На главную страницу
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу





Медики заговорили про завершення ери антибіотиків

Версия для печати Версия для печати

23.01.2017 10:32:15 |  
Після смерті пацієнтки у Сполучених Штатах від звичайної бактерії у світі знову заговорили про стійкі мікроорганізми, а також ефективності застосування антибіотиків у лікуванні. Зі стійкими до препаратів мікроорганізмами стикаються і в Україні.

До столичного центру терапії сепсису з усієї країни привозять людей, які не реагують на антибіотики. Керівник медичного закладу наголошує, що лікарі та пацієнти самі провокують ситуації звикання до важких препаратів – мікроби до них адаптуються і стають сильнішими. 

"Призначати антибіотики треба там, де потрібно. І не потрібно призначати антибіотики, як часто зараз в хірургії, наприклад, профілактично – як би чого не вийшло", - каже директор Українського центру інтенсивної терапії сепсису Леонід Харченко.

У світі знову заговорили про стійкі мікроорганізми через смерть пацієнтки у Сполучених Штатах. Там літня жінка померла від звичайної бактерії. Не допоміг жоден з відомих антибіотиків. Чи загрожує людству нова невідома пошесть, від якої поки що немає ліків, з'ясовувала журналістка ТСН.

Мікробіолог Лілія Авдєєва пояснює, що неправильне використання антибіотиків змушує бактерії захищатися. 

"В еволюційному плані мікроорганізми значно старші за людину. І в еволюційному розвитку вони набули багато факторів, котрі допомагають їм адаптуватися до зовнішніх упливів", - каже завідувач відділу інституту мікробіології та вірусології. Щороку у світі використовують близько 300 тисяч тонн антибіотиків, і в більшості випадків без них цілком можна було обійтися. Від стійких штамів помирають десятки тисяч людей щороку. 

"Зараз стоїть питання вкорінення цих бактерій. Чи це станеться – ми не знаємо. Експерти наполягають на тому, що ми на порозі постантибіотичної ери. Тим більше, вже протягом більш ніж 25 років немає жодного нового класу антибіотиків", - каже завідувач кафедри інфекційних хвороб національного медуніверситету Ольга Голубовська.

Коли у світі усвідомили загрозу, розвинуті країни почали створювати програми з протидії їй. У Німеччині це зробили 2008 року, і нині там найнижчий рівень використання антибіотиків у Європі. 

"Порівняно невисокій рівень прийому антибіотиків в Німеччині легко пояснити тим, що їх тут можна отримати тільки по рецепту. В будь-якому разі між пацієнтом і ліками є медик, який, бажано, зможе пояснити, що можна ще обійтися без антибіотиків", - пояснює речниця Інституту Роберта Коха Сюзанне Глазмахер.

В Україні саме розробляють план зменшення вживання антибіотиків. На перехідний період ввели рекомендації для лікарів. Надалі – будуть ініціювати зміни закону. "Заборона безконтрольного відпуску антибіотиків. Введення в кожну лікарню спеціаліста з фармакологічного менеджменту. Дуже важливий момент – це актуалізація існуючих клінічних протоколів", - пояснює ген директор центру громадського здоров'я Наталія Нізова. 
Источник:  ТСН
Ссылка:  https://tsn.ua/

Возврат к списку




АНОНСЫ


Загрузка...


ДАЙДЖЕСТ СМИ
Юлія Курнішова
Що несе світові ера Дональда Трампа?
Просмотров: 529

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине

Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua