На главную страницу
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу






Цей день в історії - події та люди

Версия для печати Версия для печати

17.03.2009 09:49:22 |  

Свято:

Національне свято Ірландії – День святого Патріка, засновника і першого єпископа Ірландської християнської церкви, покровителя “зеленого острова”, який, згідно з легендою, вигнав з нього всіх зміїв та комарів. Цього дня в Ірландії та в інших країнах, де є ірландська колонія (наприклад у США, Австралії, Великобританії), проводяться традиційні святкові фестивалі та карнавали.

Події дня:

1858 – зустріч в Москві після 15-річної розлуки Тараса Шевченка і княжни Варвари Миколаївни Рєпніної. Шевченко відзначає в журналі: “Вечером втихомолку навестил давно не виданного друга моего, княжну Варвару Николаевну Репнину. Она счастливо переменилась, потолстела и как будто помолодела”.

1917 – у Києві було створено Українську Центральну Раду (УЦР) – національний політичний центр, який згодом став першим українським парламентом, котрий керував національно-визвольним рухом українського народу, а потім відродженою державою – Українською Народною Республікою (УНР).

1948 – підписано Брюссельський пакт про економічну, соціальну та культурну співпрацю і колективну самооборону між Францією, Великобританією, Бельгією, Нідерландами та Люксембургом терміном на 50 років (з 1955 – Західноєвропейський союз).

1991 – в СРСР відбувся референдум про збереження СРСР як федерації рівноправних республік. 70,16% мешканців України проголосували за збереження СРСР і 80,17% - за існування України в складі СРСР на засадах Декларації про державний суверенітет України.

1995 – Верховна Рада України скасувала Конституцію Автономної Республіки Крим, визнала правомочність кримського парламенту, призупинила фінансування органів державної влади, які були створені і діяли всупереч українському законодавству. Ухвалено Закон “Про Автономну Республіку Крим”.

1999 – з конвеєра складального цеху Запорізького автозаводу зійшов перший п’ятидверний автомобіль з кузовом типу ліфтбек “ЗАЗ-1103” , створений на СП “АвтоЗАЗ-Daewoo”. З 19 квітня почалось його серійне виробництво. Продажна ціна автівки, яка отримала назву “Славута ”, була еквівалентна 3,5 тис. доларів. На сьогоднішній день українські автовиробники так і не спромоглися створити нову конкурентноспроможну модель.

Цього дня народились:

1704 – Арсеній Могилянський, український церковний діяч, митрополит Київський. Після обрання на митрополитну кафедру відстоював перед російським урядом права Київської митрополії та інтереси Київської академії. Провів ряд реформ для удосконалення системи навчання і управління Київською Академією, зокрема, запровадив вивчення математики і геометрії та встановив раду академії, яка обирала ректора і професорів навчального закладу. За Арсенія Могилянського відбулися вибори до “Комісії для складання нових законів”, яка уклала в 1767 р. “Пункти о вигодностях малоросійського духовенства”. В 4 пунктах ставилась вимога відновлення автономних прав Української Церкви: збереження титулу “митрополит Київський, Галицький та Малої Росії”, відновлення традиції обрання митрополитів з місцевих кандидатів, затверджувати єпископів та ігуменів в Україні повинен митрополит, а не синод та ін. У 1770 р. уряд заборонив Могилянському титулуватись “митрополит Київський, Галицький та Малої Росії”, а тільки Митрополит Київський і Галицький”.

1834 – Готліб Вільгельм Даймлер, німецький інженер, конструктор автомобілів.

1874 – Августин Волошин , визначний український політичний і культурний діяч Закарпаття, греко-католицький священик. Засновник і керівник Християнсько-народної партії (1922 – 1939); 1938 – 1939 – прем’єр-міністр Карпатської України, 15 березня 1939 р. обраний її президентом; після окупації краю Угорщиною емігрував, мешкав у Празі. 1945 р. був заарештований радянською контррозвідкою і вивезений до СРСР. 11 липня 1945 р. страчений в Лефортовській тюрмі у Москві. Августин Волошин був автором першого на Закарпатті підручника українською мовою, загалом написав і видав власним коштом 42 книги.

1899 – Олексій Пантелеймонович Рябов, український композитор, диригент, заслужений діяч мистецтв УРСР. З 1929 – диригент Харківського, з 1941 – Київського театрів музичної комедії. Написав 25 оперет, у т. ч. “Сорочинський ярмарок”, “Весілля в Малинівці”, “Червона калина”.

1909 – Олекса Десняк (справж. – Руденко Олекса Гнатович), український письменник. Автор відомого роману “Десну перейшли батальйони”. Опублікував понад 100 оповідань і нарисів про героїв громадянської війни.

1919 – Олексій Федотович Коломієць , український драматург, лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Шевченка. Учасник Великої Вітчизняної війни. Друкується з 1940 р. Автор понад 20 п’єс – “Фараони”, “Чебрець пахне сонцем”, “Планета сподівань”, “Спасибі тобі, моє кохання”, “Горлиця”, “Перший гріх”, “Голубі олені”, “Святі грішниці”; повісті про сім’ю “Дикий Ангел” (1979; постановка в Київському театрі ім. І. Франка удостоєна Державної премії СРСР, 1980).

1919 – Натанієл Коул (Нат Кінг), американський співак, піаніст і кіноактор. В 1956 р. став першим негритянським співаком, створившим власну програму вар’єте на телебаченні. За рік її існування в його шоу виступили Каунт Бейсі, Гаррі Белафонте, Елла Фіцджеральд та багато інших популярних виконавців. Знімався в кіно.

1937 – Сергій Володимирович Данченко , український театральний режисер і педагог. Лауреат Державної премії СРСР (1980), Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка (1978). Працював головним режисером Львівського українського драматичного театру ім. М. Заньковецької (1970 – 78), головним режисером Львівського ТЮГу. З 1978 – в Київському українському драматичному театрі ім. І. Франка. Серед поставлених вистав: “Маклена Граса” М. Куліша (1967), Украдене щастя” І. Франка (1977, 1979), “Дядя Ваня” А. Чехова (1980), “Вишневий сад” А. Чехова (1988 – МХАТ ім. М. Горького), “Тев’є-Тевель” за Шолом-Алейхемом (1989), “Біла ворона” Ю. Рибчинського та Г. Татарченка (1991).

1944 – Джон Річард Лілл, британський піаніст. У світі відомий як один з найавторитетніших інтерпретаторів музики Людвіга ван Бетховена.

1949 – Антоніна Олександрівна Маренич, українська співачка, народна артистка України, учасниця популярного тріо Мареничів .

Цього дня померли:

1879 – Петро Дмитрович Селецький, український піаніст і композитор. Отримав гарну музичну освіту. З гри на фортепіано консультувався у Ф. Ліста, в Лейпцігу спілкувався з Ф. Мендельсоном. З 1844 р. – у Києві, працював у генерал-губернаторстві, згодом – віце-губернатор. 1845 р. в Яготині познайомився з Т. Шевченком; разом мали працювати над оперою “Мазепа”, але розійшлися в поглядах на історичні події. 1863 р. один з організаторів Київського відділення РМТ (Російське музичне товариство), його перший голова (протягом 10 років).

1949 – Олександра Олександрівна Екстер, українська художниця театру і кіно, педагог. Член об’єднання “Бубновий валет”. Серед творів: “Вид міста Севр”; театральні костюми (зокрема, до трагедії “Ромео і Джульєтта” Шекспіра, 1921, Московський камерний театр). Оформляла революційні свята, розписувала агітпароплави в Києві та Одесі (1919). З 1924 р. – у Парижі, там і померла.

1959 – Галактіон Васильович Табідзе, грузинський поет, народний поет Грузії, академік АН Грузинської РСР. Автор поетичних збірок “Артіатичні вірші”, “Батьківщина. Життя моє” та ін.

Источник:  Всеукраїнський прес-центр
Ссылка:  http://presscenter.ukrinform.ua/history.php?hist_id=874

Возврат к списку




Дайджест по разделам
АПК (106) 
Демография (285) 
День в истории (375) 
Здравохранение (1177) 
Книжный мир (93) 
Культура (1422) 
Лица эпохи (869) 
Наука и технологии (983) 
Образование (1666) 
Общество (3283) 
Политика (6880) 
Право (612) 
Социология (230) 
Экология (418) 
Экономика (5501) 
Энергетика (800) 

Загрузка...

НОВОСТИ

Українців визнали найкращими в сфері кібербезпеки
Просмотров: 543

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua