, як глисти у кошеняти чи блохи у песика,і тут тільки постійні профілактичні міри !!!

*Мої вітання Андрію Набокову!На цьому сайті Ваше пане Доктор!



Перейти к обсуждению на форуме >>


Ваше имя:  
Ваш E-Mail:  
Введите Ваше сообщение

Смайлики
Широкая улыбка  Идея  Вопрос 
Восклицание  Шутливо  Со злостью 
Очень грустно  Смущенно  Поцелуй 
Здорово  Удивленно  Печально 
С улыбкой  Скептически 

Закрыть все теги
Открытые тэги:    

Для того чтобы вставить цитату с этой страницы, выделите её и нажмите на ссылку "Цитировать".
 Вы хотите разрешить смайлики в этом сообщении?

Защита от автоматических сообщений:
Символы на картинке: 
Защита от автоматических сообщений



Статьи по разделам
Видатні особистості (29) 
Демографія (3) 
Екологія (4) 
Економіка (123) 
Енергетика (4) 
Культура (88) 
Молодіжна політика (2) 
Наукові дослідження (20) 
Освіта (113) 
Охорона здоров'я (75) 
Політика та суспільство (305) 

ПОДПИСКА
Параметры подписки

ЭКСПЕРТЫ ВЭС
Винославська Олена Василівна

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Олександр Жолудь
Чи поверне Росія Україні газ?
Просмотров: 16

БИБЛИОТЕКА

Придністровський дайджест № 53

Всеукраинская экспертная сеть
Разработано в «ЦИРТ»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Центр интеллектуальных ресурсов и технологий. © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua