На главную страницу
Фондовий ринок у грудні 2008
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу




Курсы валют

В обмінках знову з'являться долари?

Версия для печати Версия для печати

26.11.2008 14:59:35 | Ольга Москалюк 

Нарешті в Нацбанку зрозуміли, що український народ не може жити без доларів і євро, і пообіцяли відмінити вимогу банкам продавати готівкову інвалюту по курсу не вище 1,5% від офіційного. Якщо вірити словам першого заступника глави НБУ Анатолія Шаповалова, сьогодні з'явиться постанова правління Національного банку, яка відмінить усі обмеження на валютному ринку: і комісії, і різницю між курсом купівлі й продажу, і обмеження на відхилення від офіційного курсу.

В інтерв'ю ForUm’y народний депутат з ПР, член комітету ВРУ з питань економічної політики Олексій Плотніков роз'яснив, що ці дії НБУ повинні привести до того, що в обмінних кіосках повинна з'явитися готівкова валюта. "По-друге, обмінні пункти, відповідно, виставлятимуть сміливіший курс. Тобто, курс купівлі й продажу не відрізнятиметься на 2-5 копійок", - додав він.

За словами нардепа, це крок до повної лібералізації ринку. "Мені поки складно сказати, до чого це приведе в цілому, але, принаймні, громадяни, яким зараз потрібна валюта, зможуть її купити. Плюс, звичайно, "чорні міняйла" зараз знову сховаються", - сказав Плотніков.

У свою чергу директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин заявив, що не бачить сенсу в подібному кроці Нацбанку. "Ця дія нічого не вносить, не додає, не відміняє і не допомагає економічним агентам розуміти, якою буде економічна політика, яка роль НБУ", - зазначив він.

За словами Юрчишина, Набцанк просто створює видимість "активної, бурхливої діяльності" щодо стабілізації ситуації на валютному ринку. "А насправді, це дезорієнтує як бізнес, так і населення", - пояснив експерт.

Він признався, що здивований тому, що деякі комерційні банки беруть 5-10 % за комісію. "А чому відразу не 20 %?! Вирішив же Нацбанк брати комісію, так чому не зробити 20 %?! Все одно, у вільному продажу валюти, по суті, немає", - підкреслив Юрчишин.

Правда, на цей момент обіцянка НБУ все ще не виконана, тому поки можна не поспішати бігти в найближчий обмінний пункт, щоб нарешті прикупити собі трохи доларів.

Автор:  Ольга Москалюк
Источник:  ForUm
Ссылка:  http://ua.for-ua.com/ukraine/2008/11/26/142702.html

Возврат к списку



Дайджест по разделам
Демография (19) 
Здравохранение (287) 
Культура (165) 
Лица эпохи (17) 
Научные исследования (17) 
Образование (156) 
Политика и общество (1569) 
Экология (55) 
Экономика (783) 
Энергетика (93) 

НОВОСТИ

НУ-НС висуне кандидатуру Івана Плюща на посаду спікера
Просмотров: 14

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»
Карта проблем

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua