На главную страницу
Положення про ВГНО "Експерти України"
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Новости
Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Курсы валют

Тимошенко: щастя енергетиці, війна металургії?

Версия для печати Версия для печати

20.12.2007 12:53:16 | Євген Шпитко 

У вівторок, 18 грудня, відразу після обрання Тимошенко прем’єром, на фондовому ринку спостерігалося певне пожвавлення. Однак оптимізм наразі є досить стриманим і пов’язаним радше зі стабілізацією політичної кризи в країні, ніж із прізвищем нового прем’єра.
"Політичні події давно не впливають напряму на фондовий ринок України", - відзначила аналітик інвестиційної групи "Арт-Капітал" Юлія Мартиненко, додавши, що результати голосування мають позитивно відобразитися на динаміці вітчизняного фондового ринку найближчим часом.

У будь-якому разі, вся увага іноземних інвесторів, які формують понад 75% обсягів торгівлі на ринку, прикута до більш важливих глобальних проблем. На думку віце-президента інвесткомпанії "Фоїл" Дмитра Мошкала, те пожвавлення, котре виникло сьогодні, передовсім сформоване очікуваннями місцевих брокерів та торгівців.
Утім, свого часу ринок позитивно відреагував на проведення дострокових парламентських виборів, продемонструвавши досить жваву позитивну динаміку.

"Обрання прем’єра – це, безперечно, позитивний сигнал для ринку. Однак із точки зору конкретики, я думаю, що певні плюси та мінуси є в кожного прем’єра", - вважає Дмитро Мошкало.

А ось за словами керуючого фондами ІК "Дельта-Капітал" Юрія Покладена, за прем’єрства Януковича економіка країни радше нагадувала економіку приватного підприємства, якому внутрішній фондовий ринок взагалі не був потрібним.

"А попередній уряд Тимошенко згадують проведенням єдиного прозорого та вигідного державі конкурсу з продажу ВАТ "Криворіжсталь", тому визначення прем’єра є стабілізаційним фактором, що здатний залучити додатковий іноземний капітал", - відзначає Покладено.

Загалом, аналітики одностайно наголошують, що очікують від уряду Тимошенко поліпшення умов та прозорості конкурсів із продажу держвласності.

У вівторок удень ринок активно відреагував на новину жвавими торгами паперами Укрнафти. За словами керуючого інвестиційними фондами компанії "Драгон Есет Менеджмент" Сергія Черненка, чимало гравців на ринку пов’язують Тимошенко з групою Коломойського. Тому збільшилася вірогідність встановлення справедливої ціни на газ, який компанія видобуває та реалізовує в Україні, що може позитивно відобразитися на фінансових показниках підприємства.

Деякі компанії можуть потрапити до певної групи ризику реприватизації. Наприклад, акції Луганськтепловозу подешевшали на 5% протягом години після оголошення результатів голосування. І хоча, за словами Черненка, ніхто не очікує масових хвиль реприватизації, цілком імовірне проведення нових конкурсів щодо окремих підприємств.

Стосовно галузей - найбільш позитивно фондовики оцінюють перспективи електроенергетики. "Електроенергетика - це генеруючі компанії та обленерго. Генерація – це, в основному, голубі фішки, які завжди зростають, коли зникають політичні ризики. Обленерго також мають непогані перспективи, оскільки буде забезпечено прозору приватизацію таких компаній, як Львівобленерго, де основний пакет акцій розподілений між різними приватними інвесторами. Ми сподіваємося, що нарешті вдасться закінчити цей процес приватизації та консолідації активів", - переконаний віце-президент ІК "Фоїл".

З іншого боку, можливі проблеми з металургійним сектором. По-перше, більшість активів цієї галузі належить представникам нової опозиції. По-друге, інвестори очікують зміцнення гривні, що негативно відобразиться на експортній складовій.

На думку експертів, можливе незначне зниження курсу акцій металургійної галузі в першому кварталі наступного року. "Остаточно картина проясниться після закінчення переговорів щодо фіксації ціни на залізорудну сировину. Якщо зростання не перевищить 30-35%, то ми очікуємо росту інтегрованих компаній, таких як Азовсталь та Єнакіївський металургійний завод", - додав Мошкало.

Під великим знаком питання ситуація навколо закупівель, які робить Укрзалізниця. Компанія може або підтвердити свої замовлення у російських компаніях, або переорієнтуватися на Україну. Якщо новому уряду вдасться зробити такі кроки, це, безперечно, буде позитивно сприйнято ринком.

Досить суперечливими є прогнози стосовно банківського сектора. З одного боку, збільшення доходності по держоблігаціям та стерилізація грошової маси додає оптимізму, з іншого - за словами Мошкала, тут необхідно шукати баланс для уникнення інфляції на тлі збільшення соціальних витрат.

Також варто додати, що більшість аналітиків та банкірів очікують ревальвації гривні з початку нового року. "Думаю, що обіцяна ревальвація буде, але вже не цього року. Можливо, десь у лютому 2008-го або трохи пізніше", - припустив аналітик ділінгового центру "Райффайзен Банку Аваль" Юрій Гриненко.

Автор:  Євген Шпитко
Источник:  Економічна правда
Ссылка:  http://funds.epravda.com.ua/comments/4768d2d7eabd6/

Возврат к списку



Дайджест по разделам
Демография (9) 
Здравохранение (194) 
Культура (95) 
Лица эпохи (11) 
Научные исследования (7) 
Образование (69) 
Политика и общество (894) 
Экология (33) 
Экономика (411) 
Энергетика (41) 

НОВОСТИ

Ющенко призначив Богатирьову секретарем РНБО
Просмотров: 8

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработано в «ЦИРТ»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Центр интеллектуальных ресурсов и технологий. © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua