На главную страницу
Положення про ВГНО "Експерти України"
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Новости
Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Курсы валют

Цей День свободи! Політикою пропах...

Версия для печати Версия для печати

22.11.2007 12:02:53 |  

У четвер, 22 листопада, Україна святкує День свободи. Це свято стало щорічним і відзначається в нашій державі втретє.

День свободи встановлений «з метою затвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, виховання у громадян відчуття національної гідності, враховуючи історичне значення революційних подій осені 2004 року, що показали волелюбність українського народу, його прагнення до свободи і демократичних цінностей, і в підтримку ініціатив громадськості».

Указ про святкування Дня Свободи Президент Віктор Ющенко підписав 19 листопада 2005 року.

Сьогодні о 12.00 Віктор Ющенко візьме участь в урочистій церемонії вручення державних нагород до дня Свободи.

На цей день запланований молебень і мітинг прихильників «Нашої України», а ось святковий концерт через трагедію на шахті ім. Засядька відмінили. «Ми розраховуємо, що на Майдан прийдуть не менше 100 тисяч чоловік, і закликаємо всіх надіти помаранчевий одяг», - розповів нам глава «молодіжки» НУ Степан Барна.

Коментарі

Михайло Погребинський, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології:

- Я особисто не святкую цей день. Для мене це не свято. Але я з повагою відношуся до тих людей, які щиро вийшли на Майдан у листопаді 2004 року, сподіваючись на краще майбутнє і на те, що влада зважатиме на них. Вони були переконані, що вибори сфальсифіковані. Я до цих пір не отримав переконливих фактів цієї фальсифікації, або ж порушень з одного боку більше, ніж з іншого.

Оскільки цим днем підведена межа під однією епохою в становленні української держави, і почалася нова епоха, яку ми зараз не в змозі прогнозувати, я вважаю, що, оскільки свят у нас мало, чом би не святкувати День свободи. В усякому разі, ми з моїми друзями зберемося сьогодні і вип'ємо за свободу.

Оксана Білозір, народний депутат V скликання, фракція «Наша Україна»:

- Я точно знаю, що це свято не політиків, а українського народу і українського суспільства. Вперше за багато років ми об'єдналися і усередині країни, і за її межами. Ми почали любити і поважати себе, берегти один одного. Це було найбагатше відчуття, яке наша нація відчула усередині себе. З цієї миті ми живемо по-іншому, по-іншому оцінюємо речі і все, що відбувається навколо нас. Це духовне відродження трапилося з нами під час «Помаранчевої революції».

З самого ранку я перебираю в пам'яті кожну хвилину тих днів, згадую кожне сказане мною слово, кожне обличчя людей, які прийшли на Майдан, і назву кожного міста, яку я бачила зі сцени. Всі ці відчуття для мене дуже індивідуальні.

На Майдан мене сьогодні ніхто не запрошував. Але Майдан у мене в серці і продовжує бути в моїй роботі, в мистецтві, політиці і в моїй суспільній діяльності. Я продовжую реалізовувати його ідеали.

Олександр Стоян, народний депутат V скликання, Партія регіонів:

- Я вважаю, що цю дату потрібно відзначати як день величезного обману українського народу. День розчарувань тієї частини людей, яка вірила «помаранчевим», але вони нічого для них не зробили.

Ні Тимошенко, ні Ющенко на Майдан приходити сьогодні не збираються, хоча три роки тому цього дня вони скористалися довірою людей і захопили владу.

Для мене «помаранчева революція» була подією, яка змінила моє життя в гіршу сторону. У це день «помаранчеві» захопили федерацію Профспілки України, захопили мій кабінет, який я займав. У цьому кабінеті влаштувався Ющенко, який стало керівником штабу. Так не робилося навіть у фашистських режимах.

Цього дня була розтоптана віра людей у краще, тому називати 22 листопада Днем свободи або Днем революції не варто.

Микола Данилін, народний депутат України V скликання, фракція СПУ:

- Я б не став назвати День свободи святом. Жодного гасла, нічого з проголошеного в 2004 році на Майдані до цих пір не реалізовано. Можна сказати, що це була революція незвершених обіцянок і надій.

Цей день ніколи не стане святом, тому що основна маса людей розчарована в кроках, які були зроблені після «Помаранчевої революції». Святкування цього дня виглядає дуже смішно, і розцінюється як звичайна гра.

Андрій Шкіль, народний депутат України V скликання, фракція БЮТ:

- Цього дня Україні є що святкувати. 22 листопада - дата повноліття громадянського суспільства. Її можна порівняти з повноліттям людини, яка вже стає не просто жителем країни, але активним членом суспільства, яка розуміє, що вона може змінити ситуацію в Україні.

У 2004 році тоталітарний режим Кучми було повалений. Українське суспільство стало досить свідомим для того, щоб не прощати політичні зради і невиконані обіцянки. Підтвердженням цьому були останні вибори.

Завтра відривається перша сесія Верховної Ради і до неї потрібно підготуватися, але я прагнутиму потрапити сьогодні на Майдан.

На жаль, День свободи залишається політичним святом, і ще багато років в Україні це свято матиме політичний наліт.

Источник:  ForUm
Ссылка:  http://ua.for-ua.com/comments/2007/11/22/104723.html

Возврат к списку



Дайджест по разделам
Демография (9) 
Здравохранение (188) 
Культура (92) 
Лица эпохи (9) 
Научные исследования (7) 
Образование (61) 
Политика и общество (848) 
Экология (33) 
Экономика (392) 
Энергетика (37) 

НОВОСТИ

«Газпром» збирається продавати нафту і газ не за долари, а за рублі і євро
Просмотров: 6

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Олексій Голобуцький
Коаліція - прем’єр - уряд (експертне опитування)
Просмотров: 26

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработано в «ЦИРТ»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Центр интеллектуальных ресурсов и технологий. © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua