На главную страницу
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу






Росія передала Україні архіви зовнішньої політики Російської імперії

Версия для печати Версия для печати

24.08.2010 07:41:37 |  

Російське Посольство передало Україні копії документів XVIII ст. з Архіву зовнішньої політики Російської імперії, присвячені заснуванню Нової Сербії та фортеці Святої Єлизавети.

Про це повідомила прес-служба Кіровоградської облдержадміністрації.

Урочиста церемонія передачі копій документів відбулася у державному архіві Кіровоградської області. Участь у події взяли виконуючий обов’язки першого заступника голови облдержадміністрації Олександр Саінсус та тимчасово повірений у справах Російської Федерації в Україні Всеволод Лоскутов.

О. Саінсус подякував В. Лоскутову за унікальну можливість збагатити фонди державного архіву Кіровоградської області рідкісними документами, які висвітлюють маловідомі сторінки спільної української та російської історії, події, які відбувалися на території нашого краю у середині XVIII століття. «Дана подія черговий раз засвідчує, що між нашими країнами та народами сформувалися дружні, партнерські взаємовідносини. І це зрозуміло, адже протягом багатьох століть наші народи єднала спільна історія, культура та традиції», – зазначив О. Саінсус.

Тимчасово повірений у справах Російської Федерації в Україні Всеволод Лоскутов, який спілкувався з учасниками церемонії українською мовою, наголосив, що передача до державного архіву Кіровоградської області 238 унікальних документів, які є спільним надбанням українського та російського народів, є лише першим кроком у позитивному співробітництві між нашими країнами у галузі культури та науки. «Сподіваюся, що подібні заходи й надалі зміцнюватимуть добросусідські взаємовідносини між нашими державами, сприятимуть вивченню малодосліджених сторінок спільної для українського та російського народів історії», – зауважив В. Лоскутов.

Презентовані російською стороною історичні документи охоплюють хронологічний період вітчизняної історії з 1751 по 1764 роки та містять інформацію про заснування у 1752 році фортеці святої Єлисавети, розповідають про переселення та освоєння території нинішньої Кіровоградщини вихідцями з Сербії, Хорватії, Болгарії, Чорногорії та Валахії. Серед наданих документів особливий інтерес для науковців представляє листування Російської колегії іноземних справ з першими комендантами Єлисаветградської фортеці.

Директор державного архіву Кіровоградської області Тамара Чвань відзначила, що дана подія стала результатом співпраці архівних служб Російської Федерації та України, та подякувала Всеволоду Лоскутову за всебічну підтримку ініціативи з передачі до обласного архіву раритетних документів, які розкривають нові сторінки вітчизняної історії.

Для гостей церемонії працівники обласного архіву підготували виставку унікальних документів, які розповідають про минуле Єлисаветграду (нині Кіровоград), про наших земляків – відомих науковців, митців, громадських діячів, які залишили великий слід в історії як українського, так і російського народів.

Источник:  ГолосUA
Ссылка:  http://www.golosua.com

Возврат к списку




АНОНСЫ

Загрузка...

ДАЙДЖЕСТ СМИ
Юлія Курнішова
Що несе світові ера Дональда Трампа?
Просмотров: 437

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине

Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua