На главную страницу
117 полотен великого голландца
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Объявления Луганска


Міжнародний суд ООН визнав незалежність Косова

Версия для печати Версия для печати

22.07.2010 17:10:57 |  

Міжнародний суд ООН у Гаазі дійшов висновку, що декларація про незалежність Косова, оголошена 17 лютого 2008 року, не порушує загального міжнародного права, таким чином підтвердивши незалежність краю від Сербії.

Про це заявив голова Міжнародного суду ООН Хісасі Овада (Японія). Овада зачитав консультативний висновок в ході відкритого засідання у Великому залі правосуддя в Палаці миру в Гаазі. Представники понад 40 держав були присутні під час проголошення вердикту.

На відміну від рішень Міжнародного суду ООН, його консультативні висновки не мають обов'язкової сили, проте вони можуть спричинити політичні наслідки.

Рішення про звернення за висновком до Міжнародного суду прийняла за ініціативою Сербії Генеральна Асамблея ООН 8 жовтня 2008 року. Тоді за таке рішення проголосували 77 делегацій, 6 країн висловилися проти і 74 держави утрималися. Міжнародний суд приступив до розгляду цього запиту 10 жовтня 2008 року.

Двотижневі слухання з питання легітимності одностороннього проголошення незалежності Косова відбулися в Міжнародному суді в грудні 2009 року. Не рахуючи представників Сербії та самопроголошеної держави Косова, яких у документах Міжнародного суду іменують "авторами односторонньої декларації про незалежність", на слуханнях виступили делегації 27 країн.

Нагадаємо, 12 країн визнали косовську декларацію такою, що суперечить міжнародному праву. Це Росія, Іспанія, Китай, Кіпр, Аргентина, Румунія, Азербайджан, Білорусь, Болівія, Бразилія, Венесуела та В'єтнам.

Представники цих країн зазначили, що, згідно з міжнародним правом, Косово не має права на самовизначення, оскільки завжди було територією у складі Сербії, а не окремої республікою або колонією.

Албанська влада Косова 17 лютого 2008 року в односторонньому порядку за підтримки США і низки країн ЄС проголосила незалежність від Сербії. Незалежність країни визнали до сьогоднішнього дня 69 країн.

Источник:  ТСН
Ссылка:  http://tsn.ua/

Возврат к списку




АНОНСЫ
ДАЙДЖЕСТ СМИ
Едуард Щербенко
Генерація Майдану. Загальнонаціональний рух і пакт еліт
Просмотров: 46

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине

Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua