На главную страницу
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу






Tesla і Трамп. Підсумки правління Барака Обами

Версия для печати Версия для печати

13.01.2017 11:45:57 | Іван Яковина 
Президент США Барак Обама 11 січня виступив з «прощальною» промовою, в якій підбив деякі підсумки свого правління і дав співгромадянам свого роду побажання на майбутнє

«Бережіть демократію!»

У США такі виступи президентів, що йдуть зі свого поста, вже давно стали традицією, і фінальну промову глави держави, який іде, чекають не менше, ніж щорічне звернення до Конгресу. Обама, славний своєю ораторською майстерністю, і цього разу повністю виправдав очікування публіки. Багато слухачів навіть не могли стримати сліз, коли він вимовляв дійсно зворушливі слова подяки на адресу своєї дружини і доньок. Та й решта промови була дуже натхненною, але водночас – позбавлена дешевого пафосу.

Основну частину свого виступу президент присвятив необхідності збереження та вдосконалення американської демократії, яка, на його думку, є основою виняткового місця США в світі, а також запорукою прогресу і процвітання країни. У цьому багато людей побачили завуальоване послання його наступнику Дональду Трампу, якого небезпідставно підозрюють в авторитарних замашках. Зміст був приблизно таким: без розвитку демократичних інститутів, які часом можуть не подобатися тим, хто при владі, в деякій перспективі гірше стане всім, включно з президентами і міністрами. Саме тому Обама особливо підкреслив, що зробить все можливе, щоб передача влади Трампу пройшла якомога гладше і спокійніше, хоча його особисте ставлення до нового президента може бути і не найбільш захопленим.

Своїм особистим досягненням на посаді глави держави президент приділив лише близько хвилини виступу. Він через кому згадав виведення країни з фінансової кризи 2008 року, перезапуск автомобільної промисловості, що почала тонути, тривалий період зростання зайнятості, розморожування відносин з Кубою, Іраном, ліквідацію Усами бін Ладена, закріплення прав ЛГБТ, а також введення Obamacare – системи охорони здоров'я, яка забезпечила доступ найбідніших людей до медицини. На думку оратора, вісім років тому ніхто і мріяти не міг про такий успіх, проте він став реальністю.

І, насправді, президент не покривив душею. При ньому дійсно сталося багато хорошого.

Досягнення Обами

У 2009 році йому дістався дуже нехороший спадок: економіка була підкошена потужною кризою, ринок нерухомості перебував у комі, згаданий вище автопром лежав на боці, в Іраку і Афганістані майже щодня вмирали солдати і офіцери, ці війни викачували з бюджету все нові трильйони доларів, Росія тільки що захопила частину Грузії, Іран повним ходом нарощував свої ядерні потужності, Китай взявся за будівництво сучасного флоту, Близький Схід був у владі диктаторів, а всередині США республіканці брали під сумнів право Обами бути президентом на вигаданій підставі, що він був народжений не в США.

Новий президент влив десятки мільярдів у автовиробників і банківську сферу, чим врятував економіку країни від колапсу, що насувався, негайно почав розробляти плани виходу з Іраку і Афганістану, запустив процес «перезавантаження» відносин з Росією, домігся введення проти Ірану нових санкцій, які змусили Тегеран піти на переговори і, зрештою, відмовитися від розробки власної ядерної зброї, оголосив про «розворот до Азії» (концентрації зовнішньополітичних зусиль на АТР), відправив держсекретаря Гілларі Клінтон на переговори між палестинцями та ізраїльтянами, але головне – запустив процес підготовки до прийняття Obamacare – системи загального медичного забезпечення.

Вже в процесі президентства Обами американські спецпризначенці знайшли і вбили Усаму бін Ладена, генерали вивели війська з Іраку, а ВПС США взяли участь у поваленні Муаммара Каддафі – багаторічного супротивника США на Близькому Сході. Досягнення історичної домовленості з Кубою теж можна записати в актив колишньому президенту.

Але головне його досягнення на президентському посту – це створення в США неймовірно живого і конкурентного середовища для розвитку високих технологій. За роки його президентства найважливішими, багатими і впливовими корпораціями світу вперше стали не нафтові і промислові гіганти, а комп'ютерні та хайтеківські компанії – Facebook, Google, Apple, Amazon тощо. Разом вони здійснили справжню революцію у світовій економіці, повністю її перебудувавши під цифровий формат. У деяких регіонах Африки зараз більше тих людей, хто використовує смартфони, аніж тих, у кого є доступ до чистої питної води.

З подачі США вся планета почала поступово відмовлятися від викопних видів палива, переводячи енергетику на поновлювані джерела. Сонячні панелі впали в ціні у десятки разів, вітряні генератори покрили цілі регіони світу, приватні компанії, як-от SpaceX, всерйоз задумалися про колонізацію інших планет, складаючи все більш серйозну конкуренцію в освоєнні космосу для цілих держав.

Звісно, Обама не сидів за столом з паяльником, збираючи перші айфони, але його стараннями в США було створене неймовірно плідне середовище для вибухового зростання високих технологій в найрізноманітніших галузях. Напевно, він увійде в історію саме в цій якості. У багатьох інших сферах далекоглядності йому вочевидь бракувало.

Провали Обами

Зовнішня політика президента США була особливо неоднозначною. Керуючись добрими намірами, він часто досягав у ній результатів, протилежних бажаним. «Перезавантаження» відносин з Росією, спрямоване на залучення РФ у цивілізований світ, в Москві було сприйняте як простий сигнал: «Тепер у сусідні країни вторгатися можна». Підсумок - Крим і Донбас.

Непідготовлений відхід з Іраку в поєднанні з низкою інших факторів призвів до утворення і швидкого зростання «Ісламської держави», з якою тільки зараз починають розбиратися по-справжньому. Моральна (але не матеріальна) підтримка демократичної революції в Єгипті спочатку привела до тріумфу ісламістів, а потім – до кривавого перевороту і відновлення ще більш жорсткої військової диктатури, ніж за часів Хосні Мубарака.

Після повалення Муаммара Каддафі про Лівію США геть забули, що призвело до поділу цієї країни на кілька різномастих ворогуючих феодальних князівств. Допомога у придушенні повстання хуситів в Ємені обернулася страшною гуманітарною катастрофою в цій країні.

Відмова енергійно підтримати повстання в Сирії призвела до того, що це повстання очолили найтемніші ісламістські сили. Коли ж допомога повстанцям все ж пішла, майже вся вона опинялася в руках саме цих ісламістів, що тільки продовжило агонію цієї країни.

Арабо-ізраїльський мирний процес при Обамі був остаточно похований, а на його могилі був встановлений важкий камінь у вигляді зіпсованих відносин США та Ізраїлю. Виною тому – відмова Вашингтона ветувати резолюцію, що засуджує будівництво єврейських поселень на спірних територіях.

Найважливіший союзник США в регіоні – Туреччина – в останні роки повністю відійшла від принципів демократичного правління, перетворившись в авторитарну напівмонархію – типово близькосхідне утворення. Відносини Анкари і Заходу сильно зіпсовані, зате міцніє її альянс з Москвою. Подейкують навіть про вихід Туреччини з НАТО.

Китай за правління Обами розгорнув широкомасштабне будівництво мілітаризованих островів у Південно-Китайському морі, що ставить під питання наріжний камінь всієї американської зовнішньої політики – свободу судноплавства у міжнародних водах. Млява реакція Вашингтона на це будівництво тільки підстьобує амбіції КНР щодо перетворення ПКМ на свою внутрішню акваторію.

Ще один вельми неприємний зовнішньополітичний підсумок правління президента – це повна невизначеність долі ЄС – ключового союзника США у світі. Близькосхідний хаос породив масові потоки біженців, які, разом з економічними проблемами, швидко призвели до небаченого зростання правих (і, часом, лівих) популістів у Європі. Майже всі вони зараз впевнено посідають перші місця на виборах у своїх країнах, щосили просторікуючи про необхідність дезінтеграції ЄС. Для США це було б найбільшою зовнішньополітичною поразкою, насіння якої були посіяні саме за Обами.

...і Трамп

Проте найголовніший провал президента США – це президент, що йде йому на зміну, тобто Дональд Трамп. Обама обирався, обіцяючи своїм прихильникам корінні зміни і надію на краще. Проте замість цього він плив за течією, не наважуючись на серйозні реформи. Так, економіка зростала, але плоди цього зростання відчували лише найбагатші жителі країни, яким і діставалася левова частка всіх нових доходів. Середній клас не заможнішав, бідних (за американськими мірками) ставало дедалі більше. Накопичення простих американців скорочувалися, борги росли небаченими темпами.

Масові звільнення, викликані автоматизацією виробничих процесів, і переїзд підприємств у країни з дешевою робочою силою призвели до накопичення фрустрації серед небагатого, але дуже численного робочого класу, який відчув себе покинутим. Люди не тільки не бачили обіцяних змін, вони повністю позбавлялися надії.

Відхід США з Іраку не привів до встановлення миру, навіть більше, війна розгорілася з новою силою. З Афганістану американці так і не пішли. Закриття в'язниці в Гуантанамо, обіцяного Обамою ще в 2008 році, не сталося. Ліберально налаштовані американці від усього цього відчували себе просто обдуреними.

Підсумком зростаючого економічної нерівності, все більш хаотичної зовнішньої політики, непереборної фрустрації цілих верств суспільства та економічних регіонів і стало радикальне протестне голосування – за Дональда Трампа.

Обама – один з найбільш обдарованих ораторів сучасності – так і не зумів показати себе настільки ж талановитим керівником. Він не зважився на дійсно жорсткі кроки у світовій політиці, не ризикнув псувати відносини з великим бізнесом задля покращення становища середнього класу і порушив свої ключові обіцянки – про зміни і сподівання. За цих умов у Гілларі Клінтон, яка ратувала за продовження чинного курсу, шансів на перемогу було не так вже й багато.

За поразку від Дональда Трампа вона повинна «дякувати» саме Бараку Обамі, який підготував суспільство і настрої в ньому до прийняття неприйнятного, здавалося б, кандидата. Цілком можливо, саме цим президент і запам'ятається нащадкам.

Але за Facebook, Tesla, iPhone і польоти на Марс Обамі все одно спасибі!
Автор:  Іван Яковина
Источник:  Новое время
Ссылка:  http://nv.ua/

Возврат к списку




Дайджест по разделам
АПК (106) 
Демография (285) 
День в истории (375) 
Здравохранение (1177) 
Книжный мир (93) 
Культура (1422) 
Лица эпохи (869) 
Наука и технологии (983) 
Образование (1666) 
Общество (3283) 
Политика (6880) 
Право (612) 
Социология (230) 
Экология (418) 
Экономика (5501) 
Энергетика (800) 

Загрузка...

НОВОСТИ

Українців визнали найкращими в сфері кібербезпеки
Просмотров: 614

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua