На главную страницу
Рус Укр
Перша фабрика думок
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной собственности
Новости
Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Курсы валют

Информбюро / Дайджест СМИ

Даєш ПР спікерське крісло?!

Версия для печати Версия для печати

09.10.2007 10:32:43 |  

Президент України Віктор Ющенко не виключає, що при створенні коаліції між Блоком Юлії Тимошенко і «Нашою Україною – Народною самообороною» до влади на парламентському рівні буде залучена і Партія регіонів.

Про це в понеділок, 8 жовтня, пише газета «Економічні вісті» з посиланням на джерело в Секретаріаті Президента. Як повідомляє видання, Глава держави таким чином спробує «поєднати» опозицію і більшість.

«Платою за це стане спільна відповідальність більшості й опозиції. Поки в Україні немає реально функціонуючої системи заборон і противаг, це - єдиний можливий шлях. Зараз мова йде навіть про те, щоб надати ПР декілька міністерських постів, але така ідея абсурдна сама по собі. Але «регіоналам», якщо вони погодяться перебувати в опозиції, можна віддати крісло спікера і декілька ключових парламентських комітетів», - цитує газета джерело.

За його словами, за це Партія регіонів повинна буде «конструктивно працювати в плані ухвалення, зокрема, змін до Конституції, нової редакції закону про Кабмін, законів про опозицію, місцеві держадміністрації, імперативний мандат», пише «»Newsru.ua.

Тим часом Юлія Тимошенко, як стверджують у Секретаріаті Президента, скептично дивиться на такий проект.

«Немає впевненості, що вона сама гратиме за цими правилами. Рінат Ахметов і Борис Колесніков, які регулярно ведуть переговори безпосередньо з Президентом, поки нічого не вирішили. Тим більше, що у них є проблема, як втихомирити амбіції Віктора Януковича і його партійного крила», - стверджує джерело газети.

Він також вважає, що дуже важлива в переговорах роль глави Секретаріату Віктора Балоги: «Тільки від його впливу і дій залежатиме монолітність помаранчевого блоку. Від нього залежить згода НУ-НС віддати посаду спікера «регіоналам». Зараз далеко не всі в помаранчевому блоці з цим згодні».

На думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, посада голови Верховної Ради в нинішній ситуації не дуже важлива і нею можна пожертвувати.

«Зараз - партійна дисципліна, рішення ухвалюється в партіях і більшістю голосів. І спікер, швидше, модератор, ніж генератор парламентської політики, як це було раніше. Тому, щоб отримати гарантії голосування по прем'єрові, необхідно інтегрувати ПР до структури влади, і, насамперед, в структуру парламентської влади», - говорить політолог.

При цьому, припускає він, навіть передача ПР деяких міністерських портфелів не дасть балансу. «Тимошенко як прем'єр - дуже сильний гравець, по відношенню до неї складно буде організувати якісь симетричні противаги. Вона може піти на розмін посад, але тільки у вигляді можливості розблоковувати початок роботи нового парламенту», - упевнений Карасьов.

Валентин Зубов (№ 19 у списку БЮТ) повідомив «Економічним вістям», що в БЮТ поки не збиралася політрада і не проходили обговорення переговорів, що ведуться зараз.

Проте «бютівец» вважає, що віддати пост спікера опозиції і зважитися на змішаний варіант - це ненормально. «Може, це і нормально з погляду розмов Президента про широку коаліцію. Але політичні процеси мають свою логіку. Якщо демократичні сили отримали перемогу на парламентських виборах, вони повинні взяти на себе всю повноту відповідальності за ситуацію в країні. А головне призначення опозиції - контролювати дії влади. Мова йде про Рахункову палату, низку комітетів, зокрема бюджетний. Відповідальність повинна бути одна і лише у переможців. Інакше політична боротьба втрачає сенс», - зазначив він у коментарі виданню.

Коментарі

Володимир Фесенко, політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»:

- Я не виключаю варіанту, при якому деякі пости в парламенті можуть відійти опозиції. Очевидно, Президент шукає гнучкішу і нестандартну форму взаємин між провідними політичними силами. Звичайно, якщо представники Партії регіонів увійдуть в уряд (це дійсно нестандартна модель), тоді виникне питання про міру взаємної політичної відповідальності.

Стосовно спікера, це якраз корелірується з європейським досвідом, коли посада голови парламенту не є предметом коаліційних торгів. Коаліція створює уряд, а керівництво парламенту може очолювати не член правлячої коаліції. Тому я такий варіант не виключаю. Більше того, я думаю, це міг бути достатньо нормальний шлях з погляду вибудовування конструктивних відносин між провідними політичними силами.

Тут можна погодитися з Президентом в тому, що потрібно долати політичний розкол країни, який був в черговий раз підтверджений на минулих парламентських виборах. По-друге потрібно стабілізувати роботу парламенту. Той хисткий і дуже невеликий розрив між потенційною коаліцією і потенційною опозицією, може привести до великих складнощів і в організації роботи парламенту, і у відносинах усередині Верховної Ради. З цього погляду, формула, за якою представник Партії регіонів може очолити парламент, була б достатньо оптимальною для реалізації роботи найвищого законодавчого органу країни.

Володимир Полохало, народний депутат V скликання, фракція БЮТ:

- Якщо віддати якісь урядові посади опозиції, це зруйнує саму практику і теорію співіснування більшості і меншості. Я маю на увазі демократичну практику. Ніде в світі опозиції не пропонують основні посади виконавчої влади. Тому таке ноу-хау в Україні, на мій погляд, протирічить основним принципам демократії.

Стосовно контрольних посад, які допоможуть опозиції виконувати свої основні функції, то тут є законопроект, який запропонував БЮТ. У нім мова йде про те, як забезпечити опозиції можливість виконувати контрольних функцій у парламенті. Цей законопроект вже прийнятий у першому читанні, сьогодні всі його критики змінили свою позицію, і він цілком може бути допрацьований.

Ключова проблема, на мій погляд, полягає в тому, що Україна за 16 років незалежності не виробила схеми співпраці і співіснування влади й опозиції. Цієї проблеми немає в жодній демократичній країні. Тому всі старання українських політиків повинні бути направлені на те, щоб усунути її і в Україні. Решта всіх екзотичних пропозицій такі, як посади міністрів і прем'єра для опозиції – це авангардні пропозиції, які є плодом фантазії, а не демократичною практикою.

Катерина Самойлик, народний депутат України V скликання, фракція КПУ:

- Я хочу сказати одне, перше рішення, яке має прийняти зараз Президент, – це піти у відставку. Тому що на виборах він переміг тільки в Закарпатській області і те тільки тому, що голова його Секретаріату - виходець з цієї області. Це тотальна поразка.

У всьому світі коаліцію формує навколо себе та політична сила, яка набрала на виборах більшість голосів. Такою силою є Партія регіонів. Президент України мав чітко і ясно зробити ставку саме на Партію регіонів, як на партію переможницю, а справа цієї партії створювати коаліцію з тим, з ким вона вважає потрібною.

Третє: Президент майже нічого не зробив за три роки для того, щоб об'єднати Україну. Він думає, що сьогоднішніми кроками він може цього добитися. Ні, потяг вже пішов. Більше того, створення винятково «помаранчевої» коаліції і призначення Тимошенко на пост прем'єра – це останній цвях в «політичну труну» Президента.

Володимир Зубанов, народний депутат України V скликання, фракція Партії регіонів:

- Ситуація така, що коаліція «помаранчевих» партій в принципі неможлива. Вона буде неефективна через недостатню кількість голосів. У цьому випадку потрібно шукати інший вихід і відходити від стереотипів. Які це можуть бути шляхи? На мій погляд їх два. Перший вихід: Партія регіонів, яка набрала найбільшу кількість голосів на виборах, пропонує свою кандидатуру на пост прем'єр-міністра, це Віктор Янукович. БЮТ відходить посада спікера, і вони пропонують свою кандидатуру. Коли ці питання вирішуються, вирішується і решта.

Другий вихід: шукаються компромісні фігури на посади прем'єра і спікера, які влаштують більшість депутатів у парламенті. Наприклад, спікером може бути Литвин, а ось про те, хто обійме посадк прем'єр-міністра, потрібно думати і проводити відповідні переговори.

Президент має рацію в тому, що він закликає до співпраці, переговорів, компромісів. Іншого не дано. Не будуть знайдені компроміси, парламент працювати не буде.

Павло Жебрівський, народний депутат України V скликання, фракція «Наша Україна»:

- Я хотів би поставити наголос на тому, що у НУ-НС і у БЮТ є угода, і вона чинна й досі. Якщо говорити про інший формат коаліції, потрібно пройти засідання політради, засідання фракцій, і тільки потім говорити про інший формат коаліції.

Стосовно Партії регіонів, то сьогодні ми має не тільки ринкову економіку, а й ринкову політику, тобто конкурентну політику. Конкуренція тут дуже важлива тому, що саме вона допомагає просувати Україну до кращих стандартів. Тому, я переконаний, що ми повинні віддати опозиції контрольні комітети. Наприклад, Комітет з боротьби з злочинністю, Комітет свободи слова, Комісію з приватизації. Це той пакет, який не дозволить владі, якою б вона не була, «заїстися». Будь-яка влада зацікавлена в сильній опозиції, яка не дасть їй «наламати дров». Тому я підтримую ідею передачі контрольних функцій в парламенті представникам опозиції.

Источник:  ForUm
Ссылка:  http://ua.for-ua.com/comments/2007/10/08/100630.html

Возврат к списку



Дайджест по разделам
Демография (8) 
Здравохранение (155) 
Культура (77) 
Лица эпохи (8) 
Научные исследования (6) 
Образование (53) 
Политика и общество (718) 
Экология (27) 
Экономика (340) 
Энергетика (29) 

НОВОСТИ

Борги «Нафтогазу» за спожите паливо становлять 700 мільйонів доларів
Просмотров:

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Олександр Жолудь
Чи поверне Росія Україні газ?
Просмотров: 13

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработано в «ЦИРТ»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Центр интеллектуальных ресурсов и технологий. © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua