На главную страницу
 

Аналитические статьи
Прогнозы экспертов
Юридические консультации
Консультации экспертов
Библиотека экспертов

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу









nsjewels.com.ua - ювелирный магазин

База знаний / Аналитика / Здравоохранение

Рак: Україна у небезпеці

Версия для печати Версия для печати

Дані світової статистики свідчать, що за останні 100 років онкозахворювання перемістились із десятого на друге місце. На першому місці залишаються серцево-судинні захворювання

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) наводить невтішні цифри: щороку на рак захворює близько 10 млн. людей. Вчені передбачають, що до 2030 року ця цифра зросте на 45% в порівнянні із 2007 роком.

Як заявили представники ВООЗ, кількість смертельних випадків, викликаних раком, в Європі поступово збільшуватиметься. Проте, за їх словами, можна було б запобігти до 40% випадків захворювання, якби люди вели здоровий спосіб життя, а науковці й лікарі поліпшили механізми виявлення раку. У країнах Європи до групи ризику захворіти на рак належать люди з низьким та середнім рівнем доходів, які в меншій мірі усвідомлюють небезпеку онкологічних захворювань, а також мають обмежений доступ до ефективної медичної допомоги. За даними ВООЗ, 72% смертельних випадків, викликаних раком, зафіксовані в країнах з низьким або середнім рівнем доходу на душу населення.

На превеликий жаль в наш час Україна знаходиться на 2 місці за онкозахворюваністю поміж усіх європейських країн:

  • Щорічно в Україні близько 160 тис. чоловік дізнаються, що вони хворі на рак
  • Щороку від раку помирають близько 90 тис. осіб, з них 35% - люди працездатного віку
  • Щодня в Україні захворюють на рак 450 людей, з них 250 гинуть
  • Щогодини реєструється понад 20 нових випадків захворювання, а 10 жителів України помирають від раку
  • Ризик розвитку онкологічних захворювань складає 27,7% для чоловіків і 18,5% для жінок. - Злоякісні новоутворення вражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку
  • За розрахунками спеціалістів, до 2020 року кількість вперше захворілих на рак в Україні перевищить 200 тис.

За останні десять років в Україні кількість хворих на рак зросла на 25%, а загальна чисельність населення скоротилася на 4 млн. чоловік. Онкологічна захворюваність стабільно зростає на 2,6-3% на рік, і рак продовжує «молодшати». Здавалося б, за цими показниками ми не дуже відрізняємося від розвинутих країн, проте, слід враховувати, що середня тривалість життя українців на 10-20 років нижча, ніж в Європі, а захворюваність на рак істотно зростає після 50 років. Й далеко не кожен українець доживає до «свого раку», вмираючи від інших причин.

Незважаючи на появу нових сучасних методів клінічного обстеження онкологічних хворих, зараз ні в кого не викликає сумніву той факт, що лише детальна морфологічна характеристика новоутворення може надати можливість клініцисту обґрунтовано вибрати метод адекватного лікування, оскільки пухлини різної гістологічної структури й ступеня катаплазії по-різному реагують на терапевтичний вплив. Таким чином, повноцінний онкологічний діагноз завжди є морфологічним з детальною характеристикою структури пухлини в усіх її аспектах.

На даний час актуальними є питання профілактики та ранньої діагностики онкозахворювань. Щодо профілактики, основним її завданням є правильний режим харчування, підтримання водного балансу та відсутність шкідливих звичок: тютюнопаління та зловживання алкоголем.

Чому так важливо пити більше води?

Наше тіло на 70-80% складається з води, яка присутня в кожній клітині. Без води наші клітини не можуть правильно функціонувати, організм не може перетравлювати їжу та виводити відходи з організму. Споживання великої кількості води сприяє промивці шлунково-кишкового тракту, запобігає запори й знижує можливість утворення інфекцій у сечостатевій системі. Якщо шкіра суха, тріскаються губи, відчувається скутість у суглобах – все це зовнішні прояви зневоднення. Сигнал «спраги», що надходить до мозку, схожий із сигналом голоду. Нажаль, 90% людей вважають за краще їсти, а не пити, щоб придушити сигнал, посланий організмом до мозку. Якщо в організмі недостатньо води, наше тіло утримує токсини в жирових клітинах. Коли людина п'є воду, звільняються токсини з клітин й виводяться з організму. Тому, випиваючи 8-10 склянок води на день, ми прокладаємо шлях правильному харчуванню.

У чому полягає суть здорового харчування?

10 основних принципів здорового харчування:

  • Вживайте різноманітні харчові продукти, більшість з яких має бути рослинного, а не тваринного походження
  • Хліб, вироби з борошна, крупи, картопля повинні вживатися кілька разів на день
  • Споживайте різноманітні овочі та фрукти декілька разів на день, найкраще – свіжі та вирощені у місцевості, де Ви проживаєте (не менше 400 г на день)
  • Для підтримки маси тіла у рекомендованих межах (індекс маси тіла 20-25), необхідне щоденне помірне фізичне навантаження
  • Контролюйте надходження жиру з їжею (не більше 30% від добової калорійності) й замінюйте тваринний жир на жир рослинних олій.
  • Замінюйте жирне м'ясо й м'ясні продукти на боби, зернові, рибу, птицю або пісне м'ясо
  • Вживайте молоко з низьким вмістом жиру й молочні продукти (кефір, кисле молоко, йогурт та сир) з низьким вмістом жиру та солі
  • Вибирайте продукти з низьким вмістом цукру й споживайте цукор помірно, обмежуючи кількість солодощів та солодких напоїв
  • Їжте менше солі. Загальна кількість солі в їжі не повинна перевищувати одну чайну ложку (5 г) на день. Слід вживати йодовану сіль
  • Якщо Ви вживаєте алкогольні напої, загальний вміст чистого спирту в них не повинен перевищувати 20 г на день.

Тютюнопаління та зловживання алкогольними напоями – це один із факторів, що сприяє виникненню онкологічних захворювань. Алкоголь давно відомий своїми канцерогенними властивостями, але навіть знаючи про наслідки, люди часто нехтують застереженнями лікарів, а це призводить до поганих наслідків.

Рівень смертності від раку легенів серед жінок постійно збільшується. Рак легенів у жінок "змагається" із раком молочної залози. Сигарета – головна причина розвитку раку легенів. Ризик розвитку такої пухлини тим більше, чим довше людина палить і чим більше сигарет на день вона вживає.

Шкідливість алкоголю напряму пов’язана з продуктами перегонки спирту та різного роду добавками, серед яких є поліциклічні вуглеводні, афлатоксини, нітрозаміни тощо. Більш того, спирт – чудовий розчинник для деяких з цих речовин, він відіграє "важливу" роль у запаленні слизової оболонки верхніх відділів травного тракту. Пухлини, які виникли через вживання алкоголю, менш поширені, аніж ті, що викликані тютюном, але мають більше різновидів. Підвищення канцерогенного ризику, що спричиняє алкоголь, доведено для раку молочної та щитовидної залоз, меланоми шкіри. Також підозрюють, що алкоголь впливає на частоту виникнення раку шлунка, підшлункової та передміхурової залоз. Також відомо, що у любителів пива спостерігається підвищений ризик розвитку раку прямої кишки.

Незважаючи на високу смертність та загальну поширюваність онкологічних захворювань, рак не є невиліковною хворобою. Сучасні методи діагностики дозволяють виявити більшість ракових хвороб на початкових стадіях, а інноваційні методи терапії здатні загнати рак до глухого кута: адже коли пухлина знаходиться на ранній фазі розвитку, ефективність її лікування різко зростає. Для пересічного українця, не розбалуваного об’єктивною інформацією щодо сучасних можливостей боротьби з раком та профілактики онкологічних захворювань, дуже важливо правильно розставити життєві пріоритети й обрати здоровий спосіб існування. Від цього залежить здоров’я та майбутнє нації!

 
 
 
        
Синиця Мар'яна Вікторівна 
магістр 2 курсу КНУ ім. Т.Г.Шевченка 
ННЦ "Інститут Біології" 
Кафедра цитологiї, гiстологiї та бiологiї розвитку 

| Количество показов: 1274 |  Автор:  Синиця Мар'яна Вікторівна |  Голосов:  5 |  Рейтинг:  3.15 | 

Якщо Ви хочете залишити свій коментар, просимо пройти авторизацію

Возврат к списку


Материалы по теме:





Статьи по разделам
АПК (19) 
Демография (97) 
День в истории (49) 
Здравоохранение (195) 
Книжный мир (22) 
Культура (360) 
Лица эпохи (162) 
Молодежная политика (142) 
Наука и технологии (279) 
Образование (552) 
Общество (471) 
Политика (1059) 
Право (360) 
Социология (126) 
Экология (47) 
Экономика (543) 
Энергетика (60) 

ПОДПИСКА

ЭКСПЕРТЫ ВЭС
Богачов Андрій Леонідович

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА

БИБЛИОТЕКА

Основи автоматизації гірничого виробництва (курс лекцій)

Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»
© «ВЭС», 2007
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua