На главную страницу
117 полотен великого голландца
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Объявления Луганска


Астрономи знайшли планету-комету

Версия для печати Версия для печати

21.07.2010 11:30:54 |  

Астрономи виявили планету-комету - незвичайний об'єкт, маса якого порівнянна з масою Юпітера, з довгим хвостом з газів. Результати своїх спостережень вчені опублікували в журналі The Astrophysical Journal. Коротко робота описана в прес-релізі на сайті NASA.

За допомогою спектрометра COS (Cosmic Origins Spectrograph), встановленого на телескопі "Хаббл", фахівці Колорадського університету в Боулдері (США) спостерігали зірку HD 209458, віддалену від Землі на відстань 153 світлових років, і планету HD 209458b, що обертається довкола неї, яка здійснює один оберт довкола світила за 3,5 дні.

Через надзвичайно маленьку відстань до зірки HD 209458b поступово випаровується під впливом тепла і зоряного вітру. Вчені зробили такий висновок, виявивши у планети довгий газовий шлейф. Аналіз показав, що в шлейфі присутні як легкі, так і важкі елементи. Це означає, що зірка нагріває і змушує випаровуватися всю атмосферу планети (важкі елементи "провалюються" в центр планет).

За оцінками астрономів, зірка повністю знищить HD 209458b через трильйон років. Для порівняння, вік Всесвіту складає близько 13,7 мільярдів років. Іншими словами, руйнування планети під впливом випромінювання зірки неможливе.

Нещодавно інший колектив вчених запропонував механізм, який може захищати потенційно населені планети, що обертаються на близькій відстані від своїх зірок, від випромінювання світил. На думку вчених, "атаки" зірок повинні підсилювати синтез в атмосфері планет озону - газу, що захищає живі організми від згубного для них жорсткого ультрафіолету.

Источник:  Освітній портал
Ссылка:  http://www.osvita.org.ua/

Возврат к списку




АНОНСЫ
ДАЙДЖЕСТ СМИ
Едуард Щербенко
Генерація Майдану. Загальнонаціональний рух і пакт еліт
Просмотров: 46

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине

Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua