На главную страницу
Положення про ВГНО "Експерти України"
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Новости
Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Курсы валют

Хто не боїться грипу, той не боїться нічого

Версия для печати Версия для печати

22.11.2007 13:04:41 |  

За прогнозами фахівців, у нас циркулюватимуть три штами вірусу грипу: два типу А – “Соломонові острови” й “Вісконсін” – та один типу В – “Малайзія”. В Україні “Соломонових островів” ще не фіксували. Саме цей вірус може вкласти в ліжка найбільшу кількість українців, оскільки люди не мають до нього імунітету.

Аркадій Фролов, головний вірусолог України, керівник Українського центру грипу каже: ті, хто зробив щеплення, почуватимуться безпечніше. Щоб в організмі виробилася достатня кількість антитіл, які боротимуться з вірусами, вакцинацію потрібно робити щонайпізніше за два-три місяці до настання холодів. Тобто подбати про себе треба було ще в жовтні. Однак не пізно й тепер – мінімум за два-три тижні до початку епідемії. В Україні є вакцини проти всіх цих вірусів грипу. Вони імпортні, доволі ефективні й безпечні, не містять живих вірусів, добре очищені й не мають побічних дій. Можуть спричинити алергію лише в тих, хто має її на курячий білок.

2 + 2 = 3

Багато людей думає, що грип – не серйозне захворювання. Мовляв, вилежишся в ліжку три-чотири дні, трохи поломить кості, але ковтнеш таблетку-другу, які рекламують щодня, – і знову на ногах. Це хибна думка. Грип може спричинити серйозні ускладнення, навіть призвести до смерті, особливо людей, які мають супутні захворювання. Щороку у світі гинуть тисячі людей від грипу. Скажімо, у США навіть під час епідемії середньої інтенсивності щороку помирає 20-40 тисяч осіб.

В Україні, за статистикою, торік померло лише шість осіб. Гадаєте, ми менш вразливі? Помиляєтеся. Просто в нас статистику ведуть по-іншому.

Як розповів “Газеті” Аркадій Фролов, колись у нас для лікарів існувало залізне, але негласне правило, спущене “зверху”: якщо хтось помре від грипу, лікар може писати заяву про звільнення. Тому в Україні інший підхід до фіксації випадків захворювання на грип, ускладнень, викликаних ним, ніж у країнах Європи. Якщо хворий мав проблеми з нирками, і грип спровокував серйозні ускладнення (а він б’є передусім по слабких місцях), що призвели до смерті, то вважають: пацієнт помер від важкого захворювання нирок. Нині ситуація інша, однак старий підхід до ведення статистики залишився. За словами Аркадія Фролова, його неодмінно слід змінити.

Подбай про себе сам

Маємо ще трішки часу, тож можемо розпочати серйозну підготовку до зустрічі з невидимим і підступним зимовим ворогом. Передусім потрібно зміцнювати захисні сили організму, тобто підвищувати імунітет. Можна вживати препарати, які стимулюють вироблення інтерферону в організмі (інтерферон – специфічний білок, який захищає клітину від проникнення вірусу). Таких препаратів є чимало, проте їх має порекомендувати лікар.

Та найкраще зміцнювати організм природними продуктами, багатими на вітамін С: квашеною капустою, цитрусовими, яблуками, відварами шипшини, малини, свіжомороженої смородини. У раціоні має бути багато овочів, що містять фітонциди, – цибулі й часнику.

Лікарі зазначають: особливо потрібно дбати про ноги, їм має бути тепло й сухо. Тож узимку можна обійтися й однією курткою, а взуття має бути кілька пар: одне сохне, в іншому ходите. Якщо ви промочили ноги, (а на львівських вулицях це відбувається за кілька хвилин), удома відразу зробіть теплу ванну для них, додавши до неї жменьку сухої гірчиці.

Віруси бояться високої температури. Знайдіть час і навідайтеся в сауну, лазню або ж прийміть гарячу ванну вдома. Так ви поєднаєте приємне й корисне.

Лікар-гомеопат Лариса Дехтярьова радить не боятися хвороби, не лише грипу, а й будь-якої іншої, бо страх притягує всілякі негаразди. Однак до епідемії необхідно готуватися. Не зловживати спиртним, тютюном, бо вони послаблюють імунітет, загартовувати організм, приймати контрастний душ, спати достатню кількість годин, тричі на день споживати гарячу їжу. Щодня з’їдати чайну ложечку тертого хрону (нехай стоїть на столі в баночці під кришкою), зубчик часнику й пити відвар шипшини. У холодну пору року краще відмовитися від білого хліба, молока та сметани, бо вони викликають слизь, а заодно і простудні захворювання. І ще одна порада гомеопата: не забувайте робити добро рідним, знайомим і незнайомим людям. Схоже притягує схоже.

Температуру до 39 градусів збивати не потрібно

Коли ж на належну підготовку до зустрічі з вірусами грипу забракло часу, і якийсь із них таки завітав у ваш дім, передусім відкиньте геройство, воно нікому не потрібне, і не йдіть із підвищеною температурою, з нежитем, кашлем на роботу.

Там від вас і користі буде мало, і колег можете заразити.

Декілька днів доведеться полежати, бажано в окремій кімнаті. Однак не натягуйте на себе п’ять ковдр, щоб зігрітися та спітніти, бо так ви штучно підтримуватимете високу температуру. Тоді збільшиться навантаження на серце й судини, що може спричинити прискорене серцебиття, задишку й навіть стрибки тиску.

Коли температура тіла не піднімається вище за 39 градусів, не хапайтеся за таблетки, щоб її збити, бо організм сам бореться з недугою. Знижувати температуру можна фізичними методами: обтиратися водою кімнатної температури, класти оцтово-водні компреси на чоло, холод – на потилицю. Дітям можна покласти на руки і під коліна нарізану пластинами картоплю (там, де вимірюємо пульс). І якомога більше пити: чай із лимоном, липовий відвар, компот із мороженої смородини...

Навіть із грипом потрібно підводитися з ліжка, пройтися по кімнаті, бо під час тривалого лежання знижується вентиляція легень і бронхів, у них можуть розпочатися застійні явища. Для розвитку пневмонії вистачить однієї-двох діб. Ураховуючи, що інфекція має здатність “спускатися” дихальними шляхами донизу, значно більший ризик підхопити запалення легень мають ті, хто під час грипу не встає з ліжка.

Секс проти грипу

У доповіді Cochrane Acute Respiratory Infections Group, до якої входять лікарі з різних країн Європи, секс називають одним із найкращих методів боротьби з простудними захворюваннями, стверджують “Подробности”. Після серії лабораторних досліджень до такого висновку дійшли й німецькі науковці з Wilkes University. Вони запевняють, що секс – дієва профілактика простудних недуг, захищає від вірусів, якщо дотримуватися двох простих правил: сексом треба займатися регулярно й без фанатизму.

Професор Ханс Шерер, директор ЛОР-відділення великої берлінської клініки Charite, навпаки, рекомендує терапевтичне утримання. “Секс справді зміцнює організм, – пояснює він, – однак через такі інтимні канали зараження відбувається майже стовідсотково”.

На заяви професора Шерера прихильники секс-терапії наводять контраргументи. “Є низка дуже цікавих наукових даних, які підтверджують, що обмін слиною не є великою небезпекою в сенсі зараження, – каже професор Христіан Дростен, вірусолог із Боннського університету. – Іншими словами, під час поцілунку відбувається значно менший активний обмін вірусами, ніж можна було б передбачити”.

Зрештою, кожен сам обирає, як йому лікуватися. Єдине, чого не слід забувати: хто не боїться грипу – той не боїться смерті.

Источник:  Львівський Інформ-Портал
Ссылка:  http://www.list.lviv.net/news.php?r=4

Возврат к списку



Дайджест по разделам
Демография (9) 
Здравохранение (188) 
Культура (92) 
Лица эпохи (9) 
Научные исследования (7) 
Образование (61) 
Политика и общество (848) 
Экология (33) 
Экономика (392) 
Энергетика (37) 

НОВОСТИ

«Газпром» збирається продавати нафту і газ не за долари, а за рублі і євро
Просмотров: 6

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Олексій Голобуцький
Коаліція - прем’єр - уряд (експертне опитування)
Просмотров: 26

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработано в «ЦИРТ»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Центр интеллектуальных ресурсов и технологий. © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua