На главную страницу
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу






Будуть здорові: в МОЗ йде нова команда реформаторів

Версия для печати Версия для печати

04.08.2016 11:10:06 | Дмитро Уляницький  
Реформу охорони здоров'я уряд готовий довірити волонтерам. Після свого призначення на посаду в. о. міністра охорони здоров'я, громадська активістка і лікар Уляна Супрун планує оточити себе заступниками і радниками, які не мають досвіду роботи у виконавчій владі 

Поява нових людей в МОЗ може стати останнім шансом для його перетворення. Якщо їм не вдасться реформувати систему охорони здоров'я, відомство, цілком ймовірно, чекає ліквідація.

Кандидати для бюрократичних наук

За останні чотири місяці керівник Міністерства охорони здоров'я змінювався чотири рази. Після відставки Олександра Квіташвілі з поста міністра у квітні цього року, МОЗ очолював його заступник Роман Василишин, який зараз перебуває під арештом і підозрюється в корупції. Василишина змінив Віктор Шафранський, але, через три місяці, він звільнився за власним бажанням. З 1 серпня міністерством керує волонтер, лікар і громадська активістка Уляна Супрун. До призначення вона була директором гуманітарних ініціатив Світового конгресу українців, є засновником громадських організацій "Захист патріотів" і Школа реабілітаційної медицини Українського католицького університету.

Представляючи Супрун, віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, який займається питаннями охорони здоров'я, запевнив журналістів, що у неї - карт-бланш на підбір своєї команди у відомство. Буквально на наступний день після цього, 2 серпня, Уляна Супрун подала на розгляд уряду три кандидатури на посади своїх заступників. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив помічник голови парламентського комітету з питань охорони здоров'я Геннадій Маркевич.

За його інформацією, в команду заступників голови МОЗ увійдуть військовий лікар, головний хірург одного з відділень Київської міської клінічної лікарні №17 Олександр Лінчевський, координатор громадської організації "Ініціатива Е+", консультант Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Оксана Сивак, а також спеціаліст з питань реформи охорони здоров'я ВООЗ Павло Ковтонюк "Це 100-відсоткова інформація. Вони точно увійдуть з нею в міністерство. В якому статусі? Поки не ясно. Або заступники, або радники – це ще буде обговорюватися", - запевнив РБК-Україна співрозмовник в уряді.

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун відмовилася прокоментувати РБК-Україна інформацію про кадрові призначення. Не підтвердив, але і не спростував її Олександр Лінчевський. З Павлом Ковтонюком і Оксаною Сивак виданню зв'язатися не вдалося.

Нова команда МОЗ ризикує стати реформаторської. У Уляни Супрун і її потенційних заступників є кредит довіри з боку медиків та громадських організацій, які працюють у медичній сфері.

"Вона дуже прогресивна людина", - охарактеризував у бесіді з РБК-Україна керівника МОЗ колишній міністр Олександр Квіташвілі, додавши, що познайомився з Супрун, коли вона займалася реабілітацією учасників АТО. За його ж словами, Павло Ковтонюк в 2014 році допомагав МОЗ розробляти реформу галузі. "Він дуже добре знає, як її проводити", - упевнений Квіташвілі.

"Незважаючи на молодість (Павлу Контонюку 32 роки – ред.), він може стати знахідкою для Міністерства охорони здоров'я України", - впевнений голова громадської організації "Медичний контроль" Ігор Щедрін.

Позитивно характеризуються і два інших можливих заступника. «Лінчевський дуже хороший торакальний хірург, затятий прихильник всього нового і прогресивного. Він був інструктором по військовій і тактичної медицині. Але про його адміністративний досвід нічого сказати не можу, тому що його у Олександра Лінчевського трохи", - поділився з РБК-Україна засновник Першого добровольчого мобільного госпіталю ім. Миколи Пирогова Євген Найштетик.

"Оксана Сівак - порядна людина, патріот, лікар з мізками", - вважає виконавчий директор консалтингової компанії Pharmagate Ганна Погодаева.

Відсутність бюрократичного досвіду може перешкодити черговим реформаторам, вважають експерти. «Очевидно, що ні у кого з них практичних навичок в адмініструванні великих організацій немає. Тому вони, швидше за все, будуть покладатися на порадників ззовні. Щоб керувати такою структурою, як МОЗ, необхідний хоча б мінімальний управлінський досвід», - зазначив Євген Найштетик.

Відсутність бюрократичного досвіду у кандидатів на керівні пости в МОЗ насторожує і Олександра Квіташвілі: "Цим кандидатам, у разі їх призначення в МОЗ, в будь-якому випадку знадобиться ще один колега -- який знає, як влаштований бюрократичний апарат МОЗ та Кабміну. Всі думають, що я ось прийду до МОЗ і все швидко зроблю. Але потім вони раптово починають завалюватися запитами від депутатів, Кабміну. З цим боротися дуже важко. Багато бюрократії це - не проблема одного МОЗ, а всієї системи влади".

Історія хвороб

Новій команді потрібен час на те, щоб вникнути в ситуацію в медицині ситуацію, а значить, швидких результатів чекати не варто.

"Для цього їм буде потрібно значний час. Думаю, не менше двох-трьох місяців. А місяці будуть проблемними: накопичилось дуже багато проблем у забезпеченні пацієнтів медикаментами, та питати за це суспільство буде вже у вересні", - впевнений Ігор Щедрін.

За його словами, основними напрямками реформ, швидше за все, стануть автономізація лікарень, підвищення прозорості закладів охорони здоров'я, створення національного закупівельного агентства для закупівлі послуг охорони здоров'я, поява нових методик розрахунку вартості медичної послуги, завершення роботи над створенням клінічних протоколів, виконання на практиці принципу "гроші йдуть за пацієнтом"

У свою чергу Володимир Курпіта, виконавчий директор пацієнтської організації "Мережі ЛЖВ" (займається проблемами пацієнтів з ВІЛ), радить новій команді зосередитися на закінчення процесу держзакупівель ліків. «Щодня ми втрачаємо 1607 українців, які не дочекалися ліків від держави. МОЗ треба подолати критичну ситуацію з відсутністю вакцин від дифтерії, правця, поліомієліту, сказу", - підкреслив Курпіта.

"Чи вирішить прихід цієї нової команди в МОЗ в цілому проблему українського охорони здоров'я? – міркує Євген Найштетик. - Думаю, що ні. Якщо до кожного з них підійти і запитати про те, яка головна проблема української охорони здоров'я, то жоден з них не дасть чіткий зрозумілий відповідь одним реченням. Це найбільша складність. А проблема проста - система охорони здоров'я не відповідає існуючій моделі економіки".

В числі проблем, з якими зіткнеться новий керівний склад МОЗ -- відносини з профільним парламентським комітетом. Якщо робота з парламентарями у Супрун та її заступників не складеться, то вона ризикує повторити історію Олександра Квіташвілі, якому так і не вдалося знайти компроміс з депутатами комітету з приводу того, як реформувати охорону здоров'я.

Вже зараз у комітеті демонструють скептичне ставлення до можливої нової команди. Так, заступник голови комітету Олег Мусій (позафракційний) заявив РБК-Україна, що проведення реформ у медицині – компетенція Верховної ради, а не уряду. "Я б порадив займатися поточними речами в охороні здоров'я і рятувати ситуацію, до якої довела попередня команда Квіташвілі-Павленко-Перегінця. Якщо МОЗ візьме наші напрацювання і підтримає їх, то ми будемо це вітати і підтримувати МОЗ", - вважає народний депутат.

Станеться це чи ні – невідомо. Але з великою часткою ймовірності можна говорити, що якщо і ця команда реформаторів не зможе налагодити роботу в медицині, не продемонструє суспільству очевидних успіхів, то Уляна Супрун може виявитися останнім керівником міністерства. "Якщо команда Уляни Супрун не впорається, то міністерство, швидше за все, припинить своє існування і стане департаментом Мінсоцполітики до кращих часів", - підсумував Ігор Щедрін.
Автор:  Дмитро Уляницький
Источник:  РБК-Україна
Ссылка:  https://www.rbc.ua

Возврат к списку




Дайджест по разделам
АПК (106) 
Демография (285) 
День в истории (375) 
Здравохранение (1177) 
Книжный мир (93) 
Культура (1422) 
Лица эпохи (869) 
Наука и технологии (983) 
Образование (1666) 
Общество (3283) 
Политика (6880) 
Право (612) 
Социология (230) 
Экология (418) 
Экономика (5501) 
Энергетика (800) 

Загрузка...

НОВОСТИ

Українців визнали найкращими в сфері кібербезпеки
Просмотров: 156

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua