На главную страницу
Рус Укр
Перша фабрика думок
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной собственности
Новости
Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу


Курсы валют

Информбюро / Дайджест СМИ

Чи можуть комуністи з`явитись в уряді Тимошенко? (експерт-опитування)

Версия для печати Версия для печати

09.10.2007 10:37:49 |  

Комуністична партія України готова розглянути можливість роботи в уряді Юлії Тимошенко. Про це 7 жовтня заявив лідер КПУ Петро Симоненко. У зв’язку з цим «Центр досліджень політичних цінностей» звернувся до політичних експертів з питанням: «Чи можуть комуністи з`явитись в уряді Тимошенко?»

Володимир ФЕСЕНКО (голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»):

- Це залежить від Юлії Володимирівни. Якщо Президент дуже буде наполягати на створенні найбільш широкої коаліції за участю комуністів і якщо Юлія Володимирівна погодиться очолити уряд такої коаліції, то чому б ні. Хоча у мене залишається чимало сумнівів з цього приводу.

Олесь ДОНІЙ (голова Центру досліджень політичних цінностей):

- Зрозуміло, що жодних перспектив входження комуністів до уряду на чолі з Тимошенко немає. Не гірше за всіх це розуміє і сам Симоненко. Тим не менш він робить таку по суті абсурдну заяву. Чим до речі відразу встиг скористатися внутрішньопартійний конкурент Симоненка Леонід Грач, який попри внутрішньопартійну дисципліну розкритикував лідера партії.

Очевидно, що заява Симоненка стоїть в одному ряду з останніми заявами різних громадських та політичних діячів щодо необхідності так званої «широкої коаліці». Наприклад, з такою заявою виступили «представники львівської інтелігенції». В Україні є політичні та економічні сили, які зацікавлені, щоби Партія регіонів залишилася хоча б частково при владі. Але протидія альянсу біло-блакитних з помаранчевими є не лише з боку політиків з «помаранчевого» табору. Соціологія засвідчує, що й сам електорат партії Регіонів не охоче сприймає такий альянс. Ось сили, які зацікавлені у «широкій коаліції», але які не можуть про це говорити вголос, і використовують всі можливості для популяризації ідеї. В даному випадку така невдячна місія дісталась Петрові Симоненкові.

Вадим КАРАСЬОВ (директор Інституту глобальних стратегій):

- Поки що вони не з`явились, а заявились в гіпотетичному уряді Тимошенко. Поки Литвин вичікує і не знає, яка у нього акція: «золота», «діамантова» чи «платинова», комуністи вирішили перехопити місце «золотого» акціонера майбутньої коаліції, висловивши такі несподівані сподівання і пропозиції до Тимошенко.

Але навряд чи Тимошенко погодиться на такого, як показує досвід попередньої коаліції, примхливого акціонера як комуністи, навіть незважаючи на те, що колір серця на емблемі БЮТ червоний і Юлія Тимошенко потребує резерву депутатських мандатів для результативного голосування. Дуже це не природне партнерство, а тим більше коаліція. Наврядчи підтримка комуністів буде критичною для уряду Тимошенко. Та і виборець Юлії Тимошенко, до настроїв якого лідерка БЮТ надзвичайно чутливо, навряд чи схвалить такий акціонерний союз комуністів і БЮТ.

Віктор НЕБОЖЕНКО (керівник соціологічної служби «Український барометр»):

- Ни о каких комунистах не идет речь. В общественное мнение подкидывается идея о том, что Партии регионов предложат какие-то места. А КПУ только озвучивает возможность появления министров, которых делегирует Партия регионов.

Журналисты совершенно напрасно набрасываются на бедного Симоненко. Никто ничего Симоненко не собирается давать. Это слишком очевидно. Скорее это заготовленный вопрос-ответ для того, чтобы проверить, как общественное мнение отнесется к появлению министров из проигравшей стороны. Скорее речь идет о министрах от Партии регионов и не обязательно тех, которые сейчас работают – скорее наоборот.

Но я думаю, что это тоже невозможно. Будет определенное разделение труда. Исполнительную власть будет возглавлять все-таки БЮТ, НУНС и Литвин. Партия регионов может получить посты в местных органах власти, там, где они победили, губернаторов и в Верховной Раде, вплоть до первых замов и председателей комиссии. Нельзя рассматривать слова Симоненка как реальное предложение. Это было бы слишком неприлично.

Володимир МАЛИНКОВИЧ (директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень):

- Коммунисты по сути не входили даже в правительство коалиции, где они были составной частью. Там только в самый последний момент появился министр здравоохранения. Возможно, он и останется на своем посту.

Я думаю, что это заявление было ошибочным. Надо все-таки признавать итоги общего поражения коалиции и дать возможность Тимошенко с ее союзниками (весьма условными союзниками) поуправлять страной так, как они желают. Зачем брать ответственность за политическую силу, с которой у коммунистов в течении долгого времени были конфликты? Сотрудничать по отдельным вопросам в парламенте можно, но входить в чужое правительство нет никакого смысла. Если они туда войдут, то берут ответственность за все действия Тимошенко, не имея возможности влиять на эти действия.

Источник:  Центр досліджень політичних цінностей
Ссылка:  http://rep-ua.com/77643.html

Возврат к списку



Дайджест по разделам
Демография (8) 
Здравохранение (155) 
Культура (77) 
Лица эпохи (8) 
Научные исследования (6) 
Образование (53) 
Политика и общество (718) 
Экология (27) 
Экономика (340) 
Энергетика (29) 

НОВОСТИ

Газовий баланс України не постраждає після виплати боргу "Газпрому" — Бойко
Просмотров: 8

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА
Олександр Жолудь
Чи поверне Росія Україні газ?
Просмотров: 12

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработано в «ЦИРТ»


© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Центр интеллектуальных ресурсов и технологий. © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua