На главную страницу
Фондовий ринок у грудні 2008
 
 Главная 
 Экспертная сеть 

От редактора
Правила портала
Защита интеллектуальной
собственности
Эксперт-Новости
Эксперт-Анонсы
Дайджест СМИ
Дайджест TV
Помощь
Эксперт-Поиск

Авторизация
Логин:
Пароль:
Забыли свой пароль?
Регистрация
Поиск по порталу




Курсы валют

Василь Кремень: потрібно переглянути пільги для вступу до ВНЗ

Версия для печати Версия для печати

29.11.2008 18:30:44 |  
З 1 грудня в Україні розпочинається реєстрація учасників зовнішнього незалежного оцінювання на 2009 рік. В той же час проведення тестування, яке вперше широкомасштабно відбулося цього року, викликає неоднозначну реакцію в суспільстві. Своєю думкою із цього приводу в інтерв'ю АМІ "Новини-Україна" поділився академік Національної академії наук України, президент Академії педагогічних наук, екс-міністр освіти Василь Кремень.

До ВНЗ справді поступили найбільш гідні?

Перший негативний момент - те, що було збережено безліч можливостей для зарахування студентів поза результатами тестування: різні олімпіади ВНЗ, пільги для тих, що пройшли підготовчі курси при університетах і т.д. В результаті не вдалося зберегти чистоту набору в університети на підставі тестових завдань.

Інститут соціальної і політичної психології Академії педагогічних наук України провів психологічне дослідження щодо того, як сприймає громадськість різні аспекти проблем освіти і зокрема тестування. Згідно з його результатами, істотно збільшилася кількість громадян, які вважають, що тестування позитивно вплинуло на зменшення хабарництва в університетах. Але в той же час хочу відзначити, що близько половини батьків, діти яких поступили цього року до університетів, заявили, що хабарництво у вищій школі ще існує. Це свідчить про те, що великий відсоток дітей цього року був прийнятий до ВНЗ не на підставі тестування, а в результаті різних виключень. Я не хочу сказати, що всі ці діти негідні, але в окремих випадках мало місце і хабарництво.

Хочу відзначити, що наступного року Міністерство освіти і науки ліквідовувало в правилах вступу можливість використовувати підготовчі курси, олімпіади у ВНЗ і тому подібне для зарахування поза тестуванням.

В Україні існують ще і категорії пільговиків, чи не виключає це з чесної конкуренції інших дітей?

Так, це проблема, вирішення якої знаходиться в компетенції Верховної Ради, і тут потрібно уряду активніше спонукати парламент до дії. В Україні існує дуже багато категорій дітей, яким в різний час різними законодавчими актами були передбачені пільги під час вступу до ВНЗ. В результаті цього року до престижних університетів на престижні спеціальності до 100% місць забирали пільговики - діти з Чорнобильської зони, інваліди та інші категорії. Вони могли набрати в результаті зовнішнього незалежного оцінювання 124 бали і поступити, а дитина, що набрала 195 балів (ред. - 200 балів - найвища кількість балів) не могла поступити.

Це неправильно, особливо відносно деяких категорій. Наприклад, візьмемо категорію дітей, батьки яких проживають в Чорнобильській зоні. Якщо держава зобов'язана піклуватися про таких дітей, то вона повинна піклуватися про підтримку їх здоров'я, якщо вона турбується про їх освіту, то вона повинна допомогти їм отримати кращі знання в школах, але турбота держави не полягає в тому, щоб приймати непідготовлених дітей до ВНЗ. Ми одурюємо самі себе і цих дітей, у результаті після першої сесії такий студент буде виключений з ВНЗ або його "тягнутимуть" до закінчення навчання, і в результаті суспільство отримає некваліфікованого фахівця. Тому хочу відзначити, що треба переглянути пільгові категорії, тому що фактично кожна пільга - це виключення з чесної конкуренції інших дітей.

Источник:  АМИ Новости-Украина
Ссылка:  http://www.osvita.org.ua/news/40730.html

Возврат к списку



Дайджест по разделам
Демография (19) 
Здравохранение (287) 
Культура (165) 
Лица эпохи (17) 
Научные исследования (17) 
Образование (156) 
Политика и общество (1569) 
Экология (55) 
Экономика (783) 
Энергетика (93) 

НОВОСТИ

НУ-НС висуне кандидатуру Івана Плюща на посаду спікера
Просмотров: 14

АНОНСЫ

ПРОГНОЗ ЭКСПЕРТА

БИРЖЕВАЯ АНАЛИТИКА
В мире

В Украине
Всеукраинская экспертная сеть
Разработка ВОНО «Эксперты Украины»
Карта проблем

© «ВЭС», 2020
Разработка и поддержка – Всеукраинская общественная научная организация "Эксперты Украины". © Все права защищены. Использование материалов портала разрешается при условии ссылки (для Интернет-изданий – гиперссылки) на www.experts.in.ua