На главную страницу
Фондовий ринок у грудні 2008
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу




Курсы валют

"Перетасовування" свят: Конотопська битва замість звільнення від фашистів

Версия для печати Версия для печати

25.11.2008 18:48:22 | Ольга Москалюк 

У пленарному режимі, як показує досвід, депутати працювати не можуть. Зате коли вони розходяться по комітетах, то трудяться у поті чола. І видають на-гора перли. Цього разу депутати взялися "кроїти і шити" святкові приводи для вихідних - комітет ВРУ з культури і духовності підготував законопроект про ювілеї і пам'ятні дати. Сам документ досить оригінальний. Наприклад, нам пропонують не відзначати 65-річчя звільнення України від фашистів, яке, пам'ятається, у 2004-му пройшло з парадом. Голова комітету Володимир Яворівський пояснює, що це уряд ухвалив рішення відзначати тільки круглі дати. Щоправда, тоді незрозуміло, чому треба відзначати 65-річчя депортації кримських татар, що теж відображено у законопроекті.

Крім того, українці матимуть випити за 90-ліття акту про об'єднання УНР із Західною Україною, що, до речі, ніколи не відзначалося, але забути про 55-річчя передання Криму зі складу Росії до складу України.

Яворівський запевняє, що Комітет готовий розглянути пропозиції з цього питання депутатів з усіх фракцій, і висловлює припущення, що першими на ухваленні поправок наполягатимуть комуністи.

У свою чергу, нардеп із КПУ Алла Александровська заявила ForUm’y, що у такому законопроекті взагалі немає необхідності. "Є Кодекс законів про працю, де визначені пам'ятні дати – свята, які визнаються неробочими. Крім того, я взагалі у цьому законопроекті бачу шкоду, тому що це спроба стерти з пам'яті народу певні події, які серйозним чином вплинули на життя людей", - пояснила вона.

За словами нардепа, подібним документом парламентарії, які його пропонують, "хочуть посіяти у підсвідомості українців комплекс провини". "Все, що вони пропонують увічнити, – це, по-перше, трагічні події. По-друге, він (Яворівський – ред.) ці події ще і перекручує і по-своєму їх підносить. Ось скажіть, який нам усім сенс відзначати річницю Конотопської битви? Так, було таке. Але ця битва виявилася незначною з погляду стратегії тих політичних подій, які тоді проходили на цій території. Що тут святкувати?!", - питає Александровська.

Народний депутат із ПР Михайло Чечетов назвав ініціативу "культурного" комітету плювком в обличчя народу. "Й уві сні не присниться таке, щоб викинути переможний день. Я не знаю, скільки вони випили і що вони пили, коли складали цей документ. А якщо вже пили, то хоч би закушували б. Правда, коли вони похмелилися, то хтось із них (членів комітету - ред.) сказав: "Ви знаєте, напевно, ми поки його вносити не будемо". В Україні не вистачить горілки, яку треба випити, щоб розглядати такий законопроект. Я можу зрозуміти що завгодно: можна ліквідувати 1 травня, 7 листопада, День геолога, День гінеколога, День пасічника, але зробити замах на святая святих, плюнути в душу ветеранам – я такого не розумію", - зазначив він.

Звичайно, можна сподіватися, що у зв'язку з політичною і економічною кризою у депутатів так і не дійдуть "руки" до розгляду цього законопроекту, але якщо все-таки це станеться, то нам доведеться переглянути свої плани на святкові дні. І, природно, постежити за черговими акціями протесту-підтримки. Ура, товариші?

Автор:  Ольга Москалюк
Источник:  ForUm
Ссылка:  http://ua.for-ua.com/ukraine/2008/11/25/173333.html

Возврат к списку



Дайджест по разделам
Демография (19) 
Здравохранение (287) 
Культура (165) 
Лица эпохи (17) 
Научные исследования (17) 
Образование (156) 
Политика и общество (1569) 
Экология (55) 
Экономика (783) 
Энергетика (93) 

НОВОСТИ

НУ-НС висуне кандидатуру Івана Плюща на посаду спікера
Просмотров: 14

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»
Карта проблем

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua