На главную страницу
117 полотен великого голландца
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Объявления Луганска


Щастя і нещастя можуть ставати епідеміями

Версия для печати Версия для печати

21.07.2010 11:21:31 |  

Фремінгемське кардіологічне дослідження - дуже специфічний дослідницький проект: починаючи з 1948 року значна частина жителів невеликого міста в Массачусетсі (США) надає дослідникам інформацію про свій спосіб життя. Даними користуються не лише кардіологи і навіть не лише медики, але й представники суміжних дисциплін аж до соціології та психології.

Здоровий глузд підказує: емоційні стани, звички, патерни поведінки, очікування можуть передаватися від людини до людини. Користуючись фремінгемськими даними, різні дослідники вже з'ясували, що повнота, самота, куріння і навіть розлучення "заразливі". Дослідження "Емоції як інфекційні хвороби у великих соціальних мережах", проведене міждисциплінарною групою з Гарвардського університету (Елісон Хилл, Девід Ренд, Мартін Новак і Ніколас Крістакіс), йде трохи далі.

Як з'ясовується, характер передачі таких базових емоційних станів, як щастя і нещастя, в людських співтовариствах вражаюче нагадує поширення інфекційних хвороб. Довкола щасливих і нещасних утворюються відповідні кластери (щільні, локалізовані групи) з соціальних контактів. Цікаво, що нещастя більш заразливе: кожен щасливий друг мешканця Фремінгема підвищував його шанс стати щасливим на 11%; кожен нещасний збільшував вірогідність стати нещасним удвічі.

Поширення щастя і нещастя має ще одну ключову схожість з інфекційною епідемією: якщо збільшення щасливих/нещасливих контактів людини збільшує вірогідність перейняти відповідний стан ("заразитися"), то час перебування в щасті/нещасті (власне "хвороба") від зовнішніх чинників не залежить.

Вчені мають намір продовжити збір і аналіз інформації про поширення емоційних станів у соціальних співтовариствах; проте вже зроблений один практичний висновок величезного значення. "Не уникайте нещасних знайомих. Робіть їх щасливими", - говорить Девід Ренд.

Источник:  Освітній портал
Ссылка:  http://www.osvita.org.ua/

Возврат к списку




АНОНСЫ
ДАЙДЖЕСТ СМИ
Едуард Щербенко
Генерація Майдану. Загальнонаціональний рух і пакт еліт
Просмотров: 46

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине

Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua