На главную страницу
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу






Цей день в історії - події та люди. 12 грудня

Версия для печати Версия для печати

12.12.2013 13:15:59 |  

Свято:

День сухопутних військ України. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента №1167/97 від 18 жовтня 1997 р. щорічно в цей день.

День Конституції Російської Федерації. 12 грудня 1993 р. в Росії відбулись вибори до нових органів державної влади. Під час всенародного голосування була ухвалена нова Конституція Російської Федерації.

Національне свято Республіки Кенія – День Незалежності (1963 р.).

День нейтралітету в Туркменістані. 7 грудня 1995 р. Народна рада Туркменістану ухвалила конституційний акт "Про нейтралітет Туркменістану". 12 грудня 1995 р. постійний нейтральний статус Туркменістану був визнаний резолюцією Генеральної Асамблеї ООН.

У багатьох країнах Латинської Америки, а також у латиноамериканській громаді США вшановують святу Діву Марію Гваделупську, покровительку всіх мексиканців.

Події дня:

627 – Битва при Ніневії: візантійське військо на чолі з імператором Іраклієм завдало нищівної поразки перській армії шаха Хосрова ІІ під командуванням генерала Рахзада.

1098 – під час Першого хрестового походу хрестоносці взяли місто Маарат-аль-Нуман і жорстоко винищили тисячі мешканців (за деякими даними, близько 20 тисяч). Поки сеньйори сперечалися, як розподіляти здобич, "рядові" хрестоносці поїли всі запаси і від голоду почали бунт, руйнуючи місто, за яке сперечалися дворяни, дощенту. Серед бідних хрестоносців почався канібалізм: вони збирали трупи сарацинів, варили їх у казанах, смажили на рожнах і їли. Цей випадок так нажахав мусульманський світ, що багато арабських міст після нього здавалися хрестоносцям без бою.

1666 грудень –  1667 травень – у Москві відбувся Великий Собор Російської церкви, який засудив патріарха Никона за втручання у внутрішню і зовнішню політику держави; на ньому також було затверджено церковне реформаторство. З цього собору почався розподіл Російської церкви на православну і старообрядницьку.

1674 – Києво-Печерській друкарні вийшов перший короткий нарис історії України – "Синопсис".

1792 – у Відні 22-річний Людвіг ван Бетховен узяв перший платний урок музичної композиції у Франца Йозефа Гайдна.

1787 – Пенсільванія стала другим штатом, який ратифікував Конституцію США – через п'ять днів після Делаверу.

1889 – офіційно затверджено прапор Швейцарії.

1905 – Рада народних депутатів проголосила Новоросійську республіку.

1905 – у Харкові почалося збройне повстання під керівництвом Артема (Федора Сергєєва).

1913 – влада Флоренції оголосила про виявлення викраденої у 1911 р. з Лувру картини Леонардо Да Вінчі "Мона Ліза" ("Джоконда"). Наступного дня картину повернули до Лувру.

1915 – у Німеччині відбувся випробувальний політ першого суцільнометалевого літака «Юнкерс»

1917 – італійський винахідник Гульєльмо Марконі провів перший сеанс трансатлантичного радіозв'язку.

1918 – о 4-й годині ночі загін Симона Петлюри у складі трьох піших сотень 2-го Задніпровського полку, двох кінних сотен при двох гарматах розгорнув наступ від станції Борщагівка на Святошин, але, зустрінутий кулеметним вогнем частин армії Української Держави, був змушений відійти назад. Протистояння тривало і 13 грудня.Тим часом німецькі формування залишали територію України. У зайнятих повстанцями районах вони продавали їм свою зброю.

1919 – у варшаві Симон Петлюра призначив заступником голови уряду УНР Андрія Лівицького та доручив йому тимчасово виконувати обов'язки голови уряду замість Ісака .Мазепи, що перебував в Україні разом з армією Зимового походу.

1919 – військові частини Червоної армії вибили з Харкова денікінців і зайняли місто.

1925 – в США відкрили перший придорожний готель "Мотель", що дав назву всім мотелям. Як правило, мотелі мають всього один або два поверхи, кількість додаткових послуг і типів номерів є мінімальним, що відповідає низькій вартості проживання. Для багатьох людей, особливо які постійно перебувають у роз'їздах на своїх автомобілях, мотелі зручні відсутністю довгих реєстраційних формальностей, можливістю мати свою машину на увазі; прямий доступ з вулиці в номер також є перевагою для інвалідів. До недоліків мотелів належить їх низький рівень безпеки, а також мінімальне обслуговування.

1943 – перший прокат видав Дніпровський металургійний завод ім. Ф. Е. Дзержинського у Дніпродзержинську.

1944 – встановлені дипломатичні відносини між СРСР і Республікою Нікарагуа.

1944 – в Одесі почала працювати міська телефонна станція на тисячу номерів. 

1946 – вперше в продажу з'явився миючий засіб "Тайд".

1947 – президія Верховної Ради УРСР звільнила М. С. Хрущова від обов’язків Голови Ради Міністрів УРСР. Головою Ради Міністрів УРСР було призначено Д.С. Коротченка.

1955 – британський інженер Крістофер Кокерел запатентував перше судно на повітряній подушці.

1959 – згідно з резолюцією ХІV сесії Генеральної Асамблеї ООН був заснований Комітет ООН з використання космічного простору в мирних цілях. СРСР увійшов до складу комітету з часу його заснування.

1963 – Кенія отримала незалежність від Великої Британії.

1964 – в замку Урсіно (м. Катанія, Італія) А.А. Ахматовій була вручена міжнародна літературна премія "Етна-Таорміна".

1979 – політбюро ЦК КПРС ухвалило рішення про введення військ в Афганістан.

1979 – Родезія перейменована у Зімбабве.

1991 – Президент України Л. Кравчук зустрівся з міністром закордонних справ Литви А. Саударгасом. Україна і Литовська Республіка встановили дипломатичні відносини. Литва стала першою державою з колишніх радянських республік, яка встановила дипломатичні відносини з Україною.

1991 – Верховна Рада РРФСР денонсувала Союзний договір 1922 р., відкликала депутатів з Верховної Ради СРСР і ратифікувала Біловезьку угоду.

1993 – всенародним голосуванням ухвалена нова конституція Російської Федерації (в Росії відзначається як День конституції).

1994 – Кабінет Міністрів України прийняв постанову "Про створення Державного центру театрального мистецтва та заснування премії ім. Лесі Курбаса". Центр створювався у Києві, йому присвоювалось ім’я видатного українського режисера, актора і педагога Леся Курбаса. Кабінет Міністрів України також прийняв постанову "Про державну премію України імені О. Довженка", яка присуджується за видатний внесок у розвиток українського кіномистецтва.

1995 – в Делі керівниками урядів Індії та Бангладеш підписана угода про розділ вод ріки Ганг терміном на 30 років.

2001 – в Лейпцизі був відкритий перший у Німеччині меморіал, присвячений пам’яті жителів Європи, вивезених на примусові роботи до нацистської Німеччини. За оцінками істориків, на лейпцизьких заводах під час війни (до 1944 р.) працювало понад 10 тисяч східноєвропейських робітників.

2008 - Швейцарія приєдналася до Шенгенської зони і стала 25-ю країною-учасницею угоди про безвізове переміщення.

Цього дня народились:

1731 - Еразм Дарвін, англійський лікарь, натураліст і поет, один з попередників еволюціоністів. Свої природничо-наукові погляди виклав у поемах "Ботанічний сад" та "Храм природи".

1766 – Микола Михайлович Карамзін, російський письменник, публіцист, критик, поет, історик та громадський діяч. Творець "Історії держави Російської" в 12 томах (1816-1829 роки), редактор "Московського журналу" та "Вісника Європи". Публікація Карамзіним "Листів російського мандрівника" та повісті "Бідна Ліза" (1792 рік) відкрили в Росії епоху сентименталізму. Відіграв видатну роль у розвитку російської літературної мови, наблизивши її до розмовної. Карамзін запровадив у російську мову безліч нових слів - як неологізмів ("благотворительность", "влюбленность", "достопримечательность", "ответственность", "промышленность"), так і варваризмів ("тротуар", "кучер"). Також він одним із перших почав використовувати літеру "Ё".

1791 – Марія Луїза, друга дружина Наполеона I, дочка австрійського імператора Франца I, племінниця королеви Франції Марії Антуанетти.

1821 – Гюстав Флобер, французький письменник. Автор "Мадам Боварі", "Саламбо", "Спокуси святого Антонія". Сучасник Еміля Золя, Шарля Бодлера, Жорж Занд, Івана Тургенєва, літературний наставник та вчитель Гі де Мопассана.

1811 - Джованні Біанкі, один з перших петербурзьких фотографів, майстер інтер’єрної фотографії.

1834 – Юкіті Фукудзава, японський мислитель, ідеолог японських лібералів останньої третини ХІХ ст. Засновник університету Кейо. Перший президент Токійської академії наук (з 1879 р.).

1863 – Едвард Мунк, норвезький живописець і графік, експресіоніст. Страждав від маніакально-депресивного психозу. Найвідоміша робота Мунка - картина "Крик", точніше, серія схожих картин. Із самого початку картина називалася "Розпач". Образ жаху з цієї картини, який Мунк вигострював до кінця свого життя, зараз є одним із символів концептуального мистецтва взагалі.

1866 – Альфред Вернер, швейцарський хімік, один з засновників хімії комплексних сполук. Професор Цюріхського університету. Розвинув уявлення про валентність, створив координаційну теорію валентності (1893). Здобув оптично активні комплексні сполуки. Лауреат Нобелівської премії з хімії (1913).

1875 – Герд фон Рундштедт, німецький генерал-фельдмаршал. Брав участь у І Світовій війні, командував силами вторгнення в Польщу, особливо відзначився під Французької кампанії. Коли Німеччина напала на Радянський Союз, командував групою армій "Південь". Через розбіжності з Гітлером в грудні 1941 р. був знятий з посади, призначений начальником штабу Західної групи військ. Після замаху на фюрера головував на офіцерському суді честі, який вигнав з армії змовників. Останньою проведеною ним великою операцією став Арденнський прорив. Після війни уникнув суду через поганий стан здоров'я. Визнаний одним із кращих німецьких воєначальників ІІ Світової війни.

1881 – Микол Тимофійович Равлюк, український педагог і методист. Закінчив Чернівецький університет; з 1920 р. вчителював у Чернівецькій гімназії. Видав підручники "Дієприкметники і дієприслівники в українській мові", "Читанка для І і ІІ класів гімназії" та ін.

1882 – Акіба Рубінштейн, польський шахіст, гросмейстер, чемпіон шахової Олімпіади 1930 р.

1884 – Микола Гнатович Світальський, український геолог, академік АН УРСР. З 1934 – директор Інституту геологічних наук АН УРСР. Автор праць з питань геологічної будови й походження рудних родовищ, петрографії.

1884 – Зінаїда Євгенівна Серебрякова, російський живописець. Дочка Є. О. Лансере, онука відомого російського архітектора М. Л. Бенуа. Народилась на Харківщині, у 1920-22 рр. жила в Харкові; з 1924 – в Парижі. Перші роботи художниці з’явилися на виставці у 1909 р. На її творчість особливо вплинув Венеціанов. Художниця відчула значення простоти, гармонії внутрішнього світу та зв’язок із природою саме у творах Венеціанова. "Цим художником я не можу намилуватися", - писала вона пізніше. Найвідоміші роботи художниці: "В лазні", "Жнива", "Бретань. Скошене поле", "Катя спить", "Портрет С. Ліфаря", "За туалетом. Автопортрет".

1890 - Андрій Мельник, український громадський, військовий і політичний діяч, лідер ОУН(м). Був полковником армії УНР, одним із найближчих співробітників Євгена Коновальця. Організатор формації Січових стрільців у Києві, один з організаторів Української військової організації. З 1938 р. - голова Проводу ОУН ("м" - "мельниківської", на противагу "б" - революційній "бандерівській"). 1944 р. був ув'язнений нацистами у концтаборі Заксенгаузен. Після звільнення у 1945 р. жив у Німеччині та Люксембурзі. 1947 р. на ІІІ Великому зборі Українських націоналістів Мельник обраний довічним головою Проводу українських націоналістів. 1957 р. висунув ідею створення світового об’єднання українців на еміграції, реалізовану в 1967 р. зі створенням Світового конгресу вільних українців. Помер у Клерво (Люксембург), там і похований.

1891 – Микола Недзведський, український композитор, музикознавець, педагог.

1896 – Аведикт Лук’янович Мазлумов (помер 1972), вітчизняний біолог, селекціонер цукрових буряків, академік ВАСГНІЛ, Герой Соціалістичної праці (1956). З 1922 р. працював на Рамонській дослідно-селекційній станції (Воронезька обл.), перетвореній (1959) на Всеросійський НДІ цукрових буряків і цукру. Мазлумов особисто і в співавторстві вивів 52 сорти і гібриди цукрових буряків. Лауреат Ленінської (1965) та Державної (1946, 1952) премій СРСР.

1906 – Біраго Діопа (помер 1989), сенегальський письменник, фольклорист і дипломат. За фахом – ветеринарний лікар. Протягом багатьох років був послом Сенегалу в Тунісі. Автор книжок "Казки Амаду Кумби", "Казки та приказки", "Казки Ави", що просякнуті національним колоритом Сенегалу. Видав також збірку поезій "Омани й відблиски". Окремі вірші Діопа перекладали Дмитро Пвличко та Юрій Покальчук.

1915 – Френк (Френсіс) Сінатра, американський актор, співак і шоумен, син італійських емігрантів. Уславився романтичним стилем виконання пісень та "медовим" голосом. Пісні в його виконанні увійшли в класику естради та стилю свінг, стали яскравими зразками естрадно-джазової манери співу "крунінг" (коли вокаліст дотримується принципів свінгового фразування і виступає як правило в супроводі біг-бенду). За 50 років активної творчої діяльності записав близько сотні незмінно популярних дисків-синглів. 1953 р. Сінатра знявся у фільмі "Відтепер і навіки віків", отримавши за нього "Оскар" як кращий актор другого плану. Також знімався у картинах "Людина із золотою рукою", "11 друзів Оушена" 1960 р. та ін. 1980 р. Сінатра записав один зі своїх шедеврів - супер-хіт "New York, New York", ставши єдиним співаком в історії, який зміг через п'ятдесят років повернути собі популярність і любов публіки.

1921 – Андрій Пахомович Могила, український мовознавець і перекладач. Учасник Великої Вітчизняної війни. Понад 30 років працював у Київському університеті (1954-1987). Досліджував говірки Черкащини, опублікував ряд статей з історії українського мовознавства. Один з укладачів "Російсько-українського словника географічних термінів" (1970) тощо. Перекладав з білоруської, російської, латиської, таджицької мов.

1921 – Дмитро Михайлович Мусієнко, український кіносценарист, кінокритик. Автор сценаріїв науково-популярних і документальних фільмів: "Панас Мирний", "Степан Шкурат", "Недоспівана пісня", "Набат" та ін.

1925 – Володимир Шаїнський, радянський і російський композитор, уродженець Києва. Найбільш відомий як автор пісень для дітей, для мультфільмів. У числі його творів – і музика до відомих мюзиклів та загальнодержавні хіти ("Дрозды", "Уголок Росії", "Когда цвели сады", "Не плачь, девчонка", "Идет солдат по городу", "Через две зимы", "Пісня Крокодила Гени", "Голубой вагон", "Улыбка", "Кузнечик", "Антошка", "Пропала собака", "Облака", "Пісня Мамонтеняти", "Вместе весело шагать...", "Когда мои друзья со мной", "Крейсер "Аврора", "По секрету всему свету").

1928 – Леонід Биков, радянський актор театру й кіно, кінорежисер (уродженець Донеччини). Народний артист Української РСР, заслужений артист РРФСР, лауреат Державної премії Української РСР 1977 року. Знімався у фільмах "Приборкувачка тигрів", "Чужа рідня", "Максим Перепелиця", "Добровольці", "Дорога моя людина", "Альошчина любов", "Зайчик", "У бій ідуть самі старики", "Ати-бати, йшли солдати" (три останні зняв як режисер-постановник, також – "Де ви, лицарі?"). Трагічно загинув в автомобільній катастрофі на Київщині 1979 р.

1928 – Чингіз Айтматов, киргизький і радянський письменник ("Прощай, Гульсари!", "Рябий пес, що біжить краєм моря", "Буранний полустанок", "Плаха"). Народний письменник Киргизької РСР, Герой соціалістичної праці, Герой Киргизької Республіки, дворазовий кавалер ордену Леніна, лауреат Ленінської премії 1963 р., трьох Держпремій СРСР, Держпремії Киргизької РСР.

1929 – Джон Осборн, англійський драматург. Автор п’єс "Озирнись у гніві", "Лютер", "На захід від Суеца", "Відчуття відчуження" та ін.
1934 – Анатолій Іванович Домбровський, російський письменник, громадський діяч. Жив і працював у Криму. Один із засновників Спілки російських, українських і білоруських письменників Криму, заслужений діяч мистецтв АРК.

1941 - Віталій Мефодійович Соломін, російський актор і режисер театру і кіно, артист Державного академічного Малого театру Росії (з 1963 р.), народний артист Російської Федерації. Знімався у фільмах "Жінки", "Старша сестра", "Даурія", "Сибіріада", "Летюча миша", "Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона", "Зимова вишня", "Щиро ваш". Як режисер поставив фільм "Полювання" (1994).

1944 – Джанні Моранді, популярний італійський співак.

1951 - Федір Пилипович Конюхов, російський професійний мандрівник, заслужений майстер спорту, художник, письменник, журналіст, священик Російської православної церкви (МП). Серед мандрівників світу є найуніверсальнішим, здійснив близько 40 унікальних експедицій та сходжень різного типу (з них значна частина – одиночні), єдиний у світі підкорювач п'яти полюсів планети: Північного й Південного полюсу, відносної недоступності в Північному Льодовитому океані, Евересту (полюс висоти), мису Горн (полюс яхтсменів). Член Спілки художників Росії та член Спілки журналістів Росії. Автор книг "Мій дух на палубі Караана", "І бачив я нове небо і нову землю…", "Щоденники. Малюнки. Ескізи", "Як відкривалась Антарктида", та ін. Нагороджений орденом Дружби народів СРСР, завоював приз ЮНЕСКО "За чесну гру". Народився в с. Чкалово Приазовського р-ну Запорізької області.

1977 - Сергій Светлаков, російський комедійний актор. Починав як учасник команди КВК "Уральські пельмені", став популярним як виконавець багатьох ролей у гумористичному телепроекті "Наша Russia" на телеканалі ТНТ та російському "Камеді клабі".

Источник:  ВЕМ
Ссылка:  http://www.experts.in.ua

Возврат к списку




Дайджест по разделам
АПК (106) 
Демография (285) 
День в истории (375) 
Здравохранение (1176) 
Книжный мир (92) 
Культура (1420) 
Лица эпохи (869) 
Наука и технологии (981) 
Образование (1665) 
Общество (3275) 
Политика (6869) 
Право (612) 
Социология (228) 
Экология (418) 
Экономика (5486) 
Энергетика (798) 

Загрузка...

НОВОСТИ

Імпорт книг з Росії впав удесятеро
Просмотров: 34

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Експерти
Україні загрожує демографічна криза
Просмотров: 102

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua